Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas
Tomaten kun je op heel veel manieren bereiden, maar dit is misschien wel een van de lekkerste. Stop tomaten – samen met boter, suiker, balsamicoazijn en kruiden – onder een laagje deeg en je krijgt een taart die zoet en hartig is tegelijkertijd. Mmm…. zo lekker! Helemaal als je de tomaten tarte tartin serveert met mozzarella of verse geitenkaas. Nu maar hopen op heel goed en dus lang tomatenseizoen ☺.
Een tarte tatin is eigenlijk een omgekeerde taart en het oorspronkelijk recept is met appel. Terwijl de appels met boter en suiker karamelliseren, bakt de korst – als een dakje van deeg – erboven. Een ‘uitvinding’ van de twee Franse zussen Tatin. Johannes van Dam schrijft er in DeDikkevanDam over:
“Een van de twee zou bij het maken van appeltaart zo in gedachten zijn geweest dat ze de appels bloot in de taartvorm legde. Om geen tijd te verliezen besloot ze het deeg eroverheen te leggen en zo de taart te bakken. Heerlijk! Alweer zo’n onuitroeibare culimythe, want het was al heel lang een traditioneel gerecht uit de streek. Maar de dames Tatin hebben het gerecht wel beroemd gemaakt.”
Hoe dan ook een heerlijke baktechniek die je zowel voor zoete als hartige taarten kunt gebruiken.
Tip
Je kunt de tomaten tarte tatin ook in ovenbestendige pan maken. Je hoeft de tomaten dan niet over te scheppen in een taartvorm.
Zo en nu aan de slag. Met dit recept maak je een heerlijke tomaten tarte tatin: een lekker hoofdgerecht voor twee personen of een lunchgerecht voor als je met zijn vieren bent.
Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas
Benodigdheden
- taartvorm met diameter van 24 cm
- weegschaal
- vergiet
- keukenmes(je)
- snijplank
- (steel)pan met dikke bodem
- houten lepel
- lepel
- oven
- groot bord
Ingrediënten
- 50 gram ongezouten roomboter, plus een beetje extra om de taartvorm in te vetten
- 3 tenen knoflook
- 600 gram kerstomaten, cherrytomaten, liefst een mix
- 8 takjes verse tijm
- versgemalen peper en zeezout, naar smaak
- 3 – 4 eetlepels bruine suiker, bijvoorbeeld basterdsuiker of palmsuiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 vers taartdeeg, rond en geschikt voor taartvorm van 24 cm
- +/- 125 gram buffelmozzarella of zachte verse geitenkaas
- handje verse tijm en/of basilicumblaadjes
Hoe maak je het?
- Weeg de roomboter af. Gebruik een beetje om de taartvorm licht in te vetten en bewaar de rest.
- Pel de tenen knoflook en snijd de tenen knoflook in dunne plakjes.
- Spoel de verse tijm en de tomaten af onder de koude kraan. Dep voorzichtig droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de grotere tomaten doormidden.
- Doe de roomboter in een pan. Terwijl de boter smelt, voeg je de knoflook, de tijm, de suiker en de balsamicoazijn toe. Doe ook wat zeezout en versgemalen erbij. Roer goed door en verwarm op zacht vuur.
- Als er een saus begint te ontstaan, voeg je de tomaten toe. Verlaag de temperatuur en laat de tomaten zacht worden.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en haal het taartdeeg uit de koelkast.
- Verwijder de takjes tijm. Schep de tomaten over in de taartvorm. Zorg ervoor dat de tomaten die je hebt doorgesneden met het snijvlak naar boven liggen.
- Als de saus nog vrij dun is, kook ‘m dan nog wat verder in. Giet de saus over de tomaten in de taartvorm.
- Haal het taartdeeg uit de verpakking en leg het taartdeeg over de vorm heen. Vouw de randen goed naar binnen. Prik een paar gaatjes in het deeg zodat het overtollige vocht als stoom kan ontsnappen.
- Zet de taart in het midden van de oven en bak de tomatentaart in 20 tot 25 minuten goudbruin.
- Haal de taart uit de oven en laat ‘m even afkoelen totdat die lauwwarm is. Plaats een groot bord omgekeerd op de taartvorm en keer de taart snel om. Gebruik ovenhandschoenen of schone theedoeken om je handen te beschermen.
- Snijd de mozzarella of verse geitenkaas in stukken en verdeel over de tomaten tarte tatin. Garneer de tomatentaart royaal met verse tijmblaadjes en/of basilicumblaadjes en serveer direct.
Reageer ook!