Mandarijnenconfituur met vanille
Als Sinterklaas voorbij is en ze al wekenlang mandarijnen eten, komt er een moment dat mijn kinderen de kleine citrusvrucht beu zijn. Dat is het moment om deze heerlijke confituur te maken. Met schil en al gaan mandarijnen in de pan, vanillestokje en suiker erbij en pruttelen maar. Het resultaat: een friszoete confituur met een bittertje.
Mandarijnen of clementines
Voor deze confituur kun je zowel mandarijnen als clementines gebruiken. Clementines zijn zachter en zoeter van smaak dan mandarijnen en zijn pitloos. Mandarijnen kunnen wel pitten bevatten. Kies wel voor biologisch fruit; dan kun je de hele vrucht – inclusief de schil – in de confituur verwerken.
Mandarijnen kun je het hele jaar door in de winkel kopen. In de periode oktober tot en met maart komen de kleine citrusvruchten meestal uit Italië, Spanje of Marokko.
Tip: gebruik echte vanille
De lekkerste vanillesmaak krijg je door echte vanille te gebruiken. Dat betekent vanillestokjes kopen, liefst van goede kwaliteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Het telen van vanille is een lang en arbeidsintensief proces en daardoor is vanille een van de duurste specerijen ter wereld. Je kunt vanille iets voordeliger inkopen bij online speciaalzaken als Delicious Vanilla, De Kruidenbaron en Vanillestokjes.be. Ook via Bol.com kun je premium vanillestokjes kopen. En misschien dalen de prijzen een beetje als de Nedervanille te koop is: vanille uit de Nederlandse kas.
Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je vier potten heerlijke mandarijnenconfituur met vanille. Eet de confituur op een snee brood met hüttenkäse (cottage cheese) of ricotta.
Goed om te weten
Deze confituur kun je niet in een kleinere hoeveelheid maken. De confituur brandt aan in de pan als je de hoeveelheden vermindert.
Mandarijnenconfituur met vanille
Benodigdheden
- vergiet
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- snijplank
- keukenmes(je)
- kartelmes
- keukenmachine
- plastic of glazen kom
- weegschaal
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- brede kookpan met dikke bodem
- houten lepel
- schuimspaan
- jamtrechter
Ingrediënten
- 850 gram biologische mandarijnen of clementines, +/- 790 gram schoongemaakt gewicht
- 1 vanillestokje
- 500 gram fijne kristalsuiker
Hoe maak je het?
- Spoel de mandarijnen af onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verwijder de bladeren, de stelen en het ‘kroontje’ (aanhechtingspunt van de steel). Snijd beschadigingen of vieze plekken eraf en snijd de mandarijnen vervolgens doormidden. Dit gaat het beste met een kartelmes. Verwijder eventuele pitten en witte draden. Doe de mandarijnen in de keukenmachine en hak het fruit tot een grove puree. Doe de fruitpuree in een kom.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een keukenmes(je) voorzichtig de vanillezaden eruit. Voeg de vanillezaden en het vanillestokje toe aan de fruitpuree.
- Weeg de suiker af. Voeg de suiker toe aan de fruitpuree en schep goed om. Zet het mengsel in de koelkast en laat een nacht (12 uur) rusten.
- Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de confituur kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Doe het fruitmengsel in een kookpan met een dikke bodem. Breng het mengsel – al roerend – aan de kook. Blijf goed roeren, ook aan de zijkanten en over de bodem van de pan want de confituur brandt vrij snel aan.
- Verlaag de temperatuur nadat de confituur heeft gekookt. Laat de confituur op lage temperatuur verder pruttelen. Blijf roeren. Je voelt de confituur langzaam dikker worden. Het duurt meestal 15 tot 20 minuten voordat de confituur de juiste dikte heeft. Haal de pan meteen van het vuur als de confituur te snel dik wordt.
- Controleer de dikte van de confituur met de stollingsproef. Als de confituur te dun is, kook de confituur nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het eventuele schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete confituur. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
verse kazen als hüttenkäse (cottage cheese), ricotta of kwark.Maak ook eens
Mandarijnenconfituur met verse munt of tijm.Zin in meer lekkers met mandarijn?
Probeer dan eens mandarijnenconfituur met kardemom en rozenblaadjes. Je vindt het recept in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Mag het fruitmengsel ook 24 uur rusten? Komt mij beter uit.
Janine :
Dat kan. Wel is het dan belangrijk dat het fruitmengsel gekoeld staat.
Ik vind dit een heerlijke confituur voor bij de brunch.