Boekrecensie: Tomaten
Als culinair schrijfster Jenny Linford haar vader in Italië bezoekt, gaat ze altijd naar zijn moestuin om de rode, door de zon gerijpte, kerstomaten te proeven. Ze plukt en eet. Telkens die verrassende zoetheid. Een verwennerij, elke zomer weer. Van de vele tomatensoorten die ze inmiddels kent, blijven haar vaders kerstomaten haar favoriet. Net zoals de Camone tomaat uit Sardinië. Een tomaat met een stevig vel en vruchtvlees, de juiste zuurgraad en vol van smaak. Ideaal voor in een salade. Tomaten: Jenny is er gek op. Haar tomatenliefde en –kennis deelt ze in haar honderdzestig pagina’s tellend kookboek Tomaten.
VOOR WIE IS DIT BOEK?
Als je graag tomaten eet en/of (meer) wil variëren met deze vrucht, dan is Tomaten iets voor jou.
WAT KUN JE MET DIT BOEK?
In Tomaten vertelt Jenny het verhaal van de tomaat – van oorsprong tot nu – en reist ze met de vrucht mee over de hele wereld. Het kookboek bevat 75 recepten uit verschillende culturen, onder andere Italiaans, Grieks, Afrikaans en Indiaans. Zowel klassieke gerechten komen aan bod als originele uit haar eigen keuken. Gegrilde tonijnsteaks met kerstomaten en misosaus bijvoorbeeld. Lekker koken met tomaten is eenvoudig. Een groot deel van Jenny’s recepten maak je binnen dertig minuten en met gangbare ingrediënten.
WAT MOET JE ZEKER LEZEN?
Naast de 75 uiteenlopende recepten – ingedeeld naar type gerechten – vind je in Tomaten ook handige tips over het koken met tomaten. Zo legt Jenny onder andere uit hoe je tomaten het beste kunt behandelen. Regel nummer één: zorg dat tomaten op kamertemperatuur zijn als je ze eet. Tomaten hebben dan meer smaak en aroma. Ook vertelt Jenny hoe je tomaten kunt conserven (drogen of inmaken) en geeft ze een lijst met smaakcombinaties. Tomaat gaat goed samen met basilicum, dragon, dille, kervel, knoflook, maar ook gember, saffraan, chilipeper en… . Jenny’s lijst met mogelijkheden is lang.
MIJN FAVORIETE RECEPTEN
Met tomaat kun je alle kanten, maar het lekkerste vind ik soepen en salades met tomaat. Een klassieke gazpacho of tomaat-pompoensoep, zoet en vol van smaak. Ook lekker is een salade van tomaten met freekeh en avocado of tomaat met meloen en feta. De tomatentaboulé, tomatenfattoush en panzanella zijn ook aanraders.
Waar kun je dit boek kopen?
In verschillende boekwinkels en webshops. Onder andere Bol.com verkoopt het.
Titel: Tomaten
Auteur: Jenny Linford, met foto’s van Peter Cassidy
Uitgever: Forte Culinair
ISBN: 9789462501027
Verschijningsdatum: maart 2016
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 160
Thema: Seizoen
Eerst even voorproeven?
Bekijk het inkijkexemplaar: de Nederlandse versie (op Bol.com) of de Engelse.
Reageer ook!