Rabarberjam
Het is een groente, maar een die we vaak als fruit klaarmaken en eten. De zure, frisse smaak van rabarber doet het goed met allerlei soorten zoet. Denk aan desserts, taarten, compotes en jams. Allemaal lekker met die groen-rode stelen. Nieuwsgierig naar de smaak van rabarber? Probeer dan deze pure rabarberjam. Makkelijk te maken en te combineren met veel ander lekkers.
Tip
In de lente en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. In die maanden koop je rabarber van de volle grond. Later in het jaar (vanaf oktober t/m april) is rabarber uit zogenaamde geforceerde teelt verkrijgbaar. Deze rabarber wordt binnen verbouwd en is zoeter van smaak. Voor alle rabarber geldt: hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder. Hou je van zuur? Koop dan groene rabarber. Hoe groener de stelen, hoe zuurder. Hou je van zoet, kies dan groenrode of rode stelen. Hoe roder, hoe zoeter de rabarber.
Zo, en nu aan de slag. In een half uurtje maak je met dit recept drie potten heerlijke rabarberjam. Eet de jam bij (warme) custardpudding of verwerk de rabarberjam in een crumble van perziken. Allemaal erg jammie ☺.
Rabarberjam
Benodigdheden
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
- vergiet
Ingrediënten
- 6 flinke stengels rabarber, 500 gram schoongemaakt gewicht
- 2 kleine onbespoten perssinaasappels of bloedsinaasappels, 90 ml vers sinaasappelsap
- 245 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
- Het (licht) zoete sap van sinaasappels is een goede tegenhanger voor het zure van rabarber. Ben je gek op sinaasappel? Gebruik onbespoten sinaasappels zodat je de schil kunt raspen en toevoegen aan de jam. Spoel 1 sinaasappel af onder koud stromend water en dep vervolgens droog met een stuk keukenpapier of een schone doek. Rasp de schil (alleen het oranje) van de sinaasappel en zet de rasp apart.
- Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Hou je van sinaasappel, voeg wat sinaasappelrasp toe. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot de rabarber helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten). Plet de moes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
- Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Custardpudding of verwerk de rabarberjam in een crumble van perziken.Maak ook eens
Rabarberjam met aardbeien, (ster)anijs, citroenmelisse, gember, vanille of vlierbloesem(siroop). Ook lekker is rabarber met munt.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Klein vraagje. Als bij de ingrediënten staat dat de verhouding suiker op fruit 1 kilo op 1 kilo is. Waarom word er hier dan maar 245 gram geleisuiker op 500 gram rabarber gebruikt?
Janine :
Dag Remco,
Bij de ingrediënten staat de verhouding suiker:fruit vermeld zodat je weet welke soort geleisuiker er in het recept wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten geleisuiker te koop. Ik gebruik in mijn recepten meestal minder geleisuiker dan wordt voorgeschreven op de verpakking omdat de jam – naar mijn mening – anders te zoet en te dik wordt. Ik hoop dat je zo voldoende weet.
Hartelijke groet,
Janine