Help, mijn jam is mislukt!
Geschatte leestijd: 4 minuten
Tips om je jam, confituur of gelei te redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is.
1. Help mijn jam, confituur of gelei is te dun!
Gooi de inhoud niet meteen weg of begin opnieuw met koken. Soms duurt het langer voordat een jam of gelei geleert. Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd.
Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam of gelei met een suikerthermometer of op een koud schoteltje. Is de dikte goed, doe de jam of gelei in gesteriliseerde potten. Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren.
Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak. Je moet dan weer zoeken naar de juiste balans.
Bij het vullen van de potten kun je het beste kleine potten gebruiken. In kleine potten geleert jam, confituur en gelei sneller.
En als het toch allemaal niet lukt, is dat geen ramp. Roer te dunne jam, confituur of gelei door de yoghurt of de vla, schenk over bolletjes ijs. Of verwerk ‘m in een smoothie of een cake- of muffinbeslag. De smaak is goed, daar kun je gewoon van genieten ☺.
2. Help mijn jam, confituur of gelei is te dik!
Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.
Sommige vruchten bevatten zoveel pectine dat je zelf (haast) niets hoeft toe te voegen. Cranberry’s bijvoorbeeld. Gebruik in dat geval kristalsuiker in plaats van geleisuiker en voeg minder of geen citroensap toe.
3. Help mijn jam, confituur of gelei gist!
Niet helemaal schone potten en/of deksels kunnen de boosdoener zijn. Of ingrediënten – zoals verse kruiden – die ongekookt op het laatste moment worden toegevoegd. Te weinig suiker, te warm bewaard of te kort gekookt na het toevoegen van suiker, kunnen ook zorgen dat een jam of gelei gist. Een zoete conserven die gist, kun je het beste weggooien. Jammer, volgende keer beter.
4. Help mijn jam, confituur of gelei smaakt niet lekker!
Je draait een pot open en de conserven smaakt anders/minder lekker. Balen. Hoe langer je zoete conserven bewaart, hoe sterker de smaak van verschillende ingrediënten kan worden. Vooral specerijen kunnen snel overheersen. Dat kleine beetje kaneelpoeder dat je nog extra toevoegt, kan maanden later zorgen voor een ‘kaneelbom’ in je jam. Wees daarom voorzichtig met het (extra) toevoegen van specerijen, kruiden en drank. Experimenteren is leuk, maar doe het liever eerst met maar één potje.
Potten die je hergebruikt, kunnen de smaak van je conserven ook beïnvloeden. Zelfs als je potten grondig schoonmaakt en steriliseert, kunnen sterke smaken en geuren blijven hangen. Vul eerder gebruikte potten met dezelfde soort conserven. Zo voorkom je dat je heerlijke pruimenjam na opening naar rodekool smaakt.
5. Help mijn jam, confituur of gelei is beschimmeld!
Als je potten niet luchtdicht hebt afgesloten of hebt bewaard op een te vochtige of te warme plek, kan er schimmel ontstaan. Het kan ook zijn dat je de jam of gelei niet voldoende hebt gekookt of te veel hebt laten afkoelen voordat je ’m in potten deed. Of misschien heb je vruchten gebruikt die niet helemaal schoon waren. Zoete conserven die beschimmeld zijn, kun je het beste weggooien. Jammer, volgende keer beter.
Meer weten over jam en andere conserven maken?
Koop mijn kookboek!
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
En nu hop aan de slag! ☺
Hieronder een overzicht van artikelen over jam maken met veel handige tips en natuurlijk jam(mie) recepten!
- Zelf jam maken
Wat is jam? Waarom maak je jam? Hoe wordt jam stevig? - De basis: dit zijn de belangrijkste stappen bij jam koken
In deze stap-voor-stap-uitleg leer je wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen. De belangrijkste principes van het jam maken: de basis. - Pectine
Wat is pectine? Waarom heb je pectine nodig als je jam maakt? - Pectine kopen
Waar kun je geleisuiker en geleipoeder kopen? Waar vind je pectine (pectinepoeder)? - Suikersoorten
Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht. - Stollingsproef
Hoe controleer je de dikte van jam? - De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jampotten en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips. - Handige keukenspullen
Dit overzicht vertelt je welke keukenspullen je nodig hebt om eenvoudig zelf jam te maken. - Jampotten en weckpotten schoonmaken
Leer hoe je potten goed steriliseert. - Jampotten vullen en afsluiten
Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit. - Help, mijn jam is mislukt!
Kun je dunne jam redden? Soms wel! Check deze al deze handige tips waarmee je je jam, confituur of gelei kunt redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is. - Home made zoete en hartige conserven
Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken. - Jamrecepten die jammie zijn
Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn recepten waarmee je thuis jam, gelei, confituur en andere conserven kunt maken. Bon appétit!
Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.
Kan ik jam ook in een open schaal laten afkoelen om het dezelfde dag als taartvulling te gebruiken? Of moet er dan een deksel?
Janine :
Dat kan wel. Als je de jam dezelfde dag gebruikt, zal het zeker goed gaan. Eet smakelijk :-)!