Rabarbercompote
Met een paar stengels rabarber en een beetje suiker maak je zo je eigen rabarbercompote. De licht zure en roze compote kun je de hele dag door eten. ’s Ochtends met wat verse aardbeien bij het ontbijt, ’s middags gemixt met rood fruit als een smoothie en ’s avonds met kokosschuim als dessert.
Tip
Rabarber heb je in verschillende kleuren en smaken. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Hoe groener, hoe zuurder. En nee, rabarber rijpt niet: groene stelen blijven groen en zullen – hoe lang ze ook op de fruitschaal liggen – dus ook nooit rood worden.
Zin in iets extra’s?
Anijs, kokos, gember, munt, sinaasappel, vanille en…..Rabarber kun je met veel dingen combineren. Probeer eens rabarbercompote met wat anijszaadjes of verse munt. Of voeg een paar lepels kokoslikeur toe. Allemaal erg JAMMIE ☺
En nu aan de slag. Met dit recept maak je in twintig minuten een heerlijke rabarbercompote.
Rabarbercompote
Benodigdheden
- houten lepel
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- kookpan
- houten lepel
- jamtrechter
- 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
- vergiet
Ingrediënten
- 400 gram rabarber, als je vier flinke stengels koopt, hou je na het schoonmaken zeker genoeg over om compote van te maken.
- 95 gram kristalsuiker
- 2 à 3 eetlepels water
Hoe maak je het?
- Was de rabarber en snij de stelen in stukken van circa 3 cm.
- Verwarm de rabarber samen met 2 – 3 eetlepels water op laag vuur en roer af en toe.
- Maak ondertussen de jam- of weckpot schoon .
- Voeg de suiker toe op het moment dat de rabarber bijna tot moes is gekookt, meestal na 5 à 10 minuten. Hoeveel suiker je moet toevoegen, kan soms verschillen; dat hangt af van hoe zuur de rabarber is en wat jij lekker vindt. In plaats van suiker kun je ook appeldiksap en/of honing gebruiken. Meestal is 100 ml diksap en 1 eetlepel honing voldoende.
- Draai het vuur meteen uit. Je kunt de compote direct serveren.
Zin in iets extra’s?
Anijs, kokos, gember, munt, sinaasappel, vanille en….. Rabarber kun je met veel dingen combineren. Probeer eens rabarbercompote met wat anijszaadjes of verse munt. Of voeg een paar lepels kokoslikeur toe. Allemaal erg JAMMIE ☺!Tip
Vanwege het lage suikergehalte is compote minder stevig en korter houdbaar dan jam, slechts enkele dagen in de koelkast. Langer bewaren kan: verdeel de compote in kleinere porties in afsluitbare plastic bakken of zakjes en plaats die in de vriezer. Of doe de compote in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Reageer ook!