Hoe maak je een low-budget paastafel?
Pasen is Pasen niet zonder een vrolijk gedekte tafel. Geel, groen en andere frisse tinten waarvan je zin krijgt in de lente, die heb je nodig bij het paasontbijt of de paasbrunch of – lunch. Dan tikken die eitjes pas echt lekker weg.
Stylingtips
Geen geld? Geen tijd?
Maak je geen zorgen, want voor een vrolijk gedekte paastafel heb je dat helemaal niet nodig. Met wat verpakkingsmateriaal en een dosis creativiteit creëer je binnen een half uur een mooi gedekte tafel. Aan de slag dus!
Vrolijke eierdoppen in 6 stappen
Gekookte eieren zien er aan de buitenkant allemaal hetzelfde uit: glad en licht van kleur. Daar is niks vrolijks aan. Met wat viltstiften en servetten kun je eieren makkelijk een persoonlijk tintje geven. Teken de gezichten van je gasten erop, geef ze een hoedje en hopla, je hebt een vrolijk gezelschap in eierdoppen.
WAT HEB JE NODIG?
- Wc-rol, borrelglas of kandelaar
- Gekleurd papieren servet
- Schaar
- Plastic tas
- Stift
- Gekookt ei
WAT MOET JE DOEN?
- Kook de eieren en laat ze afkoelen. Teken op elk ei het gezicht van een van je gasten.
- Knip een papieren servet doormidden. Vouw van een helft een hoedje. Je kunt het servet ook als paashaaroren om het ei strikken.
- Gebruik de andere helft van het servet om de wc-rol of het borrelglas in te pakken.
- Knip uit een plastic boodschappentas een strook van +/- 1,5 cm breed.
- Strik de plastic strook om de wc-rol.
- Plaats het ei en het hoedje op de wc-rol en klaar is kees!
Handige eierenpotten in 4 stappen
Hard, halfzacht, zacht: iedereen wil wat anders. Hoe hou je al die verschillende gekookte eieren uit elkaar? Simpel, doe ze in een glazen pot en schrijf er de kooktijden op.
WAT HEB JE NODIG?
- Drie glazen potten, liefst verschillend in grootte. Op die manier is het onderscheid tussen de gekookte eieren nog groter. Je kunt bijvoorbeeld weckpotten of lege jam- of augurkenpotten gebruiken.
- Gekookte eieren.
- Witte stift, afwasbare inkt.
- Gekleurde papieren servetten.
WAT MOET JE DOEN?
- Kook de eieren en laat ze even afkoelen.
- Leg onderin elke pot een servet.
- Schrijf met een stift de kooktijd van de eieren op de glazen pot.
- Doe de eieren voorzichtig in de bijbehorende pot.
Paasbord & bestek in 4 stappen
Je hoeft echt niet voor elke feestdag een nieuw servies te kopen. Met wat bloemen, servetten en een leuke strik geef je je eetgerei makkelijk een feestelijk tintje.
WAT HEB JE NODIG?
- Bestek
- Plat bord
- (hoog) glas
- Gekleurde papieren servetten
- Schaar
- Plastic tas
- Bloem
WAT MOET JE DOEN?
- Knip uit een plastic boodschappen tas een strook van +/- 1,5 cm breed.
- Leg op het bord de verschillende gekleurde servetten.
- Bind het bestek met de bloem samen tot een geheel. Gebruik hiervoor de plastic strook.
- Zet het samengebonden bestek rechtop in het glas. Zet het geheel in het midden van het bord.
Etagère in 4 stappen
Hoe zet je al die lekkernijen op tafel zonder dat het een bende wordt van borden en zakjes? Maak een etagère! Zo’n toren van etenswaren is overzichtelijk en feestelijk. Bouwen maar.
WAT HEB JE NODIG?
- Vier platte borden, verschillende formaten
- Twee kommetjes en een glaasje
- Leeg eierdoosje
- Schaar
- Gekookt ei
- Lekker eten ☺
WAT MOET JE DOEN?
- Knip uit een eierdoos een hoekje. Doe het gekookte ei erin.
- Zet het grootste bord op tafel en zet daar vervolgens de grootste kom op. Herhaal dit totdat alle borden en kommen op zijn. Werk van groot naar klein.
- Zet op het bovenste bord het gekookte ei. Je kunt het ei in het ‘gras verstoppen’ door wat tuinkers op het bord te leggen.
- Leg boterhammen, plakken paasstol en crackers op het onderste bord. Vul de overige borden met beleg: bijvoorbeeld verschillende soorten kaas en rauwkost.
En wat je verder nog kunt doen…
EXTRA LOW-BUDGET STYLINGTIPS
Bloemen
Aan het einde van een marktdag kun je meestal bloemen voor een zacht prijsje kopen. Neem een flinke bos bloemen in verschillende kleuren. Je kunt een grote vaas op tafel zetten en de andere bloemen gebruiken om bij het bestek te binden. Ook leuk is om bloemblaadjes over tafel te strooien.
Strakke potten
Stroop, honing, chocoladepasta: het zit allemaal in potten met drukke etiketten. Ze niet op tafel zetten is eigenlijk geen optie; zoet beleg hoort bij een Hollands paasontbijt of -lunch. De boel overscheppen in kleine kommen kan natuurlijk, maar dat is wel gedoe en zorgt voor extra afwas.
Makkelijker is om de etiketten te verwijderen. Vul een afwasteil of gootsteen met een laag lauw/warm water. Zet de potten erin en laat ze even weken. Doop een schuurspons in het warme water en schrob de etiketten eraf. Schrijf aan de binnenkant van de deksel met een stift wat in de pot zit en wat de tht-datum is: wel zo handig om dat na Pasen ook nog te weten ☺.
Nog meer kleur
Om eieren een mooi tintje te geven, heb je geen verf nodig. Rode uien, bieten, maar ook koffie en thee en allerlei specerijen kun je gebruiken om eieren te verven. Lifestyle blogger Deb Thompson legt precies uit hoe je op natuurlijke wijze eieren kunt verven.
Of maak een vrolijke paastak, versier je tafel met mooi gevouwen servetten of eetbaar groen zoals tuinkers. Inspiratie nodig? Bekijk deze verzameling paasdecoratietips op Pinterest.
En dan nu…aan tafel!
Enne…wat eten we dan met Pasen?
Ja, (h)eerlijk eten mag natuurlijk niet ontbreken op zo’n mooie paastafel.
Eigenlijk kun je met Pasen alles serveren zolang je op zijn minst één gerecht met eieren hebt; die horen toch echt bij Pasen.
Eieren kopen
Een (h)eerlijk eiergerecht maken, begint met het kopen van een (h)eerlijk ei. Als je zelf geen kippen hebt of in de buurt woont van een boer, zul je de eiercodes moeten kennen om een juiste keuze te kunnen maken.
Eieren koken
Koken kan, maar bakken, roeren en omdraaien kan natuurlijk ook. Een gestoomd eitje is overigens ook heel lekker. Duurt iets langer dan koken, maar dan heb je wel eieren zonder die ‘kooksmaak’.
Zoete eieren
De meeste paaseieren komen van de kip, maar die van de cacaoboon zijn ook populair: chocolade! De winkels liggen vol er vol mee, in de supermarkt kun je tegenwoordig ook slaafvrije chocolade paaseieren kopen. Keuze genoeg dus, maar zelf chocolade-eieren maken kan natuurlijk ook altijd nog.
Al in de paasstemming?
Vrolijk Pasen!
Reageer ook!