Pasta met lavendel-camembert
Lavendel ruikt niet alleen fantastisch, maar smaakt ook lekker. Probeer daarom eens deze pasta met lavendel, gecombineerd met de originele camembert uit Normandië. Normandiërs maken niet alleen een bijzonder lekkere rauwmelkse camembert, ze verpakken ‘m ook in een leuk houten doosje. En dat doosje kun je prima gebruiken als ‘fonduepan’. De munt, citroen, doperwten en lavendel geven een fris tintje aan de camembert en samen met de pasta heb je hier een heerlijk zomerse maaltijd aan.
Tip
Je kunt eetbare lavendel in je tuin of op je balkon verbouwen: mooie kleur en geur. Let bij aankoop wel op of je een eetbare variant te pakken hebt.
Pasta met lavendel-camembert
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- citruspers
- kookpan
- kookwekker
- vergiet
- fijne rasp
- vijzel
- mengkom
- bakpapier
- oven
- bakplaat
Ingrediënten
- 2,5 theelepel lavendelbloemetjes, vers of gedroogd
- 250 gram Camembert de Normandië
- 1 biologische citroen
- 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
- 300 gram verse ongedopte doperwten
- 5 takjes verse munt
- 300 gram pasta, volkoren penne
- versgemalen zout en peper, naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Plet de lavendel in een vijzel.
- Rasp de schil van de citroen.
- Haal het papier van de camembert en bewaar het doosje. Schraap een beetje kaas van de bovenkant af (niet de randen) en doe hierin de lavendel en 1 theelepel citroenrasp. Op die manier kunnen de smaken in de kaas trekken. Strooi er zout en peper over. Besprenkel met een theelepel citroensap en een eetlepel olijfolie.
- Leg de camembert weer terug in het doosje en zet 25 minuten op een bakplaat in de oven tot de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.
- Dop en was de doperwten in de tussentijd. Stoom de doperwten 4 à 5 minuten totdat ze beetgaar zijn.
- Kook ondertussen ook de pasta beetgaar.
- Pers de citroen uit en hak de munt fijn.
- Meng de rest van de olijfolie, citroensap en de fijngehakte munt (bewaar een paar blaadjes voor de garnering) door de doperwten.
- Giet de pasta af en meng de pasta vervolgens door het doperwtenmengsel.
- Verdeel de pasta over de borden. Doe op ieder bord een flinke lepel gesmolten camembert. Garneer met munt en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Lekker bij
Een salade van verse kropsla, radijs, verse kruiden en een klassieke mosterdvinaigrette.Tip
De camembert die overblijft kun je de dag erna gebruiken voor een lekkere sandwich.Genoten van dit gerecht? Zin in meer?
In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
Bestel hier jouw Groene Garde.
Reageer ook!