Pesto van winterpostelein
Knapperig, fris-zuur van smaak, bomvol mineralen en vitamines én – dat is het mooie van deze bladgroente – volop verkrijgbaar in de winter. Met winterpostelein kun je in de koudste tijd van het jaar de heerlijkste stamppotten, salades, smoothies en pesto’s maken. Allemaal met die fris-zure smaak, alsof het al een beetje lente is.
Winterpostelein vind je vooral in de winkel tijdens de koudere maanden, de periode november tot en met maart. Meestal wordt winterpostelein in bosjes verkocht. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben als je winterpostelein koopt. In de koelkast kun je winterpostelein twee dagen bewaren. De groene bladgroente met ruitvormige blaadjes is teer. Dit in tegenstelling tot zomerpostelein dat veel steviger is en je kunt stomen of smoren.
Tip
Een lekkere pesto maak je met pecorinokaas. Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas. In Italië vind je veel regionale varianten. Bij ons in de winkel vind je vooral pecorino Romano en in minder mate pecorino Fiorde Sardo. De eerste is vrij scherp van smaak en wordt vaak gebruikt in plaats van of in combinatie met Parmezaanse kaas. Pecorino Fiorde Sardo is milder en zachter.
En dan nu aan de slag. Met dit recept maak je in twintig minuten een heerlijke verse winterposteleinpesto. Heerlijk voor bij pasta of gnocchi. Of maak een rijstsalade met de pesto en serveer er verse winterpostelein bij.
Pesto van winterpostelein
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- vergiet
- kaasrasp
- keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 75 gram winterpostelein
- 8 eetlepels extra vierge olijfolie
- 20 gram pijnboompitten, 2 volle eetlepels
- 1 teen knoflook
- 50 gram pecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
- versgeperst citroensap, naar smaak
- versgemalen peper en zout, naar smaak
Hoe maak je het?
- Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe dit voordat je het bosje los haalt. Doe de winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water.
- Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier.
- Pel de knoflook.
- Rasp de kaas.
- Doe de helft van de postelein in de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten, de knoflook, de helft van de kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
- Voeg de rest van de winterpostelein en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
- Proef de winterposteleinpesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
Reageer ook!