Gele tomatenketchup
Augustus, maar vooral september, is de tijd van de tomaat: zo uit de moestuin en gerijpt door de echte Hollandse zon. Tomaten in overvloed dus, maar wat doe je met al vruchten? Ketchup maken! Als er een gerecht is waar flink wat tomaten in gaan, dan is het wel ketchup. Bovendien heb je de saus zo gemaakt – kwestie van alles in een pan doen en laten pruttelen – en kun je er lekker mee variëren.
Zoals je ziet, hoeft ketchup niet per se rood te zijn. Geel, oranje of groen: het kan allemaal. Het enige wat belangrijk is dat je lekkere rijpe tomaten gebruikt. Als je overigens echt gele ketchup wil, volg dan het recept van Gartine. Met mijn recept krijgt de ketchup, vanwege het gerookte paprikapoeder, een geel-oranje tintje.
Tip
Gebruik altijd rijpe tomaten; die hebben de meeste smaak en dat proef je in je ketchup.
Gerookt paprikapoeder, bijvoorbeeld Pimentón de la Vera van La Chinata, kun je onder andere kopen bij Dille & Kamille.
En dan nu aan de slag. Met dit recept maak je eenvoudig een grote weckpot of fles huisgemaakte ketchup. Lekker bij een tosti, aardappels uit de oven, geroosterde pompoen of zoete bataat.
Gele tomatenketchup
Benodigdheden
- snijplank
- keukenmes(je)
- houten lepel
- 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
- trechter
- trechter
- keukenmachine of staafmixer
- brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
- vijzel
Ingrediënten
- 500 gram gele tomaten
- 1 kleine gele paprika
- 1 sjalot
- 3 tenen knoflook
- 0,5 dl witte wijnazijn
- 25 gram witte basterdsuiker
- 0,5 theelepel (zee)zout
- 0,5 theelepel komijnzaadjes
- 1 mespunt gemberpoeder
- 1 mespunt gele mosterdpoeder
- 1 mespunt kurkumapoeder
- 1 mespunt gerookt paprikapoeder
Hoe maak je het?
- Was de tomaten. Verwijder het kroontje en de harde kern en snijd ze doormidden.
- Was de paprika en snijd ‘m doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
- Schil de sjalot en snipper ‘m vervolgens.
- Pel de knoflooktenen.
- Neem een lekker ruime, stevige pan. Doe de tomaten, de uien, de paprika en de knoflooktenen erin. Giet de helft van de azijn erbij en verwarm het geheel op laag vuur.
- Laat het geheel – met deksel op de pan – 25 minuten sudderen.
- Plet de komijnzaadjes in de vijzel licht.
- Verwijder de knoflooktenen. Voeg de rest van de azijn toe en alle andere ingrediënten. Wees voorzichtig met de specerijen, vooral met het gerookte paprikapoeder. De smaak overheerst snel. Je kunt dus beter met een (heel) klein beetje beginnen, meer toevoegen kan altijd nog.
- Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook.
- Temper het vuur en laat het geheel – met deksel op de pan – 2 uur zachtjes sudderen.
- Maak ondertussen de jam- of weckpot of glazen fles schoon.
- Pureer het geheel tot een glad mengsel met behulp van een staafmixer, keukenmachine of blender.
- Giet de ketchup vervolgens in de pot of fles. Goed afsluiten en laten afkoelen.
Reageer ook!