Appel & peren-toffeelolly’s
Lekker voor sinterklaasavond
Dé beste man is in het land en dus is het snoeptijd. Pepernoten, speculaas (in koek, taart, brok of gevulde variant), marsepein, roomboterletters en –staven en dan hebben we natuurlijk nog chocolaaaaaade, in allerlei spannende creaties en vormen. Onze portie suikers krijgen we deze dagen wel binnen ☺! Oef!
Op pakjesavond zelf hoort natuurlijk ook zoetigheid. Zelfgebakken speculaas is hartstikke lekker, maar misschien een beetje saai; dat eten we al volop. Daarom een recept van snoepgoed met een subtiel Sinttintje: fruitlolly’s met een vleugje speculaaskruiden en wat amandelen. Lekker op 5 december of een andere (feest)dag!
De koks van de BBC maken bijvoorbeeld lolly’s voor Halloween. Deze Sintlolly’s zijn daar een variant van.
- geduldig wachten bij de pan wordt beloond; geen verbrande toffee als je net eventjes wegloopt, maar een mooie stroperige saus die je ziet ontstaan.
- toffee het beste kunt proeven als die is afgekoeld; 140 graden Celsius is echt heet!
- knoeien niet erg is; met heet water kun je toffeespetters en –klodders gemakkelijk wegboenen. Alle suikers lossen weer op.
- groter niet lekkerder betekent bij lolly’s; grote appels en peren passen niet goed op de stokjes en rollen niet soepel door de toffee. Oftewel: knoeiboel. En (te) rijp fruit is onhandig omdat het niet op de stokjes blijft zitten; te zacht. Nogmaals: knoeiboel.
Tip
Kies een appelsoort die fris en niet al te zoet van smaak is, bijvoorbeeld Elise. Of neem 4 kleine, stevige peren. Geen stoofperen, want die moet je eerst stoven voordat je ze kunt eten. Lollystokjes kun je onder andere te koop bij een hobbywinkel, bijvoorbeeld Pipoos.
En nu mouwen opstropen en aan de slag! Met dit recept maak je vier heerlijke toffeelolly’s.
Appel & peren-toffeelolly’s
Benodigdheden
- weegschaal
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- keukenmachine
- bakpapier
- koekenpan of oven
- brede kookpan met dikke bodem
- bakplaat
- kwastje
- suikerthermometer
Ingrediënten
- 4 eetlepels blanke amandelen
- 4 kleine stevige appels, of neem 4 kleine, stevige peren, Geen stoofperen; die moet je eerst stoven voordat je ze kunt eten.
- 4 houten lollystokjes
- 150 gram kristalsuiker
- 75 ml water
- 20 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels keukenstroop
- 1 volle theelepel speculaaskruiden
Hoe maak je het?
- Rooster de amandelen in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de amandelen afkoelen.
- Was ondertussen de appels en/of peren. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of schone theedoek.
- Verwijder de steeltjes en prik op die plek het lollystokje in de appel of peer. Zet de fruitlolly’s op de bakplaat met bakpapier.
- Hak de amandelen fijn in de keukenmachine. Het makkelijkst is om de pulseknop te gebruiken; zo voorkom je dat je de noten te fijnmaalt. Geen keukenmachine in huis? Gebruik dan een koksmes en een snijplank om de amandelen fijn te hakken. Andere optie is om een steelpan te gebruiken: doe de noten in een plastic zak of theedoek en sla ze voorzichtig met de pan plat.
- Doe de kristalsuiker samen met het water in de pan. Verwarm het geheel op laag vuur.
- Als de suiker volledig is opgelost, voeg dan de roomboter en de speculaaskruiden toe. Roer even door.
- Voeg vervolgens de keukenstroop toe en roer even door.
- Breng het geheel vervolgens langzaam aan de kook. Wanneer de suikermassa zachtjes kookt (af en toe een belletje), laat het dan rustig pruttelen. Oftewel: roer niet!
- Maak met een nat kwastje de rand van de pan vochtig. Je voorkomt zo dat de suikermassa aan de rand blijft kleven. Ander handig trucje: draai de pan voorzichtig rond. Op die manier verspreid je de hitte beter.
- En dan is het wachten geblazen. Zorg dat je in de buurt blijft; voor je het weet, brandt je toffee aan. De toffee is klaar als de suikermassa een temperatuur bereikt van 140 graden Celsius. Dit kun je zien als er mooie egale (licht)bruine massa is ontstaan.
- Haal de pan snel van het vuur en roer voorzichtig de amandelen erdoor.
- Roer snel – voordat de toffee te hard wordt – een voor een de appels en/of peren door de toffee. Zet de lolly’s terug op de bakplaat en laat ze rustig hard worden (minimaal 15 minuten laten rusten).
Snoepen maar!
Reageer ook!