Wortelpeterseliesoep
met geroosterde hazelnoten (vegan) of winterposteleinpesto (vega)
Nee, wortelpeterselie (of peterseliewortel) is niet hetzelfde als pastinaak. Qua vorm, kleur en textuur lijken de twee groenten misschien erg op elkaar, maar qua smaak niet. Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die doet denken aan…- juist je raadt het al ;-) – … peterselie, maar ook aan knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Een heerlijke groente om soep van te maken. Zeker als je de wortelpeterselie combineert met wat room en geroosterde hazelnoten. Of – voor een nog winterse variant – met winterposteleinpesto! Mmm…zo wil je elke dag wel lunchen ☺.
Waar en wanneer koop je wortelpeterselie?
Wortelpeterselie – of peterseliewortel – kun je op steeds meer plekken kopen. Het is dus steeds minder een ‘vergeten groenten’. In de maanden oktober tot en met februari komt de wortelpeterselie uit Nederland. Je vindt de groente in die periode volop op de (biologische) markt en in de (grotere) supermarkt en de biologische winkel. Of als je een groentepakket, -tas of -box hebt – van bijvoorbeeld De Krat – dan krijg je wortelpeterselie vast en zeker een paar keer in je pakket mee tijdens de herfst en de winter.
Geen tijd om zelf groentebouillon te maken?
Geen nood; er zijn genoeg heerlijke kant-en-klare bouillons die je kunt gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van bouillonblokjes. Sommige bevatten gluten. De biologische bouillonblokjes en -poeders van het merk Rapunzel, Würzl en BioToday zijn glutenvrij (en vegan). Je vindt ze in de (grotere) supermarkt of in de biologische winkel. Of probeer eens Soepstarter: een no-food-waste-bouillonmix. Ook lekker en makkelijk.
Zo, en dan nu het recept. In iets meer dan een half uur zet je met dit recept een heerlijk lunch- of voorgerecht op tafel voor vier personen. Voor de veganvariant garneer je de soep met verse krulpeterselie en geroosterde hazelnoten. Heb je meer tijd en/of houd je pesto, dan kun je ook een (vegetarische) pesto maken van winterpostelein en die serveren bij de soep. Voor allebei de varianten geldt: erg jammie ☺. Zo’n kommetje soep wil je elke dag wel eten.
Wortelpeterseliesoep
Benodigdheden
- snijplank
- keukenmes(je)
- dunschiller
- vergiet
- knoflookpers
- kookpan
- maatbeker
- keukentouw
- koekenpan of oven
- staafmixer
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie, om in te bakken
- 1 lente-ui
- 1 teen knoflook
- 400 gram wortelpeterselie/peterseliewortel
- 2 kleine aardappelen, licht kruimig
- enkele blaadjes bladselderij, vers
- 600 ml groentebouillon, eventueel meer naar smaak
- 50 ml sojaroom, eventueel meer naar smaak
- zout en peper, naar smaak
- 6 takjes krulpeterselie, als je een vegan garnering wilt
- 20 gram ongebrande hazelnoten, als je een vegan garnering wilt
- enkele theelepels winterposteleinpesto, als je een vega garnering wilt
Hoe maak je het?
- Snijd de lente-ui in ringen en pel de teen knoflook.
- Schil met een dunschiller de wortelpeterselie en de aardappels. Snijd ze in blokjes en spoel alles af onder koud stromend water.
- Verwarm de olie in de pan. Voeg de lente-uit toe zodra de olie heet is. Pers de knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en fruit het geheel 1 minuut.
- Maak ondertussen de groentebouillon klaar.
- Voeg de blokjes wortelpeterselie en aardappel toe en bak alles nog 1 minuut. Schenk vervolgens 600 ml groentebouillon erbij en laat alles rustig garen (duurt ongeveer 20 minuten).
- Bind de bladselderij met een stukje keukentouw aan elkaar en voeg toe aan de soep.
- Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan. Doe dit op laag vuur. Schud af en toe de pan en draai het vuur uit als de hazelnoten goudbruin zijn. Eventueel kun je hazelnoten ook in de oven roosteren.
- Was de krulpeterselie onder koud stromend water en schud droog. Hak de blaadjes grof.
- Controleer met een vork of de wortelpeterselie gaar is. Draai het vuur uit, verwijder het bundeltje bladpeterselie en pureer het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
- Voeg de sojaroom toe en roer goed door. Vind je de soep te dik, voeg dan extra groentebouillon en/of sojaroom toe en verwarm de soep nog even.
- Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met krulpeterselie en hazelnoten.Heb je meer tijd en/of houd je pesto, dan kun je ook een (vegetarische) pesto maken van winterpostelein en die serveren bij de soep.
Reageer ook!