Lekker opwarmen op een koude herfst- of wintermiddag doe je met deze heerlijke appelpunch. Het enige wat je nodig hebt, is ongezoet (puur) appelsap, een sinaasappel, enkele specerijen en een beetje geduld. En op hele gure dagen, wat rum. Drink de punch bij havermoutkoeken, (gevulde) speculaas of een snee noten-vruchtenbrood (kletzenbrood). Of gewoon zo.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Rijstsalade met winterpostelein
Met winterpostelein kun je de heerlijkste salades maken. In deze lauwwarme rijstsalade proef je zowel de knapperige structuur van de blaadjes, als de fris-zure smaak van de bladgroente. Je kunt de rijstsalade eventueel van tevoren maken. Koud is de salade ook lekker.
Pesto van winterpostelein
Knapperig, fris-zuur van smaak, bomvol mineralen en vitamines én – dat is het mooie van deze bladgroente – volop verkrijgbaar in de winter.
Met winterpostelein kun je in de koudste tijd van het jaar de heerlijkste stamppotten, salades, smoothies en pesto’s maken. Allemaal met die fris-zure smaak, alsof het al een beetje lente is.
Saliepesto
Wat te doen met een salieplant die het ontzettend naar zijn zin heeft in je tuin en maar blijft groeien?
Salie is heerlijk met amandelen en Parmezaanse kaas. Ideaal dus om pesto van te maken. Blaadjes oogsten en mengen maar. Met dit recept zet je binnen 15 minuten een heerlijke saliepesto op tafel.
Pesto Genovese
Zonneschijn gaat met veel dingen goed samen, maar vooral met basilicum en dus met pesto: de klassieker onder de Italiaanse sauzen. Pesto is een uitvinding van Genuese koks. Die bedachten de saus om zo de geur van ’s werelds beste basilicum – die uit Genua – te ‘vangen’ in een gerecht. Volgens Genuese koks is het gebruik van een vijzel essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Geen vijzel = geen pesto. Opstropen dus die mouwen en aan de slag.