Cranberryjam met sinaasappel en kaneel
Zeg je cranberry’s dan denk je aan kerst. Deze cranberryjam kun je zeker serveren bij het kerstdiner, maar waarom wachten tot Kerstmis? Vanaf oktober kun je Nederlandse cranberry’s kopen en dus zelf cranberryjam maken. Deze cranberryjam met sinaasappel en kaneel is zuur, zoet en een tikkeltje kruidig en oh zo lekker. Die wil je elke dag wel eten, ho ho ho ☺!
Wanneer kun je Nederlandse cranberry’s kopen?
In de eerste week van september trekken plukkers op Terschelling en Vlieland de velden in. Met een plukbak en een aantal jute zakken oogsten zij de cranberry’s. De zure bessen kun je daarna in de (meestal biologische) winkel kopen. Koop meteen een flinke voorraad, want cranberry’s kun je lang bewaren. Je kunt ze goed invriezen.
Als je het seizoen van de Nederlandse cranberry’s hebt gemist, kun je cranberry’s uit Amerika en Canada kopen. Deze worden het hele jaar geïmporteerd en kun je (meestal) in alle supermarkten kopen.
Wil je zelf cranberry’s plukken? Dat kan!
Als de professionele plukkers op Terschelling en Vlieland klaar zijn, mag je zelf de velden op en je tasje(s) vullen. Wanneer dat kan, verschilt per jaar, maar meestal worden de velden halverwege oktober vrijgegeven. Op de website van Cranberry Terschelling vind je meer informatie over de oogst en de geschiedenis van de cranberry op Nederlandse bodem. Wil je (nog) meer weten over de cranberry lees dan het boek De Cranberry van Fred de Vries.
Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je drie potten heerlijke cranberryjam met sinaasappel en kaneel. Eet de cranberryjam bij een kaasplankje met blauwschimmelkazen en pecannoten. Of verwen jezelf met een Queen of Pudding, een Brits dessert van broodkruim, jam en meringue. Maak een winterse Queen of Pudding met cranberryjam, aanrader voor het kerstdiner!
Cranberryjam met sinaasappel en kaneel
Benodigdheden
- schoteltje
- vergiet
- kookpan
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- fijne rasp
- snijplank
- keukenmes(je)
- citruspers
- maatbeker
- weegschaal
- kom
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- kookwekker
- schone theedoeken
- glastang
- jamtrechter
Ingrediënten
- 340 gram cranberry’s , 1 zak
- 3 – 4 onbespoten perssinaasappels, je hebt 220 ml sap nodig
- 1 kaneelstokje
- 300 gram fijne kristalsuiker
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
- Verwijder eventuele steeltjes en spoel de cranberry’s schoon onder koud stromend water. Doe de cranberry’s in een kookpan.
- Gek op sinaasappel? Voor een sterkere sinaasappelsmaak kun je geraspte sinaasappelschil aan de jam toevoegen. Spoel één sinaasappel af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het oranje) met een fijne rasp en voeg de rasp toe aan de cranberry’s. Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit (je hebt ongeveer 220 milliliter sap nodig). Voeg het sap, met het kaneelstokje, toe aan de cranberry’s.
- Doe de deksel op de pan en verwarm het geheel. Laat de cranberry’s zachtjes pruttelen tot de bessen openspringen en zacht zijn. Dit is meestal na 8 tot 10 minuten.
- Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
- Verwijder het kaneelstokje en plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg het kaneelstokje weer toe.
- Weeg de suiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 8 tot 10 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.TipCranberry’s zijn zuur en bevatten veel pectine. De bessen geleren snel. Houd de jam daarom goed in de gaten. Laat de jam korter koken als je ziet dat de jam al sneller geleert.
- Controleer de dikte van de jam. Dit kun je doen met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het (eventuele) schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een kaasplankje met blauwschimmelkazen en pecannoten. Of verwen jezelf met een Queen of Pudding, een Brits dessert van broodkruim, jam en meringue. Maak een winterse Queen of Pudding met cranberryjam.Maak ook eens
Cranberryjam met peer of appel. Ook lekker is cranberryjam met herfstframbozen.Zin in meer cranberry?
Probeer dan eens mijn recept van cranberryjam met peer of cranberrycompote (een echte klassieker). Je vindt ze in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).
Reageer ook!