Hangop
Zo met de koeien weer in de wei krijg je opeens meer trek in zuivel. Van die lekkere dikke yoghurt bijvoorbeeld. Gezond, goedkoop en een goede basis voor heel veel jammie hapjes. Zelf hangop maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is lekkere yoghurt, een theedoek, een ‘hangplek’ en wat geduld.
Kooptip
Biologische volle yoghurt is lekker dik en vol van smaak. Ideaal om hangop van te maken. In elke provincie vind je wel een aantal boeren die hun eigen yoghurt produceren, zoals bijvoorbeeld de Hondspol in Driebergen.
Zo en dan nu aan de slag. Met dit recept maak je genoeg hangop voor personen. Combineer de hangop met rabarbercompote of meng een paar eetlepels jam erdoor.
Hangop
Zo met de koeien weer in de wei krijg je opeens meer trek in zuivel. Van die lekkere dikke yoghurt bijvoorbeeld. Gezond, goedkoop en een goede basis voor heel veel jammie hapjes. Zelf hangop maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is lekkere yoghurt, een theedoek, een ‘hangplek’ en wat geduld.
Dit heb je nodig voor:4 personen
Benodigdheden
- vergiet
- kaasdoek of theedoek
- grote pan of schaal
- plastic folie
Ingrediënten
- 1 liter volle biologische yoghurt
- 2 eetlepels slagroom, eventueel
- beetje vers fruit honing of vruchtencompote, eventueel
Hoe maak je het?
- Maak de kaasdoek of de theedoek nat en wring uit.
- Leg in het vergiet de kaasdoek of de theedoek. Zet het geheel boven een grote kom of pan.
- Giet de yoghurt in het vergiet en laat minimaal 5 uur uitlekken. Liever langer. Dek het geheel af met plastic folie en zet in de koelkast.
- Schep de hangop uit het vergiet.
- Voor een meer romiger smaak kun je eventueel wat slagroom toevoegen. Klop de slagroom licht (lobbig) en voeg de slagroom toe aan de hangop.
- Verdeel de hangop over de schaaltjes en serveer met vers fruit en eventueel wat honing.
Lekker bij
Een eigengemaakte compote, bijvoorbeeld van rabarber, is ook lekker om door de hangop te doen.Maak ook eens
Hangop van karnemelk. Gebruik 1,5 liter karnemelk in plaats van yoghurt en je krijgt een stevige lekkere, maar iets minder romige, hangop. Een lekkere lightversie dus.Tip
Yoghurt (bijna) over datum?Hang ‘m uit; door het vocht te verwijderen, kun je yoghurt langer bewaren.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
Ik doe de karnemelk in een papieren koffiefilter. Makkelijk en geen vieze doek.
Volle yogurt theedoek in een zeef leggen (theedoek nat maken uitwringen) en een volle pak yogurt ,een grote schaal eronderdat het goed kan uitlekken ,enkele uren laten staan ,af gedekt met folie .en dan naasr eigen smaak garneren mijn favoriet is aardbeien ,die lekker door een specialist in een flesje zit…. En dan slagroom .(zelf geklopt) erover heerlijk .
Janine :
Klinkt heerlijk Gerda!
Mijn moeder maakte anders hangop, yoghurt uit laten lekken, uit de theedoek scheppen, scheut melk er door heen om het smeuïger te maken, dan 3 eieren nemen, het wit stijf kloppen en dan door de hangop spatelen, de hangop is dan heel luchtig, eventueel kun je nog een eierdooier door de hangop doen
Janine :
Dag Mariette,
Dank voor je tips! Hangop kun je inderdaad op verschillende manieren maken. Je kunt door de uitgelekte yoghurt ook wat opgeklopte slagroom mengen. Dan krijg je een romige en smeuïger hangop. Ik houd het meest van de pure variant: gewoon uitgelekte yoghurt.
Groet!
Janine