Bramenjam met kersen
Augustus is bramenmaand. De zomervruchten kleuren dan prachtig donkerblauw/paars en zijn lekker sappig en zoet. De eerste bramen (ook wel braambessen genoemd) kunnen soms iets zurigs zijn. Naarmate de zomer vordert worden de bramen zoeter en zoeter. Combineer de eerste bramen met de laatste kersen van het seizoen (kersen kun je kopen tot begin of medio augustus) en je krijgt een heerlijke zoete en prachtige donkerpaarse zomerjam.
Jam met of zonder pitjes: het kan allebei
Bramen bevatten pitjes. Ik vind een jam met pitjes wel lekker, maar als je liever een pitloze jam wilt, kan dat ook. Plet de bramen/braambessen en wrijf ze door een zeef of neteldoek (na stap 1 van het recept). De pitjes blijven achter in de zeef, het vruchtvlees en het sap vang je op in een kom en gebruik je voor de jam.
Snel kersen ontpitten doe je zo
Terwijl de suiker in de bramen trekt (zie stap 2 en 3 van het recept), ontpit je de kersen. Dat hoeft niet heel lang te duren. Volg een van deze ontpittips op en je hebt zo een bakje met kersen zonder pit.
Dan nog even alles goed mengen en koken en voor je het weet, heb je een paar potjes heerlijke bramenjam met kersen. Lekker bij een crumble van appel of een Britse eton mess: mmm…☺
Zin in meer bramen?
Probeer dan eens mijn recept van bramenjam met vanille. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Bramenjam met kersen
Benodigdheden
- vergiet
- kom
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- citruspers
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- lepel
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- kersenontpitter (eventueel)
- (puree)stamper
- houten lepel
- schuimspaan
- schone theedoeken
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
- zeef (eventueel)
Ingrediënten
- 250 gram bramen/braambessen
- 335 gram fijne kristalsuiker, of gebruik 340 geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker), zie ook stap 2
- 0,5 citroen, sap, eventueel iets extra's
- 275 à 300 gram kersen, 250 gram schoongemaakt gewicht
- 5 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's
Hoe maak je het?
- Controleer de bramen/braambessen op takjes en blaadjes. Was de bramen alleen als dat nodig is kort onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.TipHou je niet van pitjes in je jam? Plet de bramen/braambessen en wrijf ze door een zeef of neteldoek (na stap 1).
- Weeg de kristalsuiker. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Doe de bramen/braambessen met de suiker en het citroensap in een kom. Schep een paar keer goed om zodat alles goed is gemengd. Wil je liever geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) gebruiken in plaats van kristalsuiker ? Dat kan. Je hebt dan geen pectinepoeder nodig en kunt stap 8 overslaan.
- Laat het fruitmengsel minstens 1 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Doe de kersen in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen (je kunt een kersenontpitter gebruiken of snijd de kersen doormidden en verwijder de pit). Snijd de kersen (verder) in stukken en doe alles in een kookpan.TipKersensap geeft vlekken die je maar lastig kunt verwijderen. Let daarom op je kleren en het aanrechtblad en de keukenkastjes.
- Voeg een scheutje water/bodempje water toe aan de kersen. Plet de kersen met de (puree)stamper fijn en breng alles rustig aan de kook. Laat de kersen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten).
- Voeg als de kersen zacht zijn het bramenmengsel toe. Roer goed door en plet het fruit eventueel nog wat meer met de (puree)stamper. Breng alles rustig aan de kook.
- Weeg het pectinepoeder af en voeg het pectinepoeder toe zodra het fruitmengsel kookt. Roer goed door en breng het fruitmengsel aan de kook. Goed om te wetenPectinepoeder wordt gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel. De werking van pectinepoeder verschilt per producent. Het kan zijn dat jij misschien iets meer pectinepoeder moet toevoegen om een mooie dikke jam te krijgen. Extra pectinepoeder kan later nog, zie stap 10.
- Laat de jam 1 à 2 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer. Of voeg eventueel wat extra pectinepoeder toe. Roer het pectinepoeder goed door de jam en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 1 à 2 minuten en controleer de dikte opnieuw.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg een kneepje citroensap toe en roer goed door.
- Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Bramenjam met kersen smaakt heerlijk bij een crumble van appel. Of maak een Britse eton mess met de bramen-kersenjam: mmm…☺Maak ook eens
Bramenjam met blauwe bessen of een nazomerjam van frambozen, bessen en bramen.Zin in meer bramen?
Probeer dan eens mijn recept van bramenjam met vanille. Je vindt in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).
Reageer ook!