Wentelteefjes
Niemand wil iets eten dat hard, taai en droog is. Toch is het niet nodig om je oude boterhammen weg te gooien. Met een beetje melk, suiker, kaneel en ei maak je ze weer zacht, sappig en zoet en zet je zo een heerlijk gerecht op tafel. Wentelteefjes zijn ideaal voor een uitgebreid ontbijt of –brunch op zondag. Of elke andere dag ;-).
Wentelteefjes net-even-anders
Ook in Frankrijk laten ze oud brood niet verloren gaan. Daar bakken ze hun wentelteefjes – pain perdu – van briochebrood. Erg lekker met zelfgemaakte jam.
Portugezen drenken hun broodresten niet in melk, maar – hoe kan het ook anders – in port. Een prima manier om van je oude stokbrood af te komen en je hebt meteen een heerlijk toetje. Meng in een pan 2 eetlepels water met 125 gram kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 ml witte port en 1 kaneelstokje. Verwarm het geheel en laat 5 minuten trekken. Leg de stukken stokbrood in een diep bord. Schenk het portmengsel erover. Laat even in trekken. Bak de stukken brood vervolgens in roomboter, in een koekenpan totdat ze mooi bruin zijn. Serveer met kristalsuiker en gemalen kaneel.
Kooptip kruiden en specerijen
Het Drentse Ruinerwold geldt al jaren als een kruidenparadijs. Daar teelt, droogt en verwerkt Het Blauwe Huis sinds 1987 op biologische wijze aromatische kruiden. Wat niet op de Hollandse bodem wil groeien, zoals kaneel bijvoorbeeld, kopen ze in bij hun collega-kruidentelers uit onder andere Italië en Egypte.
Meer weten over Het Blauwe Huis? Lees de reportage die Smaakmakend in 2010 publiceerde.
De producten van Het Blauwe Huis kun je bij verschillende biologische winkels en supermarkten kopen. Je vindt een overzicht van verkooppunten op hun website.
Zo, en nu lekker wentelen. Met dit recept maak je in vijf minuten heerlijke wentelteefjes voor vier personen
Wentelteefjes
Benodigdheden
- weegschaal
- maatbeker
- garde
- koekenpan
- diep bord
Ingrediënten
- 8 oude liefst witte boterhammen, plakken suiker-, krenten- of briochebrood kun je ook gebruiken.
- 1 groot ei
- 2 dl volle of halfvolle melk
- 1,5 theelepel kaneelpoeder
- snufje zout
- kristalsuiker of vanillesuiker , naar smaak
- 50 gram roomboter
Hoe maak je het?
- Meng met de garde in een diep bord of brede kom het ei met de melk, kaneel en zout. Je kunt – als je dat lekker vindt – wat kristal- of vanillesuiker (+/- 25 gram) toevoegen.
- Als de korsten van de boterhammen erg hard zijn, kun je die het beste eraf snijden. Week het brood in het mengsel. De boterhammen moeten doordrenkt zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen.
- Verhit wat roomboter in een koekenpan. Bak op laag vuur de boterhammen totdat ze aan allebei de kanten knapperig en bruin zijn.
- Als je niet alle wentelteefjes tegelijkertijd kunt bakken, kun je ze makkelijk even warm houden in de oven totdat alle wentelteefjes klaar zijn. Verwarm de oven op 150 graden Celsius.
- Meng wat kristalsuiker (+/- 2 eetlepels) met gemalen kaneel (+/- 1 theelepel).
- Leg de wentelteefjes op een bord, strooi de kaneelsuiker erover en serveer direct. Lekker met vers fruit, een klontje roomboter of zelfgemaakte jam.
Reageer ook!