Appeljam met peer en kaneel
Appels en peren kun je misschien beter niet vergelijken, maar je kunt ze wel goed combineren. In een jam zorgt appel voor de stevigheid en peer voor de extra zoetheid. Voeg daar wat kaneel aan toe en je hebt een heerlijke jam voor druilige en koude dagen.
Direct naar het recept gaan ↓Tip: gebruik echte kaneel
Tja, wat is echte kaneel? Volgens culinair journalist Johannes van Dam is dat Ceylonkaneel. Kaneel die afkomstig is van de Cinnamomum zeylanicum (of C. verum), een in het wild groeiende boom van tien meter.
“Het is een boom die in cultuur eigenlijk meer een struik blijft, omdat hij geknot wordt als een wilg en dan alleen nog dunne opschietende takken geeft, maar die brengen wel de beste kaneel voort.”
Aldus Johannes van Dam over kaneel in Dedikkevandam.
Ceylonkaneel is voornamelijk afkomstig van Sri Lanka. Daarnaast komt het ook uit Indonesië, India, Brazilië, West-Indië en de Seychellen. Je herkent Ceylon aan de lichtbruine kleur en de smaak. Die is zoet en fris. En in vergelijking met andere kaneelsoorten, meer verfijnd.
De meest bekende, andere kaneelsoort, is kassia. Deze soort komt van de Cinnamomum cassia. Het is een broertje van kaneel (Cinnamomum zeylanicum) en wordt om die reden soms onechte kaneel of nepkaneel genoemd. Kassia (of cassia) komt veelal uit Vietnam en China. Je herkent kassia aan de donkere kleur. Ook hebben de stokjes maar één laag en zijn ze wat dikker. De smaak van kassia is meer uitgesproken. Pittiger, en meer bitter.
Voor beide soorten geldt dat de kaneel niet aan de boom groeit als een blad, bloem of vrucht. Het komt van de schors van de boom. Na het verwijderen van de ruwe bovenlaag van de schors, komt er een dunne, geurige onderlaag tevoorschijn. Die laag wordt tot lange pijpjes gedroogd en gerold. De schors ziet er dan uit als opgerold papier. Die rolletjes worden uiteindelijk de kaneelstokjes zoals wij die in de winkel kopen.
Controleer de herkomst van kaneel
Kassiakaneel kun je in de meeste winkels en supermarkten kopen. Ceylonkaneel vind je veelal in biologische winkels, specerijenwinkels en verschillende webshops.
Om te weten welke soort je koopt, bekijk je het etiket. Dit gaat het makkelijkst bij kaneelstokjes omdat die meestal uit één land komen. Gemalen kaneel kan soms bestaan uit een mix. Kassia (of cassia) komt veelal uit Vietnam en China. Ceylonkaneel is voornamelijk afkomstig van Sri Lanka. Ook komt het uit Indonesië, India, Brazilië, West-Indië en de Seychellen.
Kun je op de verpakking geen informatie vinden over waar de kaneel is geoogst en door wie, dan kun je misschien beter kiezen voor een ander merk. Kaneel die duurzaam is geproduceerd, vermeldt de herkomst op de verpakking. Zoals kaneel van De Kruidenbaron, Diaspora, Dille & Kamille, The Good Spice en Het Blauwe Huis.
Ook via Bol.com kun je duurzaam geproduceerde kaneel kopen, zoals die van de Biologische Kruidenier.
Let ook op de oogstdatum
Specerijen kun je weliswaar lang bewaren, maar zijn zeker niet eeuwig houdbaar. Gemalen kun je specerijen ongeveer één jaar gebruiken nadat ze zijn geoogst. In hun oorspronkelijke vorm – zoals stokjes bij kaneel – zijn specerijen iets langer houdbaar. Bewaar specerijen altijd in een luchtdichte verpakking, op een droge, donkere plek.
In 45 minuten klaar
En nu schillen die appels en peren. Deze appeljam met peer heb je zo klaar. Het is een makkelijk recept. In drie kwartier schil je het fruit, kook je het zacht en met wat suiker en citroensap, maak je er zo een heerlijke appeljam van. Lekker bij wentelteefjes, suiker- en briochebrood of op een snee notenbrood.
Volg de instructies hieronder of lees ze na in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Appeljam met peer en kaneel
Benodigdheden
- kom
- weegschaal
- snijplank
- dunschiller
- keukenmes(je)
- kookpan
- citruspers
- maatbeker
- kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- schone theedoeken
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
Ingrediënten
- 350 gram Schone van Boskoop/goudrenet of goudreinet(te) , 250 gram schoongemaakt gewicht
- 350 gram Doyenné du Comice of Conference, 250 gram schoongemaakt gewicht
- 0,5 citroen, eventueel iets extra sap
- 1 kaneelstokje
- 380 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
- Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Snijd de appelkwarten vervolgens in kleine stukken. Doe hetzelfde bij de peren. Stop de pitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje. Vooral appelpitten bevatten veel pectine. Doe alles in een kookpan.
- Weeg of meet het water af. Pers de citroen uit. Voeg 50 milliliter water, het citroensap en het kaneelstokje toe aan het fruit. Doe de deksel op de pan en breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 10 tot 15 minuten).
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Haal de deksel van de pan. Verwijder het kaneelstokje en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg het kaneelstokje weer toe.
- Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Haal het kaneelstokje uit de jam. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Tip
Wil je de appeljam iets frisser maken, doe er op het laatst wat extra (een kneepje) citroensap bij (stap 6).Lekker bij
Wentelteefjes, broodpudding, suiker- en briochebrood of op een snee notenbrood.Maak ook eens
Compote van appels en kweeperen. Eventueel met vanille of sinaasappel.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.