Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember
Met pompoen kun je de lekkerste gerechten maken: soep, puree, risotto, quiche, maar ook jam. Combineer pompoen met (bloed)sinaasappel en gember en je krijgt een heerlijke zoete jam met een beetje pit.
Wanneer kun je pompoenen kopen?
Pompoenen vind je het hele jaar in de winkel. In de herfst en de winter komen ze uit Nederland. De vollegrondoogst vindt in september en oktober plaats. Als de pompoenen uit eigen land op zijn, worden ze geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Spanje, Turkije en Egypte. De bekendste soort is de Oranje Hokkaido pompoen. Vanwege de zachte en ook wel nootachtige en zoete smaak, is die ook geschikt voor zoete gerechten zoals jam.
Kooktip
Gek op gember? Voeg – voordat je de jam in potten doet – nog wat geraspte gember toe. Ongekookt behoudt gember meer zijn smaak en pit.
Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je drie potten heerlijke pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember. Eet de jam op snee kruidkoek of stuk warme broodpudding met appel. Of combineer de pompoenjam met hüttenkäse (cottage cheese) op een cracker.
Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember
Benodigdheden
- kom
- weegschaal
- snijplank
- koksmes/keukenmes
- lepel
- vergiet
- fijne rasp
- kommetjes
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- dunschiller
- grote kom (glas of roestvrij staal)
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- vork of (puree)stamper
- kookpan
- houten lepel
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
Ingrediënten
- circa 450 gram Oranje Hokkaido pompoen, circa 280 – 300 gram schoongemaakt gewicht
- 2 onbespoten (bloed)sinaasappels, je hebt 150 ml sap nodig
- 285 gram fijne kristalsuiker
- 10 gram pectinepoeder
- kneepje citroensap, naar wens
Hoe maak je het?
- Breng water aan de kook in een brede kookpan. Snijd ondertussen de pompoen met een groot koksmes in de lengte door de steelaanzet doormidden. Schep met een lepel de zaden en de draden uit de pompoenhelften en gooi ze weg. Snijd de pompoen in dunne parten. Doe de stukken pompoen voorzichtig in het warme water en kook de pompoen zacht. Draai het vuur uit. Giet af en laat de pompoenparten afkoelen in een vergiet.
- Zet ondertussen de overige ingrediënten klaar. Schil en rasp (met een fijne rasp) de gember. Doe de gemberrasp in een kom en zet apart.
- Spoel de (bloed)sinaasappels af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil van één (bloed)sinaasappel (alleen het oranje) met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Snijd beide (bloed)sinaasappels daarna doormidden. Pers de sinaasappels vervolgens uit en bewaar het sap.
- Weeg 270 gram fijne kristalsuiker af.
- Verwijder de schil van de pompoenparten met een dunschiller. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoen in een grote kom. Voeg daarna de gemberrasp, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de kristalsuiker toe. Schep een paar keer goed om zodat de suiker helemaal vermengt. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic huishoudfolie en laat een nacht (of langer) staan op een koele plek of in de koelkast.
- Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Doe het pompoenmengsel in een kookpan. Plet de pompoen fijn met een vork of (puree)stampen. Roer goed door en breng het pompoenmengsel rustig aan de kook.
- Weeg 15 gram fijne kristalsuiker en 10 gram het pectinepoeder af en voeg beide tegelijkertijd aan de pompoen toe. Roer goed en breng alles weer rustig aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Plet de pompoen eventueel nog iets fijner en voeg een kneepje citroensap toe.Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Warme broodpudding met appel of een snee kruidkoek. Of combineer de pompoenjam met hüttenkase op een cracker.Maak ook eens
Pompoenjam met kaneel of vanille. Of combineer pompoen met appel en rozijnen in een jam.Zin in meer lekkers met pompoen?
Probeer dan eens pompoenrelish met peer, walnoten en rozijnen. Je vindt het recept in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.