Oooh asperges… als de witte en groene stengels volop in de schappen liggen, weet je dat de lente echt is begonnen. Eindelijk voorjaar! Eindelijk nieuw groenvoer! Wil je volop genieten van asperges, volg dan deze handige tips over het kopen, koken, eten én – voor de echte fans onder ons – zelf telen van asperges.
Streekproducten
Nederland kent vele boeren, telers, stroopstokers, jammakers, imkers, bakkers en andere lekkerbekken die (h)eerlijke producten maken. Wie maakt wat? En wat is waar te koop? Hier vind je tips over al dat lekkers uit de streek.
Potverdorie!, lekkere jam en chutney van ‘lelijk’ fruit en groente
Charlotte Heine van Potverdorie! wil voedselverspilling tegengaan en maakt daarom jam en chutney van fruit en groente met een plek of een buts. Bij Nederlandse telers koopt ze voor een eerlijke prijs de ‘lelijke’ exemplaren op en verwerkt die tot allerlei smaakmakers in glazen potten. Aan Jammie vertelt Charlotte over haar culinaire vuist tegen voedselverspilling.
Botanische siropen en dranken van Bloesembar
Maidie van den Bos maakt onder de naam Bloesembar botanische siropen van (alledaags) groen uit de stad en omgeving. Haar siropen zijn de basis voor cocktails en mocktails. Aan Jammie vertelt Maidie uitgebreid over haar liefde voor het alledaags groen en lokale ingrediënten.
Fermentatieworkshops van Keukenboeren
Sanne Zwart fermenteert al jaren. Het is voor haar de ideale manier om zelf lekkere, gezonde en houdbare etenswaren te maken van lokale ingrediënten. Haar enthousiasme en kennis over fermenteren deelt Sanne in workshops. Aan Jammie vertelt ze uitgebreid over haar fermentatieliefde.
Restaurantrecensie: Prélude
Een rustige straat, een smalle strook gras, bomen die zorgen voor schaduw en wind: het terras van restaurant Prélude is de ideale plek om een mooie voorjaars- of zomerdag door te brengen. Als de zon niet schijnt, kun je binnen plaatsnemen aan een van de kleine tafeltjes of aan de bar. Het is soms even zoeken naar een plekje, want Brussel heeft inmiddels de bento ontdekt. Bento staat in Japan voor een gezonde, evenwichtige lunch die bestaat uit eiwitten, granen en groenten.