Kersen zijn heerlijk, op de pitten na dan. Gelukkig kun je de pitten makkelijk verwijderen. Hoe? Met een kersenontpitter, keukenmesje, paperclip of een rietje. Vier handige trucjes op een rij om snel kersen te ontpitten.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Kersenjam met rode bessen
Kersen zijn een van die zomervruchten waar je volop van moet genieten als ze er zijn. Het kersenseizoen is kort, maar een paar weken. Dus grijp je kans als de steenvruchten rijp zijn; lekker om zo te eten of te verwerken tot een confituur of jam. Omdat kersen weinig pectine bevatten, kun je ze het beste combineren met pectinerijke vruchten zoals rode bessen. Dan krijg je een heerlijk friszoete kersenjam. Op en top zomers!
Perenjam met speculaaskruiden
Sinterklaas (bijna) in het land? Maak dan deze heerlijke perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood of bij een stuk amandeltaart. Laat dat heerlijk avondje maar komen!
Abrikozenjam met aardbeien
Zomer in een potje: dat is deze heerlijke jam van abrikozen en aardbeien. Klaar in een klein uurtje en daarna te gebruiken in allerlei zomerse desserts. Verwerk de abrikozen-aardbeienjam bijvoorbeeld in een (koude) yoghurttaart of gebruik de jam in een semifreddo, een ‘half koud’ Italiaans toetje. Allemaal heerlijk koel, zoet en zomers.
Abrikozenjam met rozenblaadjes
Zacht en zoet: dat is de abrikoos. Een zachtheid en een zoetheid die je met allerlei smaken kunt combineren. Abrikozen gaan goed samen met citrusvruchten (sinaasappels), noten (amandelen) en specerijen (gember), maar ook met rozenblaadjes. Jam van abrikozen en rozen dat is bloemenaroma omringd door zomers zoet. Aaach…la vie est belle ☺!