Botanische siropen en dranken van Bloesembar
Maidie van den Bos maakt onder de naam Bloesembar botanische siropen van (alledaags) groen uit de stad en omgeving. Haar siropen zijn de basis voor cocktails en mocktails. Met haar dranken wil Maidie je het eetbare landschap laten proeven en leren waarderen. Maidie opent de deuren van haar Bloesembar op aanvraag op locaties in heel Nederland en soms daarbuiten.
In een drank kun je het landschap letterlijk vangen. Het jaargetijde, het water, de lucht, de aarde. Alles komt samen in die fles als je lokale ingrediënten gebruikt.
Hoe ben je begonnen met het maken van botanische dranken?
“Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik Ginny, een jonge bordercollie. Ginny had behoefte aan veel beweging. Vanaf dat moment was ik regelmatig buiten en leerde ik de stad en het buitengebied goed kennen. Ik ontdekte dat ik veel bloemen en planten herkende van vroeger. Vanwege het grondverzetbedrijf van mijn ouders lag ons erf vol met aarde. Tussen die bergen aarde groeide van alles. Wat dat onbekende groen was, legde mijn moeder uit. Nu, jaren later, werd ik nieuwsgierig naar de eetbaarheid van dat alledaagse groen. Ik plukte wat ik herkende en wat lekker rook. Daarnaast las ik veel plantenboeken, waaronder die van Nico Vermeulen en de ANWB plantengids. Koken deed ik altijd al graag. De laatste jaren steeds vaker ook in opdracht. Ik worstelde daarbij met de houdbaarheid van eten. Ik wilde smaken bewaren, maar wist niet hoe. Ik ontdekte dat dit wel kon via een drankje. In een drank kun je het landschap letterlijk vangen. Het jaargetijde, het water, de lucht, de aarde. Alles komt samen in die fles als je lokale ingrediënten gebruikt. Dat was het begin van Bloesembar.”
Wat fascineert je aan het alledaagse groen?
“Hoe mensen samenleven in een stad met het water en het groen, hoe het stedelijk landschap zich ontwikkelt, dat vind ik fascinerend. Neem bijvoorbeeld de tuin van Het Nieuwe Instituut. Tussen het aangelegde groen groeien daar na een tijd ook allerlei andere planten. Wat is eetbaar? Hoe smaken ze? Daar ben ik nieuwsgierig naar.”
Hoe ontwikkel jij siropen en dranken?
“Mijn dranken vertellen het verhaal van een plek, de kracht van de natuur op die locatie. Ik gebruik de soorten die aanwezig zijn. Het liefst maak ik siropen op basis van één plant. De kracht, de smaak, de geur en de kleur van een plant komen zo goed naar voren. Voor het festival Het Laatste Eiland op Tiengemeten ontwikkelde ik bijvoorbeeld een thee, een limonade en een cocktail op basis van één kruid: Guldenroede. Een exoot die op het eiland woekert en daarom ongewenst is, maar tegelijkertijd prachtig is. Guldenroede is rijk aan kleur en geur en heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Ik concentreerde mij op dit kruid omdat het veel over de geschiedenis van het eiland vertelt. Sinds het vertrek van de boeren en de omvorming naar natuurgebied, groeit de Guldenroede hard op Tiengemeten.
Voordat ik een kruid zoals de Guldenroede verwerk, ruik ik eerst goed. Heeft een plant een lekker parfum en is een plant eetbaar, dan proef ik de bladeren en/of de bloemen. Daarna maak ik thee die ik laat afkoelen. De pure smaak van een plant kan ik zo leren kennen en goed beoordelen of die smaak sterk en lekker genoeg is voor een siroop.”
Waarom ben jij een pleitbezorger voor lokale ingrediënten?
“Op een positieve manier wil ik mensen bewust maken van hun alledaagse (eetbare) omgeving. Onder onze neus groeit ontzettend veel lekkers alleen realiseren we ons dat vaak niet. We zijn niet meer bekend met het groen om ons heen. Dat je bijvoorbeeld de bladeren en bloemen van een magnoliaboom kunt eten, weten veel mensen niet. En helemaal niet dat je die (na toestemming te hebben gevraagd) gewoon in Kralingen, midden in Rotterdam kunt plukken.”
Waar kunnen wij jouw lokale producten proeven?
“Op aanvraag open ik op locatie de deuren van mijn Bloesembar. Met mijn siropen maak ik onder andere cocktails, mocktails en wilde fermentaties. In opdracht ontwikkel ik culinaire producten zoals De Insectenbar en de Coolsingelsparsiroop. In de toekomst wil ik ook verzorgingsproducten aanbieden die zijn gemaakt van stadse ingrediënten.”
Nieuwsgierig? Meer weten over Maidie en haar Bloesembar?
Lees mijn artikel in het zomernummer van Stadstuinieren. Hierin legt Maidie de basis van siropen maken uit en deelt zij een haar recept voor een heerlijk zomerdrankje: frambozen-rozensiroop.
Update: sinds 2020 werkt Madie onder de naam FORÊT ATELIER. Op Maidies nieuwe website vind je informatie over haar culinaire producten en diensten.
Zin in meer lekkere letters?
10+ jaar werk ik als freelance journalist, tekstschrijver en web- en eindredacteur. Ik schrijf verhalen voor op papier en online. Achtergrondverhalen, blogs en interviews, als ook reportages en recepten. Mijn favoriete onderwerpen zijn streek- en seizoensproducten, groen(er) leven en verhalen van & over mensen (human interest).
Bekijk mijn portfolio op www.janinebruinooge.nl als je meer wilt weten over mijn schrijfwerk. Of stuur mij een bericht. Ik help je graag ook jouw pagina’s te vullen met lekkere letters.
Reageer ook!