Broccolisoep met verse marjolein
Vezel, vitamines en mineralen: broccoli bevat ze allemaal en nog behoorlijk wat ook. Gezond groenvoer dus en ideaal om een heerlijke soep van te maken. Broccoli gaat goed samen met veel verschillende kruiden: basilicum, bieslook, dragon, salie. Een van mijn favoriete combinaties is broccoli met verse marjolein (majoraan); het geeft de soep een zachte mediterrane smaak.
Tip
Verse marjolein kun je kopen bij de biologische winkel en soms ook bij de supermarkt.
Als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes. Sommige bevatten namelijk gluten. De biologische bouillonblokjes van het merk Rapunzel en Würzl zijn glutenvrij.
En dan nu het recept. In iets meer dan een half uur zet je met dit recept een heerlijke soep op tafel voor vier personen. Serveer een snee geroosterd knoflookbrood erbij en je hebt een heerlijk lunch- of voorgerecht.
Broccolisoep met verse marjolein
Benodigdheden
- snijplank
- keukenmes(je)
- kookpan
- maatbeker
- vergiet
- koekenpan of oven
- knoflookpers
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 1 grote teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 650 à 700 gram broccoli
- 750 ml groentebouillon, van blokje of zelfgemaakt
- 6 à 8 takjes verse marjolein, ook wel (wilde) majoraan
- 25 gram pijnboompitten
- versgemalen peper en, zeezout naar smaak
Hoe maak je het?
- Schil de sjalot en snipper ‘m.
- Pel de teen knoflook.
- Snijd de roosjes van de broccoli.
- Snijd lelijke plekken van de stronken en schil ze daarna met een dunschiller. Snijd de stronken daarna in kleine stukken; dan ze tegelijk gaar met de roosjes.
- Doe alle broccoli in een vergiet en spoel af met koud water.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Verwarm de olie in de pan.
- Voeg de sjalotsnippers toe zodra de olie heet is.
- Pers de knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en fruit het geheel 1 minuut.
- Leg een paar kleine broccoliroosjes apart. Voeg de rest van de broccoli toe. Giet daarna de groentebouillon erbij.
- Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan. Doe dit op laag vuur. Schud af en toe de pan en draai het vuur uit als de pijnboompitten goudbruin zijn. Eventueel kun je pijnboompitten ook in de oven roosteren.
- Haal de blaadjes marjolein van de takjes. Was de blaadjes. Schuur de grote blaadjes in stukken.
- Controleer met een vork of de broccoli gaar is. Draai het vuur daarna uit en pureer het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
- Breng de soep op smaak met versgemalen peper en (zee)zout.
- Schep de soep in de kommen. Verdeel de blaadjes marjolein over de kommen. Doe in elke kom wat pijnboompitten en een klein roosje broccoli.
Reageer ook!