Saliepesto
Wat te doen met een salieplant die het ontzettend naar zijn zin heeft in je tuin en maar blijft groeien? De blaadjes oogsten en pesto maken!
Met dit recept maak je binnen een mum van tijd een heerlijke saliepesto. Lekker bij pasta of gnocchi. Kook de pasta of gnocchi gaar, afgieten en vervolgens de saliepesto er voorzichtig door roeren. Verdeel pasta of gnocchi over vier borden. Serveer er versgeraspte Parmezaans kaas bij en een groene salade. Mmm…dat is jammie :-)
Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk met blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.
Tip
Heb je (nog) geen salie in je tuin? In de meeste winkels kun je verse salie kopen van april tot oktober. Zelf salie kweken is overigens heel makkelijk. Plaats een stekje of een plantje op een zonnige, liefst beschutte plaats. Salie houdt van een kalkrijke en goed gedraineerde grond, oftewel voedzame en droge grond. Als je de juiste plek voor je salieplant vindt, kun je vaak meerdere jaren van dezelfde plant oogsten. En in de zomer genieten van de paarsblauwe bloemen die de salieplant krijgt.
En dan nu het pestorecept.
Saliepesto
Benodigdheden
- weegschaal
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- vergiet
- kaasrasp
- keukenmachine
Ingrediënten
- 8 gram verse salieblaadjes, een hand vol
- 1 grote teen knoflook
- 50 gram amandelen, ongezout en ongebrand
- 60 gram Parmezaanse kaas
- +/- 160 ml extra vergine olijfolie
- 0,5 citroen
- versgemalen zout en peper, naar smaak
Hoe maak je het?
- Pluk de salieblaadjes en verwijder alle steeltjes.
- Was de salieblaadjes in koud water. Dep de blaadjes goed droog met keukenpapier.
- Pel de knoflook en snijd de knoflookteen in stukken.
- Rasp de kaas.
- Doe de knoflook, de salieblaadjes en de amandelen in de keukenmachine. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
- Voeg de rest van de Parmezaanse kaas en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
- Pers de citroen uit.
- Proef de pesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
Lekker bij
Pasta of gnocchi. Kook de pasta of gnocchi gaar, afgieten en vervolgens de saliepesto er voorzichtig door roeren. Verdeel pasta of gnocchi over vier borden. Serveer er versgeraspte Parmezaans kaas bij en een groene salade. Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk bij een blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.Tip
Wil je pesto invriezen?Dat kan. Pesto kun je prima in grote hoeveelheden maken en vervolgens in de diepvries bewaren. Het beste kun je de saus maken zonder kaas. Die voeg je pas toe nadat je de pesto hebt ontdooid.
Reageer ook!