Perzikenjam
Niets is zo heerlijk en zomers als een zoete en sappige perzik. Bij de eerste hap in de zachte steenvrucht waan je je weer in Frankrijk, even terug naar die heerlijke vakantie. Vakantievieren kunnen we niet het hele jaar door, jam eten gelukkig wel ☺. In een klein uurtje maak je deze heerlijke klassieke perzikenjam en haal je dat zomervakantiegevoel zo weer in huis. Mmm…vive l’été!
Tip
Je kunt perziken vrijwel het hele jaar door kopen, maar in zomermaanden komen ze van minder ver. In de winkel vind je dan perziken uit Frankrijk, Griekenland en Spanje. Koop perziken die lekker ruiken en bewaar ze op een koele plaats. Liever niet in de koelkast. Dit gaat ten koste van de geur en de smaak van de steenvrucht.
Na aankoop kun je perziken het beste zo snel mogelijk eten of verwerken. De schil van de steenvrucht is kwetsbaar. Bij de geringste beschadiging schimmelen en rotten de vruchten snel.
Zo, en dan nu het recept. In een klein uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke perzikenjam. Ik voeg graag flink wat citroensap – en soms ook wat citroenrasp – toe om de jam een lekkere frisse toets te geven. Eet de perzikenjam bij kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones. Of maak perzikflappen gevuld met perzikenjam en amandelcrème (frangipane). Allemaal erg jammie :-).
Perzikenjam
Benodigdheden
- schoteltje
- kom
- weegschaal
- vergiet
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- keukenmes(je)
- snijplank
- dunschiller
- kookpan (2)
- zeef
- rasp
- citruspers
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- (puree)stamper
- houten lepel
- schuimspaan
- schone theedoeken
- tang
- jamtrechter
- kookwekker
Ingrediënten
- +/- 700 gram perziken, 500 gram schoongemaakt gewicht
- 1 onbespoten citroen, sap en rasp, eventueel iets extra’s
- 165 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1 kilo fruit : 500 gram suiker
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
- Spoel de perziken af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Schil de perziken met een dunschiller. Doe de schillen in een kleine kookpan en voeg net zoveel water toe tot de velletjes onderstaan. Kook het geheel in tot een bodempje vocht. Dit vocht voeg je later toe aan de rest van de perziken. Waarom al deze moeite? De schil van de perzik bevat de meeste pectine en pectine helpt je jam mooi dik te worden.
- Snijd de perzik rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.
- Hang een zeef boven de kookpan met stukjes perzik. Giet de perzikvelletjes en het vocht door de zeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht door de zeef.
- Rasp de citroen en bewaar de rasp in de koelkast. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap toe aan het fruitmengsel. Voeg eventueel nog wat water toe. De perziken moeten in een bodempje van vocht zacht worden. Laat de perziken rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 15 à 20 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.
- Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
- Weeg de geleisuiker speciaal af. Plet de perziken (nog) fijn(er) met een (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 tot 3 minuten koken: de kooktijd is afhankelijk van het merk geleisuiker speciaal dat je gebruikt. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Wil je de perzikenjam nog iets frisser maken, voeg dan wat citroenrasp of nog een kneepje citroensap toe. Roer de rasp of het sap goed door de jam.
- Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Perzikflappen gevuld met perzikenjam en amandelcrème (frangipane) of eet de jam bij kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones.Maak ook eens
Een extra frisse perzikenjam: perzikenjam met citroen en citroenmelisse. Ook lekker is perzikenjam met rozenblaadjes. Of combineer perziken met sinaasappels (en eventueel gember) in een jam.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
ik vond zo heerlijk lekker confituur voor bij de brunch te geven