Perenconfituur met vanille
Een confituur van peren met vanille: heerlijk zoet en zacht van smaak. Een confituur die iedereen daarom lekker vindt en die je vrijwel overal bij kunt eten. Lekker bij zachte kazen of in toetjes. Serveer de confituur bijvoorbeeld met yoghurt, ijs, pudding. Of verwerk de perenconfituur in een cheesecake met hazelnoten: echte verwennerij tijdens herfst- en winterdagen en feestdagen als Sinterklaas en kerst.
Peren weken met suiker
Peer bevat weinig pectine. Om toch een stevige confituur te krijgen, meng je peren met suiker en citroensap –en rasp en laat je het mengsel een nacht staan. De suiker kan zo goed in het fruit trekken waardoor fruitmengsel makkelijker geleert als je het kookt. Zeker als je nog wat extra pectine toevoegt door er wat pectinepoeder bij te doen.
Tip: gebruik echte vanille
“Voor me staat een bak met zakjes, buisjes en potjes: vanille in alle vormen die voor een eenvoudige consument te krijgen zijn. De prachtige donkere peulen in de glazen buisjes, zachtglanzend en soepel en tot meer dan 16 centimeter lang, maar wel zonder de kristalachtige afzetting aan de buitenkant die volgens de boekjes het kenmerk van de beste vanille is. Toch blijft de geur lang aan je vingers hangen.”
Aldus Johannes van Dam over vanille in Dedikkevandam.
De lekkerste vanillesmaak krijg je door echte vanille te gebruiken. Dat betekent vanillestokjes kopen, liefst van goede kwaliteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Het telen van vanille is een lang en arbeidsintensief proces en daardoor is vanille een van de duurste specerijen ter wereld. Je kunt vanille iets voordeliger inkopen bij online speciaalzaken als Delicious Vanilla, De Kruidenbaron en Vanillestokjes.be. Ook via Bol.com kun je premium vanillestokjes kopen. En misschien dalen de prijzen een beetje als de Nedervanille te koop is: vanille uit de Nederlandse kas.
Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je vier potten heerlijke perenconfituur met vanille. Eet de confituur op een snee notenbrood met zachte kazen: jonge geitenkaas, brie of hüttenkäse bijvoorbeeld. Of verwerk de perenconfituur in een cheesecake met hazelnoten (aanrader!).
Perenconfituur met vanille
Benodigdheden
- kom
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
Ingrediënten
- 650 à 700 gram peren: Doyenné du Comice of Conference, mix van rijpe en onrijpe peren, 500 gram schoongemaakt gewicht
- 1 onbespoten citroen, eventueel iets extra sap
- 1 vanillestokje
- 355 gram fijne kristalsuiker
- 15 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's
Hoe maak je het?
- Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en doe ze in een kom.
- Spoel de citroen af onder koud stromend water en maak hem droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het geel) van de citroen en bewaar de rasp in een kom. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap en de helft van de citroenrasp toe aan de peren. Hou je van een frisse perenconfituur, voeg dan alle citroenrasp toe. Schep alles goed om.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een keukenmes(je) voorzichtig de vanillezaden eruit. Voeg de vanille toe aan de peren.
- Weeg de suiker af. Voeg de suiker toe aan de peren. Schep alles goed om en dek af. Zet het mengsel in de koelkast en laat 12 uur rusten.
- Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat je later de dikte van de confituur kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Giet het perenmengsel in de kookpan en breng aan de kook. Plet de peren eventueel iets fijn(er) met een vork of (puree)stamper als je de stukjes peer nog wat groot vindt.
- Weeg ondertussen het pectinepoeder af en voeg het toe als het perenmengsel kookt. Roer goed door.TipPectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel. De werking van pectinepoeder verschilt per producent. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Laat de confituur 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de confituur met de stollingsproef. Als de confituur te dun is, kook de confituur nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete confituur. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een snee notenbrood met zachte kazen: jonge geitenkaas, brie of hüttenkäse bijvoorbeeld. Of verwerk de perenconfituur in een cheesecake met hazelnoten (aanrader!).Maak ook eens
Een perenconfituur met rozemarijn of combineer peren met herfstframbozen. Herfstframbozen bloeien in augustus en vanaf eind augustus tot half oktober kun je de vruchten oogsten/kopen.Zin in meer peren?
Probeer dan eens mijn recept van perencompote met vanille of cranberryjam met peer. Je vindt ze in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).
Reageer ook!