In augustus en september vind je populaire pruimensoorten als Opal, jubileum en reine victoria volop in de winkel. Allemaal zijn ze zoet en sappig, mooi – veelal paars-rood – gekleurd én geschikt voor zoete conserven als jam, confituur en gelei. Combineer de pruimen met specerijen als kardemom, kaneel en gember en je krijgt een heerlijke (na)zomerjam met een kruidig herfsttintje.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Perzikenjam met citroen en citroenmelisse
Perziken kunnen heerlijk zoet zijn. Vandaar dat jam van perziken ook zo lekker is. Wil je eens een friszoete variant maken, combineer perziken met citroen en citroenmelisse. Je krijgt een lekkere zomerjam met een frisse toets. Mmm…
Perzikenjam
Niets is zo heerlijk en zomers als een zoete en sappige perzik. Bij de eerste hap in de zachte steenvrucht waan je je weer in Frankrijk, even terug naar die heerlijke vakantie. Vakantievieren kunnen we niet het hele jaar door, jam eten gelukkig wel ☺. In een klein uurtje maak je deze heerlijke klassieke perzikenjam en haal je dat zomervakantiegevoel zo weer in huis. Mmm…vive l’été!
Blauwe bessenjam met bramen
Allebei prachtig donker van kleur, heerlijk friszoet van smaak en ook nog verkrijgbaar in de laatste zomerweken: blauwe bessen en bramen/braambessen. Misschien is het einde van de zomer wel het beste moment om ze te combineren in een jam. Bramen zijn dan op hun zoetst en smaken heerlijk bij friszoete blauwe bessen.
Bramenjam met kersen
Augustus is bramenmaand. De zomervruchten kleuren dan prachtig donkerblauw en zijn lekker sappig en zoet. Combineer de eerste bramen met de laatste kersen (kersen kun je kopen tot begin of medio augustus) van het seizoen en je krijgt een heerlijke zoete en prachtige donkerpaarse zomerjam.