Tips voor heerlijke sinterklaascadeaus & kerstcadeaus 2019
December: dé cadeaumaand van het jaar is bijna begonnen. Voor de meeste van je vrienden en je familie weet je wel wat je kunt kopen voor Sinterklaas of kerst, maar er blijven altijd een paar namen op je lijstje staan waarbij je denkt: wat zal ik die nu eens geven? Nou, mijn cadeautip is: geef een boek! En dan het liefst een waar je uit blijft lezen (zo’n mooi en fijn ‘ik-zoek-het-nog-eens-op-boek’) en uit blijft koken. Daar heb je jaren plezier van. Hieronder daarom een overzicht van mijn favoriete boeken en kookboeken. Waarvan de meeste niet in 2019 verschenen, maar (veel) eerder omdat ik dus erg van ‘ik-zoek-het-nog-eens-op-boeken’ houd. Over sommige boeken heb ik al geschreven. En voor de niet- lettervreters onder ons, staan onderaan ook een paar fijne tips voor originele Sinterklaas- en kerstcadeaus.
Boeken & kookboeken cadeautips
Ook als je een klein(er) budget hebt, kun je een mooi boek of kookboek kopen. Bij veel winkels kun je tweedehands exemplaren kopen die er nog goed uitzien. Of kies een titel die al eerder is verschenen, in plaats van een recente. Uit een van de eerste boeken van Yotam Ottolenghi kook je ook heerlijk.
Seizoenskookboeken & vegetarische kookboeken
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen
Mijn eigen kookboek! Leer hoe je elk seizoen de lekkerste jam, gelei, confituur of andere conserven maakt in je eigen keuken.
Leafs, vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin
In Leafs laat Carola de Kanter zien hoe zij echt graag kookt: seizoensgebonden, vegetarisch, niet al te ingewikkeld. Mooi vormgegeven kookboek met inspirerende foto’s en recepten.
Het Love & Lemons Kookboek
Foodblogger Jeanine Donofrio houdt van koken én van vers, lokaal en seizoensgebonden. Dat zie je terug in haar Love & Lemons Kookboek met 100 vegetarische recepten. En voor wie gek is op haar blog en recepten: kookboek nummer 2 (Love & Lemons Every Day) is ook beschikbaar.
Honger! gewoon lekker eten
Honger! is een bundeling van de lekkerste recepten van Mme Zsazsa (pseudoniem Kim Leysen). Wie van haar (populaire) blog houdt, houdt van dit boek. Vrolijk, nuchter en toegankelijk geschreven en met lekkere recepten.
Mari plukt de dag, in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips en trucs
De ondertitel geeft al aan dat je met dit kookboek een heel jaar vooruit kunt. Als je na het lezen van Mari plukt de dag nog geen groenteliefhebber hebt, dan kun je groenten eten wel opgeven. Mari weet zo haast alles van groenten. Dat bleek al uit haar boek de Groentebijbel, dat het standaardwerk over groenten wordt genoemd.
Plenty, groente genoeg om heel lekker te koken
Yotam Ottolenghi verzamelt in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je met uitsluitend groente heerlijk kun koken. Niet voor niets staat dit boek in de top 50 beste kookboeken aller tijden van The Guardian.
Bakboeken
Elke zondag heerlijk taart
Ik hou van taart, maar eigenlijk niet (zo) van bakken; ik ben niet zo’n pietje-precies in de keuken. Herken je dat? Dan is het taartenbakboek van Caroline Lebar iets voor jou. Haar taarten zijn simpel, lekker én mooi. Kleine kunstwerken van zoete ingrediënten. En mocht je meer van hartig houden, koop dan Carolines tweede taartenboek met zoete en hartige taartrecepten.
Fermenteren
Fermenteren, stap voor stap
Zin om eens je eigen zuurkool of tafelzuur te maken, in Fermenteren vind je alle informatie om snel aan de slag te gaan. Adam Elabd legt in zijn handboek alles rondom het fermentatieproces uit. Van de theorie tot verschillende benodigdheden en recepten om zelf aan de slag te gaan.
The Art of Fermentation, an In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World
Voor wie precies wilt weten hoe het zit met fermenteren. Een boekentip van Sanne Zwart van Keukenboeren.
Koken met/voor kinderen
Om op te eten, gezonde kindermaaltijden, 100% kidsproof
De titel zegt genoeg en klopt ook. Alle recepten zijn door kinderen uitgebreid getest. In Om op te eten staan de lekkere gerechten die Moekes Maaltijd elke dag serveert aan baby’s, peuters en kleuters bij de kinderopvang.
Eten met Nijntje
Dat is eenvoudig, gezond, voornamelijk vegetarisch en vooral erg lekker. Nijntje neemt je mee op ontdekkingstocht in vijf korte verhalen en 40 recepten. Eet- en leesplezier voor jong én oud.
Algemeen – basiskookboeken/ boeken over eten
Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik
In dit boekwerk van ruim achthonderd pagina’s verzamelt culinair journalist Johannes van Dam zijn kennis van gastronomie en alles wat met eten te maken heeft. Wie is de bedenker van de tarte tatin? En hoe maak je nou een echte pesto Genovese? Johannes van Dam weet het en legt het ons uit. Op toegankelijke wijze en met humor. Dat maakt dat Dedikkevandam een naslagwerk is waarin je blijft lezen en uit blijft koken. Het boek kent vele originele recepten.
Over eten en koken, wetenschap en cultuur in de keuken
Voor iedereen die zich wel eens afvraagt waarom mayonaise kan schiften, je pannenkoekenbeslag even moet laten staan en jam soms niet dik wordt, is dit boek een must.
Of geef gewoon iets anders leuks, lekkers en moois cadeau!
Maak het lekker zelf
Zelfgemaakte cadeaus zijn de leukste cadeaus om te geven (en te krijgen :-)!) en als ze uit eigen keuken komen, meestal ook de lekkerste. Maak bijvoorbeeld eens een huisgemaakte jam of gelei. Met deze tips vul je zo een paar home made potjes voor in de schoen of onder de kerstboom.
Geef eens iets groens in die schoen
Bloemen houden van mensen, maar planten ook. En dat weten ze bij Sprinklr maar al te goed.
Of …
Weet je het even niet meer, kijk dan eens bij de duurzame shop van Bol.com of in de webshop van Dille & Kamille. Daar vind je cadeaus waar je niet alleen de ander een plezier mee doet, maar ook de planeet en de mensen die het cadeau hebben geproduceerd.
Fijne feestdagen!
Reageer ook!