10 originele zoetrecepten voor Sinterklaas
Dé beste man is in het land en dus is het snoeptijd. Pepernoten, kruidnoten, speculaas marsepein, taaitaai: allemaal hartstikke lekker, maar dat strooigoed ben je ook wel een keer zat. Tijd voor ander zoet. Daarom hier mijn favoriete zoetrecepten voor Sinterklaas: heerlijk net-even-anders-snoepgoed. Lekker op 5 december of een andere (feest)dag ;-).
Mijn favoriete zoetrecepten voor Sinterklaas
1. Appelcompote met kaneel
Als het buiten kouder en eerder donker wordt, is niets zo heerlijk als zelf appelcompote maken. Je schilt een paar moesappels, laat die rustig met een beetje appelcider en kaneel pruttelen. En als er dan een moes is ontstaan, voeg je wat suiker toe. Dat is het. En dan lekker opeten bij wentelteefjes of dikke plakken briochebrood. Mmm…
2. Appel & peren-toffeelolly’s
Fruitlolly’s van appels en peren, omhuld met een laag toffee, met een vleugje speculaaskruiden en stukje amandel. Geloof mij, die wil iedereen wel in zijn schoen!
3. Appelpunch met sinaasappel en specerijen
Lekker opwarmen op een koude herfst- of wintermiddag doe je met deze heerlijke appelpunch. Het enige wat je nodig hebt, is ongezoet (puur) appelsap, een sinaasappel, enkele specerijen en een beetje geduld. En op hele gure dagen, wat rum. Drink de punch bij havermoutkoeken, (gevulde) speculaas of een snee noten-vruchtenbrood (kletzenbrood). Of gewoon zo.
4. Broodpudding
Broodpudding is een fijn restjesrecept. Je kunt er oude sneetjes brood voor gebruiken, fruit dat al net iets te lang op de schaal ligt en de laatste paar noten uit de zak. Nog een pluspunt: broodpudding is makkelijk om te maken en een ideaal dessert voor een groot gezelschap. Bovendien kun je broodpudding goed combineren met een zelfgemaakte jam, compote of confituur. Maken dus!
5. Brownie met hazelnootpasta
Dat we gek zijn op brownies is niet voor niets. Een brownie maak je zo (kwartiertje werk), kun je lekker uit de hand eten (ideaal voor feestjes) en bevat chocolade (altijd goed). Bovendien kun je met brownies eindeloos variëren. Drank, noten, vruchten: je kunt het allemaal in een brownie stoppen. Vandaag gaat Jans Limburgse hazelnootpasta erin.
6. Cheesecake met perenjam en hazelnootpasta
Om een lekkere cheesecake te kunnen bakken, hoef je geen (amateur) patissier te zijn; cheescake is een van de makkelijkste taarten die je kunt maken. En als je er wat perenconfituur of -jam en hazelnootpasta aan toevoegt, heb je zo een heerlijke herfstvariant.
7. Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!
8. Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel
Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom goed doet tijdens Sinterklaas. Eet de jam bij scones of verwerk de kaki-sinaasappeljam in een cheesecake.
9. Perenconfituur met vanille
Zacht en zoet doen het altijd goed. En precies daarom is deze perenconfituur met vanille zo’n allemansvriend. Lekker bij zowat alles, maar zeker in een cheesecake met hazelnoten! Dat is echte verwennerij Sinterklaas.
10. Perenjam met speculaaskruiden
Deze heerlijke perenjam met speculaaskruiden is snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood. Of eet de jam bij een stuk amandeltaart of broodpudding (aanrader!). Heb je meer tijd, verwen je zelf dan met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.
Perenjam met speculaaskruiden
Benodigdheden
- kom
- weegschaal
- snijplank
- dunschiller
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
Ingrediënten
- 600 gram peren: Doyenné du Comice of Conference, circa 475/500 gram schoongemaakt gewicht
- 130 gram moesappels: Schone van Boskoop/goudrenet of goudreinette, circa 100 gram schoongemaakt gewicht
- 1 citroen, eventueel iets extra sap
- 1 afgestreken theelepel speculaaskruiden
- 440 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
- Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en leg ze in kom met koud water. Dit voorkomt dat de peren snel bruin worden.
- Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Appelpitten bevatten veel pectine. Spoel de citroen af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het geel) van de citroen. Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers de citroen uit. Stop de citroenpitten met de appelpitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
- Laat de peren uitlekken in een vergiet. Doe de stukken peer en appel in een kookpan. Voeg de repen citroenschil en het citroensap toe. Leg het bundeltje met pitten tussen het fruit en voeg water (ongeveer 4 eetlepels) toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 5 tot 10 minuten).
- Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
- Verwijder de repen citroenschil en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de speculaaskruiden toe en roer de specerijen goed door het fruit. Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.
- Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een snee rozijnenbrood of een stuk broodpudding of amandeltaart. Of verwen jezelf met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.Maak ook eens
Perenjam met walnoten of hazelnoten. Ook lekker is een jam van peren en pruimen. Of gebruik stukjes peer in een chutney of relish.Zoek je nog een leuk schoencadeau?
Verras een ander met mijn kookboek! In Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen leer je hoe je elk seizoen de lekkerste jam, gelei, confituur of andere conserven maakt in je eigen keuken. En dat voor slechts €16,50!
Reageer ook!