You say tomato, I say tomato
Je kunt het je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen, maar in het begin vonden we de tomaat maar vreemd. Een vrucht die zowel zoet als hartig van smaak is. Een vrucht die je meestal als groente eet, maar dat eigenlijk niet is. Een vrucht die afkomstig is van een giftige plantenfamilie (nachtschade). Kun je zo’n vrucht wel eten? Is die wel lekker? Jaaaaa! Inmiddels kunnen we niet meer zonder de tomaat en verbouwen we in Nederland verschillende soorten.
Meestal zie je de rode variant in de winkel liggen. Niks mis mee; die is ook mooi en lekker, maar in de zomer heb je de kans om andere soorten te ontdekken. Augustus, maar vooral september is de tijd van de tomaat: zo uit de moestuin en gerijpt door de echte Hollandse zon. Behalve de bekende rode, kun je in de zomer ook gele, groene of gestreepte tomaten kopen. Je vindt ze bij de biologische moestuin en winkel en in groente- en fruitspeciaalzaken.
Hollands rood
Frank de Koning is een van de vele tomatentelers die Nederland kent. Hij heeft zich onder andere gespecialiseerd in de biologische Wild Wonder tomaten, een mix van tien verschillende tomatenrassen. Jos Looije houdt het bij één soort: de honingtomaat. Een kleine, glanzende tomaat met een zoete smaak. Frank en Jos hun tomaten zijn echte toppers; allebei vielen ze in de prijzen bij de verkiezing van ‘Beste Tomaat van Nederland‘.
Waterige hap
Voor alle soorten geldt: eet ze als ze rijp zijn. Tomaten zijn dan op hun best: vol van smaak en lekker zacht. Dat laatste vergroot het eetplezier, maar bemoeilijkt het vervoer. Vandaar dat veel tomaten onrijp worden geplukt, vervoerd en vervolgens zo in de schappen van de supermarkt belanden. Niks geen zoete, zachte vruchten, maar waterige bommen. Te vroeg geplukte tomaten krijgen nooit die volle smaak die tomaten hebben die rijp geoogst zijn. Als je tomaten buiten de koelkast, op een koele plek (12 graden Celsius) bewaart, rijpen ze nog een beetje na. Ze krijgen dan wat (meer) kleur en worden zachter.
Dan maar blikvoer
Ja, tomaten uit blik kunnen heerlijk zijn. Voor het maken van conserven worden namelijk wel rijpe tomaten gebruikt en dat proef je. Tomatenpuree, tomatenblokjes, gepelde tomaten: tomatenblikvoer smaakt (meestal) ook echt naar tomaat! Lekker zijn bijvoorbeeld de conserven van Tarantella, gemaakt van biologische tomaten uit Italië.
Uit eigen tuin?
Tomaten kun je ook prima zelf kweken, in je tuin of op je balkon. In de webshop ‘Tomatofest’ van Gary Ibsen zijn veel verschillende tomatenzaadjes (600 varianten!) te koop. Slechts een kwestie van ‘even’ kiezen en planten. ‘You say tomato, I say tomahto’ ;-)
Reageer ook!