Walnoten: plukken, kopen & eten
Ze zien er wat vreemd uit – alsof je naar een miniversie van twee hersenhelften kijkt – , willen soms alleen opengaan na flink wat hamer- en kraakwerk en kunnen vanwege de overvloed aan goede vetten snel ranzig worden. En toch zijn ze top! De gewone walnoot – ook wel okkernoot genoemd – is echt jammie! Rijk van smaak, krokant van textuur en bomvol vezels en mineralen. Geen wonder dat we de walnoot al jaren – wereldwijd – veel gebruiken in de keuken.
Kopen
De meeste walnoten die je in de winkel kunt kopen, komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Voor de Nederlandse exemplaren moet je soms wat meer je best doen: bij de biologische winkel vind je ze vaak vanaf oktober. De walnoot doet het namelijk goed op onze Hollandse bodem. Bij sommige boeren kun je ook rechtstreeks noten kopen.
Als je een ruime(re) tuin hebt, kun je zo je eigen boom planten en – me wat geduld – lekker zelf oogsten. Ben je gelijk verlost van muggen en andere insecten; die vinden de notenboom stinken.
Plukken
Geen tuin, geen boom en dus geen walnoot? Geen nood! Walnootbomen staan door heel Nederland. Veel exemplaren staat op openbaar terrein en zijn dus vrij plukbaar. Het oogsten van walnoten vindt op twee momenten in het jaar plaats: voor 21 juni of in het najaar, medio oktober. Als je in juni plukt dan is de schil van walnoten nog groen en zacht. Van groene walnoten kun je onder andere likeur maken. In oktober is het niet plukken, maar rapen; de walnoten zijn dan rijp en vallen van de boom. Op de Wildplukwijzer kun je zien waar bij jou in de buurt walnootbomen staan.
Eten
Echt lekker zijn geroosterde walnoten; het roosteren versterkt de smaak van de noten. Je kunt walnoten in een pan op het fornuis roosteren. Wat ook kan, is walnoten uitspreiden op een bakplaat en ze in de oven roosteren. Welke optie je ook kiest, voor allebei geldt: blijf erbij en heb geduld. Dus geen hoog vuur; dan heb je verbrande noten in plaats van geroosterde. En regelmatig roeren en/of schudden zodat alles wordt geroosterd en niet slechts één kant.
Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een walnotenpesto met een bittere, pittige en frisse bite. JAMMIE!
Walnotenolie persen
Soms heb je meer walnoten dan je kunt opeten. Een goede en lekkere manier om al die walnoten te verwerken, is om er olie van te (laten) persen. Hiervoor kun je onder andere terecht bij Le Rouge en Veld 4.
Janine,
We hadden een goede oogst, helaas al wel gedroogd door de zon, de exemplaren die iets meer wegen dan de rest zijn nog te pellen, alle andere zijn ook lekker, zo leuk je eigen oogst!
Janine :
Dat klinkt heel goed Jeanneke. Walnoten zijn zoooo lekker. En ik kan mij voorstellen dat walnoten van eigen boom nog beter smaken :-)
Jullie vergeten iets.. verse walnoten die net van de boom komen, handschoenen aan als je de noot uit de groene schil haalt anders heb je erg lang gele vingers maar als je zo’n verse noot te pakken hebt, groen verwijderen (evt even insnijden met een mes), kraken, dan het velletje verwijderen wat om de noot zit en je hebt een delicatesse te pakken, kruimeltje zout erbij, heerlijk, vergelijkbaar met de erg dure franse ‘natte walnoten’!
Janine :
Dag Jeanneke,
Bedankt voor de tip! Dat is inderdaad waar: walnoten geven erg af. Ik heb de tekst aangepast.
En dat klinkt heerlijk: ‘kruimeltje zout’ erbij :-) Hopelijk heb je dit jaar weer een mooie walnotenoogst.
Hartelijke groet,
Janine