Appels en peren kun je misschien beter niet vergelijken, maar je kunt ze wel goed combineren. In een jam zorgt appel voor de stevigheid en peer voor de extra zoetheid. Voeg daar wat kaneel aan toe en je hebt een heerlijke jam voor druilige en koude dagen.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember
Met pompoen kun je de lekkerste gerechten maken: soep, puree, risotto, quiche, maar ook jam. Combineer pompoen met (bloed)sinaasappel en gember en je krijgt een heerlijke zoete jam met een beetje pit.
Mandarijnenconfituur met vanille
Als Sinterklaas voorbij is en ze al wekenlang mandarijnen eten, komt er een moment dat mijn kinderen de kleine citrusvrucht beu zijn. Dat is het moment om deze heerlijke confituur te maken. Met schil en al gaan mandarijnen in de pan, vanillestokje en suiker erbij en pruttelen maar. Het resultaat: een friszoete confituur met een bittertje.
Wortelpeterseliesoep
Nee, wortelpeterselie (of peterseliewortel) is niet hetzelfde als pastinaak. Qua vorm, kleur en textuur lijken de twee groenten misschien erg op elkaar, maar qua smaak niet. Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die doet denken aan…- juist je raadt het al ;-) – … peterselie, maar ook aan knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Een heerlijke groente om soep van te maken. Zeker als je de wortelpeterselie combineert met wat room en geroosterde hazelnoten. Of – voor een nog winterse variant – met winterposteleinpesto! Mmm…zo wil je elke dag wel lunchen ☺.
Bloedsinaasappel curd
Deze bloedsinaasappel curd is een heerlijke variant op de klassieke lemon curd. Iets zoeter van smaak en ook nog eens mooi warm van kleur. Afhankelijk van de sinaasappelsoort, variërend van oranjegeel tot lichtroze. En – nog een pluspunt van deze fruitcurd – je maakt ‘m gemakkelijk zelf. Als je alle stappen van het recept volgt en je geduldig roert, schift de bloedsinaasappel curd niet en wordt die mooi dik. Eet ‘m lekker op bij scones of meringues: mmm…:-)