Hoe ontpit je kersen, met en zonder kersenontpitter?
Kersen zijn heerlijk, op de pitten na dan. Gelukkig kun je de pitten makkelijk verwijderen. Hoe? Met een kersenontpitter, keukenmesje, paperclip of een rietje. Vier handige trucjes op een rij om snel kersen te ontpitten.
Tip
Voordat je begint met ontpitten alvast deze tip.
Kersensap geeft vlekken die je maar lastig kunt verwijderen. Let daarom op je kleren en het aanrechtblad en de keukenkastjes.
1. Kersen ontpitten met een kersenontpitter
Kersenontpitters heb je in verschillende soorten en maten, maar de gewone (kleine) kersenontpitter werkt meestal zo:
- Verwijder het steeltje van de kers.
- Plaats de kers in de ontpitter. Leg de kant waar het steeltje zat in de richting van het stangetje.
- Knijp de tang dicht en duw de pit eruit.
- Gooi de pit weg en doe de kers in een bakje.
2. Kersen ontpitten met een keukenmesje
- Verwijder het steeltje van de kers.
- Snijd de kers doormidden. Snijd de helft met de pit erin nog een keer doormidden en ‘wip’ tegelijkertijd de pit eruit met het mesje.
- Gooi de pit weg en doe de kers in een bakje.
3. Kersen ontpitten met een paperclip
- Verwijder het steeltje van de kers.
- Duw de (grote) paperclip naar beneden in de kers op de plek waar het steeltje zat.
- Draai de paperclip rond en haal ‘m onder de pit door.
- Trek vervolgens de paperclip rustig uit de kers, naar boven. De pit blijft meestal in de paperclip hangen.
- Gooi de pit weg en doe de kers in een bakje.
4. Kersen ontpitten met een (stevig) rietje of een eetstokje
- Verwijder het steeltje van de kers.
- Duw met het rietje of eetstokje op de plek waar het steeltje zat.
- Duw door de kers heen en duw de pit eruit. Eventueel kun je de kers op een fles plaatsen en de pit in de fles duwen.
- Gooi de pit weg en doe de kers in een bakje.
En klaar!
Tijd voor een lekker gerecht met kersen. Probeer eens deze kersenjam met rode bessen. Mmm…
Kersen of krieken ? Wat is het verschil? Kan je kersen gebruiken voor confituur te maken?
Janine :
Hoi Edwig,
Kersen en krieken behoren tot dezelfde plantenfamilie. Kersen zijn veelal zoeter, krieken meestal zuurder. Vanwege dat zure worden krieken eerder gebruikt voor confituren, maar een confituur gemaakt van kersen kan evengoed. Foodlog schreef eens een leuke blog over het verschil. Hoop dat je zo voldoende weet. Veel kookplezier!