Lekkere post – deel 1
Een kaartje krijgen, is leuk. Een kaartje krijgen met een recept erop, is lekker. Een kaartje krijgen met een recept erop gemaakt van seizoensproducten, is leuk, lekker & makkelijk. Ursula en Janine (initiatiefnemer JAMMIE) houden van kaartjes en seizoenskoken: 1 + 1 =…:-).
Zou het niet leuk zijn als er elke week een kaartje op je deurmat lag met een seizoensrecept? Dat is toch fijn? Dat is toch een goed begin van het weekend? Ja toch?
Ja! Precies, dat denken wij dus ook!
Dus experimenteren we met kleuren, vormen en teksten. Op de voorzijde leuke weetjes en combitips, op de achterzijde moeten de recepten komen. We zijn er nog lang niet uit. Hieronder de eerste opzet van de Aspergekaart en Rabarber.
Eet mij met…
Asperges zijn een groente met een zoete, zwavelige smaak. Bij zoet & zwavel past zilt & zuivel goed. En dan ’t liefst met een flink vetpercentage. Lekker bij asperges zijn daarom boter, parmezaan en hollandaise. Andere etenswaren met een zwavelsmaak doen ’t ook goed bij de stengels: eieren, schaaldieren en knoflook. Bij witte asperges proef je minder goed dan bij groene, maar toch, ze hebben iets nootachtigs. De aardse notensmaak van aardappels combineert daarom goed met die van asperges. En noten zelf natuurlijk ook. Amandelen, hazelnoten of pistachenoten: allemaal prima voer voor bij asperges.
- Rabarber heb je in verschillende kleuren en smaken. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Hoe groener, hoe zuurder. En nee, rabarber rijpt niet: groene stelen blijven groen en zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.
- De van oorsprong uit Siberië afkomstige plant werd lange tijd alleen gebruikt als geneesmiddel; rabarber heeft door het vele appelzuur een bloedreinigende werking. In de Chinese geneeskunde worden de stengels al heel lang gebruikt en verhandeld als laxeermiddel. Goed voor de poeperij dus.
- Rabarber is een bijzonder zure groente. De stengels bevatten twee of driemaal zoveel zuur als het totale oxaalzuurgehalte dat in spinazie en bieten zit. Vooral de bladeren van rabarber zijn zuur. Zo zuur dat ze giftig zijn. Niet eten dus.
- Rode stengels rood houden, doe je door zo weinig mogelijk vloeistof aan rabarber toe te voegen. Lekker voor de smaak en goed voor de kleur is om het sap van bloedsinaasappels te gebruiken om rabarber in te garen.
- Wij hebben rabarber pas sinds 1891 ontdekt en ra ra wat maakten wij Hollanders er als eerste mee..? …een stamppot van aardappel en rabarber, een soort hete bliksem. Daar zijn we gelukkig snel mee opgehouden; rabarber is vooral lekker als jam, compote of in taart.
En misschien is het leuk en handig om met kleurcodes te werken die de smaken en seizoenen weergeven.
Wat denk je?
Zijn we op de goede weg?
Hoi Janine,
Het plan begint vorm te krijgen! Jullie zijn zeker op de goede weg. Als er nu ook een adresje bij komt te staan van een goede groenteboer in de buurt….Maar dat is lastig voor jullie om voor heel Nederland een overzicht van bioboeren te hebben.Misschien op uitnodiging?
Succes verder!
Dag Angar,
Dank voor je reactie! Fijn om te horen dat we op de goede weg zitten; dat geeft moed om door te gaan.
Zo’n adresje erbij zou natuurlijk helemaal fijn zijn, maar dan moet je inderdaad over een heel groot adressenbestand beschikken en dat ook nog eens up to date houden. Een behoorlijke klus.
Wat bedoel je precies met ‘misschien op uitnodiging’?
Hartelijke groet,
Janine