Tijd voor heet zaad
Wie een moestuin heeft, weet het: het is zaaitijd. Ook als je geen lapje grond bezit, kun je aan de slag met zaadjes. Kweekbakken kopen, zaden en grond erin en hup op de vensterbank zetten en later op het balkon. Kruidenplanten doen het prima op een balkon, maar ook pepers. Lekker om later bijvoorbeeld een pindasaus mee te maken of je eigen sambal.
Net zoals bij kruiden, is de ene peper de andere niet. Zo kun je voor milde Fresno kiezen. Of – als je van spicy houdt – de 7 Pod Brain Strain (voor de echte peperliefhebber!). Zaden van al die verschillende soorten pepers kun je bestellen op peperzaden.nl. Behalve de zaden vind je daar ook een uitgebreide zaaihandleiding: handig!
Hoe zaai je pepers?
In het kort komt het hierop neer:
- Pak een zaaibak, liefst met plastic deksel/overkapping. Zaaibakken kun je onder andere kopen bij tuincentra.
- Vul de bak met een laagje vochtige potgrond.
- Zaai de zaden in de vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar. Bedek de zaden met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm).
- Zet de bak op een zonnige en warme plaats, bijvoorbeeld op de vensterbank. Peperzaden ontkiemen het beste bij een temperatuur van 24 -30 graden Celsius.
- Draai de bak regelmatig om en haal af en toe de plastic deksel eraf.
- Besproei de aarde regelmatig met een plantenspuit. De grond moet vochtig zijn, maar niet (te) nat.
- Heb geduld; het duurt 2 tot 3 weken voordat de peperzaden ontkiemen.
Ondertussen kun je alvast bedenken wat je met al die pepers later kunt maken: pittige guacamole, pindasaus, sambal, gevulde pepers…ooooh allemaal JAMMIE!
En voor wie low-budget aan de gang wilt gaan, kan de zaden van zijn oude peperplant gebruiken. Vermengd met nieuwe peperzaden kunnen die uitgroeien tot weer een mooie peperplant. In theorie dan…:-)
Reageer ook!