Jam
Geschatte leestijd: 7 minuten
Wat Flipje in de Betuwe kan, kun jij ook! Zelf jam maken, is niet moeilijk. Hetzelfde geldt voor gelei, confituur en andere conserven. Met wat vers fruit, citroensap, suiker en een lege pot, maak je zo je eigen jam. Mmm…dat is jammie!
Hoe maak je jam?
Je kunt eindeloos variëren met fruit, groente, specerijen en kruiden. Ook kun je verschillende soorten suiker of zoetstoffen gebruiken. Mogelijkheden genoeg. Voordat je begint, is het handig om de basis van jam maken onder de knie te hebben.
Op deze pagina en website vind je alle informatie over die basis. Je leert wat pectine is, waarom je suiker nodig hebt bij jam maken, hoe je potten goed schoonmaakt en hoe je potten sluit, welke potten en flessen je het beste kunt gebruiken. En natuurlijk allemaal handige kooktips en lekkere jamrecepten.
Een heleboel handige informatie dus. Nu hoor ik je denken: oh help, moet ik dat allemaal weten? Nee, dat hoeft niet per se. Je kunt ook gelijk een recept kiezen en beginnen. Als je dan een vraag hebt over bijvoorbeeld pectine toevoegen, kun je altijd nog het (achtergrond)artikel lezen. Komt goed ☺!
Jam en andere (zoete) conserven maken
Met al deze uitleg, recepten en kooktips & trucs leer je snel jam, gelei en confituur koken
- Zelf jam maken
Wat is jam? Waarom maak je jam? Hoe wordt jam stevig? (de antwoorden lees je hieronder op deze pagina) - De basis: dit zijn de belangrijkste stappen bij jam koken
In deze stap-voor-stap-uitleg leer je wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen. De belangrijkste principes van het jam maken: de basis. - Pectine
Wat is pectine? Waarom heb je pectine nodig als je jam maakt? - Pectine kopen
Waar kun je geleisuiker en geleipoeder kopen? Waar vind je pectine (pectinepoeder)? - Suikersoorten
Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht. - Stollingsproef
Hoe controleer je de dikte van jam? - De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jampotten en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips. - Handige keukenspullen
Dit overzicht vertelt je welke keukenspullen je nodig hebt om eenvoudig zelf jam te maken. - Jampotten en weckpotten schoonmaken
Leer hoe je potten goed steriliseert. - Jampotten vullen en afsluiten
Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit. - Help, mijn jam is mislukt!
Kun je dunne jam redden? Soms wel! Check deze al deze handige tips waarmee je je jam, confituur of gelei kunt redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is. - Home made zoete en hartige conserven
Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken. - Jamrecepten die jammie zijn
Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn recepten waarmee je thuis jam, gelei, confituur en andere conserven kunt maken. Bon appétit!
Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.
Wat is jam?
‘Jam is een geleiachtige, gebonden massa van met suiker tot moes gekookte vruchten die per kilo 350 gram vruchten bevat en op de boterham gegeten wordt’, zo omschrijft de Dikke van Dale jam. Nou, het is maar goed dat ze bij de Dikke van Dale zich vooral met taal bezighouden; met jam kun je veel meer dan het op de boterham smeren. Tsssss! Je kunt jam bijvoorbeeld gebruiken in taart, allerlei toetjes en koekjes, maar je kunt het ook serveren bij borrelhapjes of een kaasplankje.
Waarom maak je jam?
Er zijn allerlei redenen om je eigen jam te maken. Reden nummer één is natuurlijk …
- Het is lekker! Je favoriete fruit of groente, gecombineerd met suiker en misschien wat kruiden en specerijen: dat is gewoon jammie :-)!
- Het is simpel. Om lekkere jam te maken, hoef je niet uren in de keuken te staan, heb je geen dure keukenapparaten nodig en hoef je keukenprins of –prinses te zijn. Als je de basisprincipes van jam maken kent, kun je zo aan de slag.
- Het ziet er mooi uit. Al die gesuikerde groenten en fruit hebben behalve een lekkere smaak, ook mooie kleuren. Zo’n eigen jamcreatie doet ’t daarom ook altijd goed als cadeau.
- Het kost niet veel. Met een kilo (seizoens)groenten of fruit, suiker en citroensap, kun je al gauw 3 à 4 grote potten jam maken voor een paar euro.
- Het is een seizoens- en streekproduct bij uitstek. Pluk bijvoorbeeld in augustus de bramenstruiken bij jou in de buurt leeg, meng de bramen met wat suiker en citroensap en je hebt je eigen lokale bramenjam. (H)eerlijk eten op en top!
- Het is lang houdbaar. Zes maanden of een jaar nadat je de jam hebt gemaakt, kun er nog steeds van genieten. Voorwaarde is wel dat je schone (steriele) potten en deksels gebruikt en je de potten op een koele plaats bewaart.
Niet zo raar dus dat jam al jaren een favoriet product is. Vanaf het moment dat suiker overal te koop was tegen een lage prijs, zijn we in Europa aan de jam gegaan.
Hoe wordt jam stevig?
Fruit gemengd met suiker = jam? Nee, dat is een gesuikerde vruchtenmoes. Jam is geen vloeibare, maar een gebonden massa. Om jam stevigheid te geven, heb je suiker, pectine en een zuur nodig.
Suiker
Jam maken is een conserveringstechniek. Anders gezegd: door suiker toe te voegen aan etenswaren – bij jam is dat fruit -, verleng je de houdbaarheid van die etenswaren. Suiker zorgt er bij jam voor dat bacteriën en enzymen niet de kans krijgen om etenswaren (fruit) te bederven. Daarnaast heb je suiker nodig om een stevige massa te krijgen.
Hoeveel suiker je moet toevoegen, hangt onder andere af van de soort suiker en de vruchten die je gebruikt en hoe lang je de jam wilt bewaren. De algemene richtlijn is om minstens ¾ van het gewicht van de vruchten aan suiker toe te voegen. Let op: hierbij ga je uit van het gewicht aan schoongemaakt fruit. Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe.
Pectine
Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte. Bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s, kweeperen en moesappels. Hoe hoger het pectinegehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen. Hoe lager het pectinegehalte, hoe meer suiker je moet toevoegen om een dikke jam te krijgen. Wil je niet zoveel suiker gebruiken, dan kun je ook extra pectine toevoegen met behulp van bijvoorbeeld geleipoeder en pectinepoeder. Deze producten kun je onder andere kopen in de (biologische) supermarkt.
Zuur
Zuur toevoegen, doe je door bijvoorbeeld wat citroen- of limoensap bij je jam te doen.
Die drie dingen – suiker, pectine en zuur – gemengd met gekookt fruit, zorgen ervoor dat je vruchtenmoes stevig wordt en lang houdbaar is. En jam is :-)!
Wil je meer weten over de werking van suiker en pectine, lees dan het artikel Jam: de basis. Hierin leg ik stap-voor-stap uit hoe je jam maakt en wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen.
Een interessante en goede scheikundige uitleg over het kookproces van jam maken, vind je in het boek Over eten & koken (op bladzijde 298) van Harold McGee.
Of lees mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen!
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Hoi. Wat een fijne website! Vraagje: mijn jam wordt té gegeleerd. ( te stevig). Kan ik voortaan dan meer water toevoegen bij het stukkoken, zodat ik meer hoeveelheid jam maak? Ik doe nu 800 ge zacht fruit , 200 ml water 5 spuitjes citroensap en 1 kilo geleisuijer . 4 min koken.
Janine :
Dag Sonja,
Dank voor je compliment!
Wat vervelend dat je jam vaak te stevig wordt. Het verschilt per fruitsoort hoeveel water je moet toevoegen om het fruit zacht te koken en hoeveel pectine en suiker je nodig hebt om de jam te laten geleren. Meestal is een bodempje water voldoende voor het zacht koken.
De algemene richtlijn is om minstens ¾ van het gewicht van de vruchten aan suiker toe te voegen. Let op: hierbij ga je uit van het gewicht aan schoongemaakt fruit: het aantal grammen dat je overhoudt nadat je de vruchten hebt gewassen, gesneden en eventueel geschild. Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe.
Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar. Voorwaarde is wel dat je jam op de juiste manier kookt: zuur toevoegen, lang genoeg koken, schone potten gebruiken, enzovoorts. Voor al mijn Jam(mie)recepten houd ik ook dit gemiddelde suikerpercentage aan (60 tot 65 procent).
Lees anders ook nog even mijn artikel over pectine en deze jamtips. Hopelijk krijgt je jam voortaan de juiste dikte. Veel kookplezier!
Confituur maken van braambessen rabarber en pruimen heeft iemand een recept?
Janine :
Hoi!
Ik zou een jam/confituur maken van pruimen met bramen waarbij je iets minder bramen (2/3 deel) dan pruimen gebruikt. Van de rabarber zou ik een lekkere siroop maken.
Veel kookplezier!
Hartelijke groet, Janine
Beste Janine,
Op het einde van de warenmarkt vandaag kon voor een prikje ruim 5 kilo aardbeien kopen. We willen er jam van maken. We hebben pectine waarop staat: 7O% appelpectine, 15% glucose, 15% citroenzuur. Wat raad je aan wat betreft de verhouding, wanneer we zo min mogelijk suiker willen toevoegen, ajb? Wanneer we suiker toe te voegen hebben, welke keus hebben we? Wat raad je aan? Speciale inmaaksuiker, gewone kristalsuiker, rietsuiker of agave siroop? We horen graag van je! Hartelijke groet, Leo & Susanne
Janine :
Dag Susanne,
Aardbeien: heerlijk! Daar kun je hele lekkere jam of siroop van maken. Mijn recept voor aardbeiensiroop kun je hier vinden.
Je kunt zelf bepalen hoeveel suiker je toevoegt aan de siroop. Minder suiker betekent wel minder lang houdbaar.
En mocht je aardbeienjam willen maken, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om minder suiker te gebruiken. Allereerst kun je het beste beginnen met 1 kilo aardbeien (of 500 gram kan ook). Met een kleinere hoeveelheid kun je makkelijker een recept proberen, testen hoeveel suiker en pectine je nodig hebt. Aardbeien bevatten van zichzelf weinig pectine. Dat betekent dat je pectine en suiker moet toevoegen om een mooie dikke jam te krijgen. In de pectinewijzer lees je alles over pectine: wat is en waarom je het nodig hebt bij jam maken.
De algemene richtlijn bij jam maken is dat je 65 procent van het totale gewicht (dus alle vruchten en sap na het koken) aan suiker toevoegt. Omdat aardbeien van zichzelf al vrij zoet zijn, zou je ook een half zoete jam (halvajam) kunnen maken (50 procent van het totale gewicht aan suiker toevoegen) Je hebt dan wel meer pectine nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld pectinepoeder gebruiken of aardbeien combineren met vruchten die meer pectine bevatten. Hoeveel pectine je moet toevoegen, verschilt per merk. Staat het niet op de verpakking die je hebt?
Ik heb een overzicht gemaakt van alle verschillende suikersoorten. Half zoete jam (halvajam) kun je gemakkelijk maken met geleisuiker speciaal. Hier hoef je dan geen pectinepoeder meer aan toe te voegen. Je kunt ook half zoete jam maken met kristalsuiker en pectinepoeder. Lees nog even de basisprincipes van het jam maken; dan weet je wanneer je wat moet toevoegen.
En dit zijn twee van mijn favoriete aardbeienjams: abrikozen-aardbeienjam en rabarber-aardbeienjam. Mocht je meer tips en recepten willen, kijk dan eens in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Ik hoop dat het zo lukt.
Succes!
Hartelijke groet,
Janine
Top goede richtlijnen, ik ga er mee aan de slag, Janine. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Vandaag aan het einde van de markt ga ik weer kijken wat er te ritselen valt. ik laat nog horen hoe mijn tests op basis van jouw tips uitvallen. Hartelijke groet, Susanne
Voor ’t eerst zelf jam gemaakt, kruisbessen. Helaas werd het een bruine kleur met koken. Wat is er verkeerd gegaan?
Janine :
Dag Marijke,
Wat jammer dat je jam bruin is geworden :-(
Hoe heb je de jam bereid? Heb je eerst de kruisbessen zacht gekookt en daarna (gelei)suiker en citroensap toegevoegd? Of alles meteen toegevoegd en daarna het geheel aan de kook gebracht? Bij het maken van kruisbessenjam heb ik niet eerder gehad dat de kruisbessen bruin werden. Het enige wat ik kan bedenken, is dat je de jam te lang hebt gekookt (nadat je suiker hebt toegevoegd). Ik hoop dat de smaak van jam wel oké is.
Hartelijke groet,
Janine
Dag Janine,
Kan ik de jam ook in bakjes doen, af laten koelen en dan in de vriezer doen?
Hanna
Janine :
Dag Hanna,
Jam invriezen, heb ik nog nooit gedaan. Daarover kan ik je helaas geen tips geven die gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen. Ik bewaar jam altijd in glazen potten. Ik vermoed dat het wel kan: jam bewaren in de diepvries. Invriezen in kleine porties is een goed idee. Op die manier is de kans groter dat de jam ‘stevig’ blijft na het ontdooien.
Groet!
Janine
Net mijn eerste jam gemaakt met pruimen, bramen en framboosjes.
Ook een beetje appelstroop toegevoegd.
Smaakt heerlijk fris.
Ontbijt zal nooit meer hetzelfde zijn.
Janine :
Dag Harry,
:-) Dat is voortaan genieten bij het ontbijt!
Ik heb nog nooit appelstroop als zoetmiddel bij jam gebruikt. Leuk om te horen dat dat ook kan.
Geniet van je eerste huisgemaakte jam.
Ik heb een aantal potten op zich lekkere perzikjam gemaakt. De jam is alleen te dun. Kan ik dat nog op een of andere manier corrigeren?
Janine :
Mmm…jam van perziken: heerlijk! Als de jam goed van smaak is, hoef je de jam niet per se opnieuw te koken. Een te dunne jam kun je door de yoghurt of de vla roeren of over bolletjes ijs schenken of verwerk de jam in een smoothie of een cake- of muffinbeslag. De smaak is goed, daar kun je gewoon van genieten :-)
Mocht je toch een dikkere jam willen, dan kun je de jam opnieuw aan de kook brengen. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam of gelei met een suikerthermometer of een koud schoteltje. Is de dikte goed, doe de jam in gesteriliseerde potten. Te dun? Kook de jam nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam te corrigeren.
Ik hoop dat het zo lukt. Succes!
Ik wil pruimenjam maken, wanneer en hoeveel en hoe, voeg ik pectine toe
Janine :
Dag Adrie,
Pruimen bevatten flink wat pectine en zuur en zijn daarom bij uitstek geschikt voor het maken van jam. Pectine en zuur zorgen ervoor dat jam dik wordt. Je kunt heerlijke jams maken van uitsluitend pruimen. Minder gerijpte pruimen bevatten meer pectine dan rijpe pruimen. Gebruik daarom een mix van rijpe en net-rijpe pruimen. Je jam krijgt sneller de juiste dikte.
Extra pectine toevoegen is bij het maken van pruimenjam meestal niet nodig. Wil je toch extra pectine toevoegen, dan kun je pruimen combineren met andere pectinerijke vruchten, bijvoorbeeld appels. Je kunt ook pectinepoeder toevoegen (onder andere te koop in de biologische winkel). Meestal meng je pectinepoeder met (gelei)suiker en voeg je het vervolgens toe aan de fruitmassa. Het beste kun je even de gebruiksaanwijzing op de verpakking lezen voordat je het poeder gebruikt. Andere mogelijkheid is om geleisuiker speciaal te gebruiken. Aan deze suiker is meer pectine toegevoegd.
Ik hoop dat het zo lukt. Succes!
Kersen! Heerlijk!
Trucje om snel te ontpitten? Pak een paperclip en vouw hem 1x open zodat je een soort lange S hebt. De grote lus pak je vast, in je andere hand neem je een kers met de aanhechting van de steel boven. Steek de kleine lus onder de aanhechting en wip de pit eruit door de lus achter de aanhechting weer omhoog te halen. Echt, appels schillen duurt langer! Succes!
Janine :
Dank voor je tip, Claudia! Klinkt inderdaad als een makkelijke en snelle manier om kersen te ontpitten.
hallo. heeft iemand ervaring met jam bewaren in de glazen babyvoedingspotjes?? voldoen die dekseltjes? blijft het daarin goed??
Janine :
Dag Diny,
Glazen potten kun je hergebruiken. Wel moet je met een paar zaken rekening houden.
– Meestal kun je de deksels niet hergebruiken. De rubberen ring aan de binnenkant van de deksel kan beschadigd zijn en daardoor niet meer goed afsluiten. Het beste kun je nieuwe deksels kopen. Er zijn verschillende (online) winkels waar je losse deksels kunt kopen, onder andere bij Brouwmarkt, bij Glazenflessenenpotten.nl en bij Weckenonline.com.
– Als er een product met een sterke geur in de pot heeft gezeten, kun je de pot misschien beter niet hergebruiken. Het kan zijn dat – zelfs na het schoonmaken en steriliseren van de pot – de geur in de pot blijft hangen. (Lees de ervaring – reactie nummer 9 – van Raymond met het hergebruiken van potten rode kool).
Ik hoop dat je zo voldoende weet. Succes!
Hartelijke groet,
Janine
Dag zelfgemaakte jamliefhebbers!
Ik ontdekte deze site omdat ik op zoek was naar het maken van druivenjam. Op de site van Van Gilze staan heel veel jamtips! Zelf maak ik graag pruimenjam, bramenjam, bosbessenjam, en bessenjam en soms mik ik van alles bij elkaar. Op de markt kocht ik een poos geleden mango’s die heel rijp waren en ook daar heb ik jam van gemaakt. Maar ook van rabarber en vijgen kan je heerlijke jam maken. M’n dochter kwam vandaag met een potje eigengemaakte jam thuis. Dat hadden ze op school gemaakt. Er zat peer, appel, braam, druif en blauwe bes in. Als ik met bosbessen of bramen nét te weinig heb doe ik er wat appel doorheen.
Overigens kan je heel goed testen of je jam dik genoeg is met een koud schoteltje: doe er een druppel jam op. Vloeit het gelijk uit, dan is de jam te dun en moet het nog wat langer pruttelen, blijft het als een druppel liggen dan is de jam goed! Liefs Elma
Janine :
Dag Elma,
Dank voor je enthousiaste reactie! Zo te horen ben jij een echte jamliefhebber :-).
Van mango’s, rabarber en vijgen kun je inderdaad heerlijke jam maken. Mango’s gaan goed samen met sinaasappelsap, rabarber is heerlijk met aardbeien of met bloedsinaasappel. Van vijgen kun je een heerlijke pure vijgenjam maken of vijgen met wat honing geeft ook een lekkere jam.
En de koude-schoteltjes-test is zeker een goede manier om de dikte van je jam te controleren.
Groet!
Janine
Bedankt voor de info… ik heb je website geraapleegd, omdat ik niet meer wist of er citroenen nodig waren voor mijn jam; Sinds vorig jaar maak ik mijn eigen jam. Ik begin dit jaar met perenjam. Mischien ook eens wat proberen met bananan&bramen-mix. Vooral mijn pure bramenjam is erg geliefd bij iedereen die het proeft. Ik gebruik wilde bramen: kost een paar uur plukken (met doorn-bestendige kleding), maar dan heb je ook puur-natuur…
Janine :
Wilde bramen zijn heerlijk!
Het plukken is even wat werk, maar de lekker jam is al het gedoe waard. Geniet van je oogst!
Dag, heb net mijn eerste 2016 aardbeienjam gemaakt, ik heb vaak last met de stolling , gebruik wel pectinesuiker en citroen heb geen water toegevoegd alleen al om niet teveel vocht te krijgen.
vraag: kun je ook sago gebruiken om het iets dikker te rijgen?
Janine :
Dag Hennie,
Aardbeienjam: lekker!
Om jam de juiste dikte te geven, gebruik ik altijd suiker of geleisuiker, pectine en sinaasappelsap of citroensap. Het kan soms even zoeken zijn naar de juiste verhouding, maar uiteindelijk lukt het mij altijd om met deze ingrediënten een jam de juiste dikte te geven. Met sago heb ik geen ervaring.
Wat ik erover gelezen heb is dat in de Europese keuken niet veel meer wordt gebruikt. Als het wordt gebruikt dan is dat meestal voor het binden van soepen en sauzen of als bindmiddel in puddings. Het is een zetmeelachtig bindmiddel, net zoals maïzena. In het algemeen geldt voor zetmeelachtige bindmiddel dat je de gebonden vloeistof niet meer moet laten koken nadat je het bindmiddel hebt toegevoegd. Als je het te lang verhit op hoge temperatuur verliest zetmeel zijn bindkracht en wordt de binding minder.
Zelf meng ik aardbeien altijd met rabarber (helft aardbeien, helft rabarber). Op die manier kan ik voldoende suiker toevoegen zonder dat de jam te zoet wordt, maar wel dik genoeg.
Hoop dat je volgende aardbeienjam lekker wordt. Succes!
Groet,
Janine
Hey Janine,
Vandaag druivenjam willen maken, maar maak mij erg druk gezien het nu avond is en de “jam” nog steeds dun is.
Even kort wat ik gedaan heb:
1250 gram druiven met foodprocessor klein gemaakt. Ik wil de kleine stukje druif erin.
Aan de kook gebracht en 5 minuten op hoog vuur gezet. Natuurlijk al roerend.
Vervolgens op half vuur de geleisuiker van 1kilo erbij en citroensap 50ml.
In potten gedaan en af laten koelen.
Resultaat zoals hierboven al aangegeven…..dun.
Oja, potten zijn goed schoon.
Hoe nu verder. Oftewel wat kan ik anders doen.
Groet, Robin
Janine :
Dag Robin,
Hoe is het nu met je druivenjam? Nog steeds dun?
Je kunt het beste één of liever twee dagen wachten voordat je een jam opnieuw kookt. Soms duurt het wat langer voordat een jam dik wordt. Zeker als je de jam in grote potten hebt gedaan. In kleine potten wordt jam sneller dik.
Het kan zijn dat je te weinig geleisuiker hebt toegevoegd. Druiven zijn pectine arme vruchten. Dat betekent dat je meer suiker (en eventueel pectinepoeder) moet toevoegen. Bij de meeste geleisuiker moet je bij zoete jam een verhouding suiker: fruit aanhouden van 1 op 1. Dus 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit.
En heb je de druiven wel voldoende gepureerd? Het hoeft niet helemaal glad te zijn, maar te veel stukjes zorgt er soms ook voor dat een jam niet dik wordt.
Te dunne jam maak ik meestal dikker door het toevoegen van een beetje pectinepoeder (Marmello 2). Dan laat ik het geheel 1 minuut koken en test ik de dikte weer. Je kunt natuurlijk ook extra (gelei)suiker toevoegen. Dat maakt je jam wel zoeter. Vaak is het dan nodig om er extra citroensap bij te doen.
Welke oplossing je ook kiest, probeer altijd de kooktijd – na de toevoeging van de extra suiker of pectinepoeder – zo kort mogelijk te houden. Anders kook je de jam misschien kapot.
Hoop dat het zo lukt. Succes!
Groet!
Janine
Hoi Janine,
Ik maak regelmatig jam van rabarber, kruisbessen, rode aalbessen, mirabellen noem maar op. En gisteren voor het eerst van kiwi uit onze tuin. Het zag er goed uit, maar vanochtend een potje op tafel en het was mij iets te vloeibaar en te zoet. Weet jij of ik verse kiwi’s met wat citroen kan opkoken en bij de reeds gekookte jam kan doen om de zoete smaak te neutraliseren en de jam dikker te krijgen?
ik hoor graag van je.
Groet Judith
Hoi Janine,
Hier ben ik weer. Maar nu met een vraag. Kun je van sharonfruit of ook wel kaki ook jam maken?
Janine :
Dag Ilonka,
o kaki’s zijn heerlijk! Ik heb er nog geen jam van gemaakt, maar in een van mijn kookboeken staat een recept van kakijam, dus zeer waarschijnlijk kan het gewoon. Zorgen dat de jam niet te zoet wordt, zal misschien een uitdaging zijn. Sharonfruit is van zichzelf al behoorlijk zoet. Je kunt eventueel een halfzoete jam maken. Het makkelijkste is dan om geleisuiker speciaal te gebruiken.
Succes! Laat je weten of het gelukt is?
Groet!
Hoi Janine,
Van een collega heb ik kweeperen gekregen. Deze heb ik goed gewassen, want er zit een fluweellaagje overheen, en daarna in grove stukken gesneden en in een grote pan gedaan met veel water. (zodat ze onder staan)
Deze aan de kook gebracht en daarna ongeveer 1,5 uur zachtjes verder gegaard op een laag pitje. Daarna het vuur uitgezet en een verder de hele dag of nacht laten staan.
De volgende dag alles gezeefd en met geleisuiker terug aan de kook gebracht en er een heerlijke gelei van gemaakt.
Janine :
Hoi Ilonka,
JAMMIE :-)!
De bereiding van kweeperen vergt wat meer tijd, maar dat is het zeker waard; ze zijn heerlijk. Geniet van je kweeperengelei.
Groet!
Janine
Op een pot frambozen/appel jam van de Tiggelstee natuurprodukten las ik op het etiket dat er ook plantaardige olie in verwerkt is.
Dit ben ik nog niet eerder tegengekomen.
Mijn vraag is :waartoe dient dit ? en welke olie zal hiermee bedoeld zijn ?
Janine :
Dag,
Dat zou ik ook wel graag willen weten. :-) Ik gebruik geen plantaardige olie in mijn jams. Ik denk dat je het beste even contact kunt opnemen met de producent. Hoop dat zij je meer kunnen vertellen.
Succes!
je potten waren wel schoon,op het oog maar niet steriel,
als je dan de afgevulde potten 24 uur later bekijkt zijn ze altijd aan het gisten dat gaat zo snel,
er zijn manieren om ze steriel te maken
behandelen met warm sulfiet poeder of tabletten bestaat beide bij de groothandel brouwers te Aalsmeer te koop. je kan het ook via het internet bestellen. heb je ook anderen die het verkopen.
nog een manier is kokend water er in gieten 5 minuten laten staan
het water weggooien, dan dampen de potten uit afvullen met het product afsluiten ondersteboven op een doek zetten ( trekt de pot vacium) op deze manier laten afkoelen en dan rechtop koel en donker bewaren.
Janine :
Dag Sivia,
Bedankt voor je tips. Inderdaad erg belangrijk om te zorgen dat jampotten schoon en steriel zijn voordat je ze vult.
Groet!
Janine
heb pruimen in gewekt nu zijn ze gaan gisten wat is er fout gegaan ?
heb pruimen in schone potten gedaan warm suiker water bij gevoegd en na 1 dag kijken of het goed was waren ze al aan het gisten. heeft u een oplossing voor de fout??
Janine :
Hoi!
Ai, wat jammer!
Kan het zijn dat er na het vullen, toch lucht in de potten is gekomen? Soms blijven er na het vullen luchtbellen in de pot zitten. Als je de pruimen halveert of in kleinere stukken snijdt, heb je minder kans op luchtbellen. Na het vullen, kun je luchtbellen nog verwijderen door een metalen pin (spies, breinaald oid) langs het glas naar beneden te steken. Daarnaast is het belangrijk dat je de potten goed afvult met suikerwater en dat het fruit helemaal bedekt is met suikerwater. De potten en deksels die je gebruikt, moeten ook helemaal schoon zijn.
Hoop dat het zo lukt. Succes!
Groet!
Janine
Hallo
ik heb het afgelopen jaar heel veel soorten jam gemaakt, heel lekker. Wat me opvalt dat bramen en bosbessen niet de gewenste dikte hebben, deze zijn niet geschikt om jam te heten. Weet iemand misschien hoe dit komt? Ik gebruik Geleisuiker Speciaal, ook omdat ik gezinsleden heb die weinig suiker mogen hebben.
Janine :
Dag Reintje,
Wat jammer dat je bramenjam en bosbessenjam niet goed zijn gelukt. In de zomer – als er volop wilde bramen zijn – maak ik graag bramenjam. Ik heb eigenlijk nooit problemen met de dikte. Bramen zijn gemiddelde vruchten als het gaat om het gehalte aan pectine. Ik voeg daarom ietsje meer Geleisuiker Speciaal toe dan wordt aanbevolen: 65 procent van het gewicht aan fruit voeg ik aan geleisuiker toe. Bijvoorbeeld: bij 1000 gram bramen, voeg ik 650 gram geleisuiker toe. En natuurlijk vers citroensap.
Als je niet meer suiker wilt gebruiken, kun je ook een pectine-rijke vrucht mee laten koken. Bijvoorbeeld appel. Of appelsap in plaats van water gebruiken. Pectinepoeder kan ook helpen om een jam te laten geleren. Je kunt het onder andere kopen in de biologische winkel.
Bosbessen bevatten wel pectine, maar zijn niet pectine-rijk. Als je de jam wel dikker wilt maken, maar niet zoeter, kun je het beste een bindmiddel toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld pectinepoeder zijn.
Hoop dat het zo lukt. Succes!
Groet!
Janine
hoi.
Heb vandaag sinaasappeljam gemaakt helaas is het te bitter…en willen de kids het niet eten…wat kan ik ermee doen zodat het bitter wegggaat.(3potjes)
xxxx
Janine :
Ai, ja, sinaasappels kunnen zorgen voor een ‘bittertje’ in een jam. De een vindt dat juist lekker, de ander juist niet. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen sinaasappeljam al snel te bitter vinden.
Je kunt de jam wel iets zoeter maken, maar helemaal verdwijnen zal het ‘bittertje’ niet zo snel. Ik heb een keer een mandarijnenmarmelade zoeter gemaakt op de volgende manier:
sinaasappelsap (vers geperst) met suiker en een vanillestokje aan de kook gebracht. Op het moment dat het geheel kookte, heb ik de mandarijnenmarmelade toegevoegd. Vervolgens het geheel laten doorkoken tot het de juiste stevigheid had en daarna alles weer in potten gedaan. De marmelade was daarna meer in balans.
Je kunt natuurlijk ook appelsap gebruiken. Als je niet te veel suiker wilt toevoegen, kun je geleisuiker speciaal gebruiken of pectinepoeder (Marmello).
Van een lezer kreeg ik een andere tip: “Ik heb een geraspte appel toegevoegd en de bittere smaak werd iets minder maar was nog wel te proeven.”
En je kunt de jam natuurlijk ook zo laten, maar ‘m verwerken in een zoet gerecht. Serveer ‘m bijvoorbeeld bij een plak broodpudding of kruidkoek of een stuk amandeltaart. Of maak een rabarber-kruimeltaart met sinaasappeljam. Mmmm….
Succes!
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Via de homepage van waterwereld kom je inderdaad niet verder. Het ziet er inderdaad uit als een site in ontwikkeling en je komt op die pagina niet.
Ik ben er gekomen via deze link: http://www.waterwereld.nu/vuurdoorn.php. Op deze pagina staat de vuurdoorn met de vuurdoornbessenjam en een menu naar overige planten, bomen, vruchten etc.
Je moet wel even zoeken, want niet alles lijkt logisch. Zo staat een pompoen (met jamrecept) bijvoorbeeld onder de kruiden.
groeten
Peter
Hallo Janine,
Zo’n 15 jaar geleden maakte ik een wandeling met een bioloog, die mij vertelde hoe je taxusbessen kon eten.
Van elke vrucht is een jam te maken, dus wilde ik het ook eens van taxus proberen. Je moet de besjes niet te jong plukken, want dan is het alleen maar slijm. Zo eind oktober komen de pitten naar buiten en is het redelijk te doen(voor zover je 5 uur redelijk vindt). Je hebt dan wel iets bijzonders.
Ik probeer wel meer bijzondere dingen uit. Onlangs ook courgettejam gemaakt. Is heerlijk fris.
Ook bezig geweest met jam van de vuurdoorn. Ik kon het recept niet meer vinden en ik kreeg alleen maar een hoeveelheid dikke pulp. Ik had er dus veel meer water bij moeten doen. Ga het volgend jaar weer proberen als de bessen weer rijp zijn.
Ik heb 3 sites voor je waar je veel info kunt halen over eetbaarheid van planten en hoe te verwerken. Ook jamrecepten staan daar soms in.
De sites:
http://www.permacultuur.org, http://www.waterwereld.nu (waarin de vuurdoorn die ik kwijt was, staat niet op alphabet) en http://www.zoetermeer.nl.
De laatste site is van de gemeente Zoetermeer; ga daar verder naar sport & cultuur (bovenin), dan naar natuur (linker kolom) dan naar natuur in de stad (midden) en vervolgens naar beneden scrollen tot eetbaar groen. Daar kun je onderaan een pdf downloaden met o.a. jamrecepten (b.v. lijsterbes en vlier).
groeten
Peter
Janine :
Dag Peter,
Dank voor je toelichting! Dat verklaart een hoop.
Ik hou zelf ook van experimenteren met fruitsoorten en smaken, maar ik denk dat ik de taxusbessen toch maar even links laat liggen. Courgette daarentegen gebruik ook soms om jam van te maken. Erg lekker inderdaad.
Bedankt voor de links! Op waterwereld.nu kon ik helaas geen informatie vinden. Het lijkt alsof de website nog in ontwikkeling is? Op de website van de gemeente Zoetermeer vond ik een uitgebreide uitleg over Eetbaar groen in de stad. Leuk!
Veel pluk- en inmaakplezier!
Groet!
Janine
gisteren jam gemaakt van taxus bessen.
Met twee man 5 uur bezig geweest om bijna 1,5 kg bessen te ontpitten.
Dit moet wel zorgvuldig gebeuren, want de pitten zijn zwaar giftig door de aanwezige taxine. Ook de naalden hebben hetzelfde gif, dus ook geen naaldje bij de bessen.
Er blijft bijna de helft over en na het wassen was het gewicht 900 gr.
Aangevuld met 900 gr geleisuiker.
Vervolgens aan de kook gebracht en dan sta je plotseling in een pot met lijm te roeren (dus nu weet ik waarom de bessen hier lijmbessen worden genoemd.
Dus maar aangevuld met 100 ml water en de resterende 100 gr geleisuiker.
Het resultaat mag er zijn: een heerlijk smakende jam die nu prima van dikte is.
Het experiment is voor herhaling vatbaar.
Janine :
Dag Peter,
Wat schrijf je nou: jam van taxusbessen?!
Tot jouw bericht had ik maar één associatie bij taxus: giftig. Hoe wist jij dat je zonder gevaar de bessen (om precies te zijn: het vruchtvlees van de schijnbessen) kunt eten? En hoe kwam je op het idee om jam te maken van taxusbessen? Het is nou niet de meest makkelijke jam die je kunt maken. Vijf uur in de weer met 1,5 kilo bessen: ai, wat een werk…
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Tot heden heb ik als extra pectine toevoeging geleipoeder gebruikt.
Ik heb al wel de nodige informatie verzameld om een iets anders te gebruiken, b.v. agar agar.
Ik kwam een aardige site tegen, die uitgebreid informatie geeft over geleermiddelen voor keukengebruik en dus ook over hoe agar agar te gebruiken.
Op deze site staat een ebook, dat je gratis kan downloaden.
groeten
Peter
Janine :
Dag Peter,
Dank voor de tip! Ik heb het e-book zojuist even bekeken. De schrijver ervan heeft een experiment gedaan met het maken van halfzoete jam met pectine, citroenzuur en agar-agar.
Het experiment is geslaagd; de jam was goed van smaak en was stevig. Wel merkte hij op: “Omdat agar-agar niet lang stabiel is, zal deze halfzoete confiture niet lang houdbaar zijn.
Alleen voor direct gebruik dus.”
Zelf gebruik ik vaak biologisch pectinepoeder (Marmello 2) om mijn jams stevig te laten worden. Dat werkt meestal goed.
Groet!
Janine
Met interesse de uitwisseling van kennis over jam maken gevolgd. Wat me opviel is dat niemand het heeft over Agar Agar, een natuurlijk product waarmee je een vloeibare massa mee kan doen opstijven.
Janine :
Hoi Kookgodin,
Klopt, agar-agar kun je inderdaad gebruiken om vloeibare massa’s te laten opstijven. Het wordt ook wel de plantaardige variant van gelatine genoemd.
Ik heb agar-agar een keer gebruikt om pudding (bavarois) te maken. Ik herinner me van die keer dat agar-agar (in geconcentreerde poedervorm) een grote bindkracht heeft. Je hebt dus maar een klein beetje nodig.
Jam maken met agar-agar heb ik nog niet gedaan. Ik heb geleerd dat agar-agar niet goed combineert met hele zure producten. De bindkracht wordt dan minder. En bij sommige producten stopt het bindingsproces helemaal, bijvoorbeeld bij kiwi. Omdat ik ook heb gelezen dat de bindkracht van agar-agar relatief van korte duur is, heb ik het niet gebruikt bij het jam maken. Ik zou het zonde vinden als mijn jam na een paar weken of maanden in de pot ‘uit elkaar valt’. Of is die angst onterecht? Wat is jouw ervaring met jam maken met agar-agar?
Hoor ’t graag. Dank!
Groet!
Janine
Hoi
Ik heb deze week courgette-jam gemaakt. Apart maar toch lekker!!
Janine :
Dag Marie-Therese,
Leuk! Courgettejam kan erg lekker zijn. Ik heb weleens courgettejam met verse tijm gemaakt. Erg lekker op een sandwich met zachte geitenkaas!
Groet!
Janine
Ook ik heb een vraag:
wat is lekker bij bramen in jam/
Appels weet ik al maar is er nog fruit dat er bij smaakt?
groetjes Marie-Jose
Janine :
Hoi Marie-Jose,
Bramen kun je met allerlei fruitsoorten, kruiden en specerijen combineren. Bramen gaan onder andere goed samen met: appel, vlierbes, framboos, bosbes, amandel, munt, steranijs en vanille.
En zojuist las ik een recept van een crumble van perziken met bramen.
Experimenteer ze!
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Wat een informatie allemaal…..Geweldig!
Zelf heb ik dit jaar weer vlierbessen gelei gemaakt en daar zijn ze dol op bij ons. Hoeveel ik ook maak, het gaat altijd vrij snel op. Maar nu had ik een vraagje of er ook een manier is om de gelei iets dunner te maken want hij is dit jaar best wel dik. Ik hoop op een oplossing.
Met vriendelijk groet,
Josca
Janine :
Dag Josca,
Gelukkig dan maar dat je vlierbessen volop kunt plukken. Kun je nog een flinke hoeveelheid maken :-).
Te dikke vlierbessengelei en -jam: dat is mij ook overkomen. Vlierbessen bevatten vrij veel pectine waardoor geleien en jams snel dik worden. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Omdat vlierbessen vrij zuur zijn, moet je ze combineren met iets zoets. Suiker is zoet, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het fruitmengsel (nog) sneller dik wordt.
Probeer anders eens vlierbessen te combineren met ander fruit, bijvoorbeeld appels, bramen of peren. Op de website van culi-vriend Okke vind je allerlei recepten met vlierbessen, waaronder een vlierbessen-bramenjam.
Als je een pure vlierbessengelei of -jam wilt maken, is het goed om de kooktijd zo kort mogelijk te houden nadat je de suiker hebt toegevoegd.
Succes!
Laat je weten of het gelukt is Josca?
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Wij hebben op dit moment veel bramen en druiven. We maken er taart van, jam, compote maar nu willen we er sap van maken en vragen ons af of het sap van bramen en druiven wel goed combineert.
Heb je er ervaring mee?
Groetjes,
Maddie
Janine :
Dag Maddie,
Wat heerlijk zo veel vers fruit uit eigen tuin!
Ik heb inmiddels al aardig wat combinaties met bramen gemaakt, maar braam-druif, nee, die nog niet. Omdat er veel verschillende soorten druiven zijn, is het lastig om in te schatten of het een lekkere combinatie is. Weet je welke druivensoort het is?
Blauwe tafeldruiven kunnen – als ze de tijd krijgen om goed te rijpen – licht naar zwarte bessen smaken. Ik kan me voorstellen dat blauwe druiven dan goed te combineren zijn met bramen.
Misschien kun je eerst een kleine hoeveelheid bramen-druivensap maken? Zo kun je uitproberen of de twee fruitsoorten goed samengaan.
En anders de fruitsoorten gewoon apart verwerken. Bramen gaan goed samen met: appel, vlierbes, framboos, bosbes, amandel, munt, steranijs en vanille. Genoeg mogelijkheden dus :-).
Succes!
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Al met veel plezier regelmatig gebruik gemaakt van de vele tips op je site, dank! Ik heb 2 vraagjes waarvan ik hoop dat jij (of één van de bezoekers van de site!) me kunt helpen. Ik heb cactusvijgen in mn tuin, heb ze zojuist geplukt (niet schadevrij van afgekomen nee) en wil daar n mooie jam/marmelade van maken, heb je daar enige ervaring mee?
Vervolgens ben ik al n tijdje op zoek naar n alternatief voor die grote hoeveelheden suiker die de jam nodig heeft. Geleisuiker schijnt iets ‘lichter’ te zijn, en natuurlijk de zoetvervangers. Heb je ervaring met een natuurlijke zoethouder (ben geen fan van aspartaam)?
Hoop dat je iets kan met mn vragen.
Vriendelijke groet,
Richard
Janine :
Dag Richard,
Wat leuk om te horen!
Heb jij cactusvijgen in de tuin? Dan moet jouw tuin wel lekker warm en zonnig zijn. :-)
Ik heb nog nooit jam gemaakt van cactusvijgen. Daarover kan ik je helaas geen tips geven. Het lijkt mij dat het wel gewoon kan. Zelf zou ik de eerste keer een basisjam maken: cactusvijgen met wat citroensap en suiker. Om zo de smaak van cactusvijgen het beste te kunnen proeven. Misschien wil je, voordat dat je de suiker en het citroensap toevoegt, de zachtgekookte cactusvijgen even zeven. Op die manier kun je een jam maken zonder pitten.
Jam maken met minder of geen suiker, is mogelijk. Ik gebruik zelf vaak geleisuiker speciaal waardoor ik de helft minder suiker nodig heb. Of ik voeg biologisch pectinepoeder (van het merk Marmello) toe. Hierdoor heb ik ook minder suiker nodig.
Wil je suiker helemaal vervangen, dan is goed om te weten dat vervangers vaak andere eigenschappen hebben dan suiker. Suiker heeft een bindende werking. Veel vervangers – bijvoorbeeld stevia – hebben dat niet. Ook de smaak van suikervervangers is vaak anders. Stevia en agavesiroop zijn bijvoorbeeld veel zoeter dan suiker.
Zelf heb ik weleens suikervrije jam gemak met behulp van pectinepoeder (Marmello 1) en appeldiksap. Ik was tevreden over het resultaat. Wel was de jam anders van smaak en structuur dan de jams die ik eerder had gemaakt met suiker.
Als je jam wilt maken met een suikervervanger, is het volgens mij allereerst belangrijk dat je weet of je de suikervervanger wel lekker vindt. Misschien kun je het eerst gewoon een keer gebruiken: waar je normaal suiker gebruikt, neem je stevia, agavesiroop of…. Op die manier kun je ontdekken of je het lekker vindt.
Ik hoop dat het zo lukt.
Succes Richard!
Groet!
Janine
Hallo janine,
we hebben een frambozenstruik in onze tuin en dagelijks plukken we frambozen.lekker vers in toetjes, smoothies(met ander fruit) voor de kids.ook willen we wel jam maken maar per dag hebben we dan niet genoeg en moet je “sparen’.kun je ze invriezen om daarna te ontdooien om jam van te maken?en kun je de jam daarna ook weer invriezen?
Vr gr lizzy
Janine :
Hoi Lizzy,
Frambozen uit eigen tuin: wat een verwennerij!
Frambozen kun je prima invriezen. Je kunt de frambozen het beste naast en elkaar op een vel bakpapier leggen en dat dan in de diepvrieslade plaatsen. Zodra de frambozen helemaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een plastic bak doen. Sluit de bak goed af.
Als je genoeg frambozen hebt, spreidt ze dan uit op bakplaat of een groot bord of iets dergelijks. Op die manier ontdooien ze snel en kneuzen ze minder.
Jam invriezen, heb ik nog nooit gedaan. Daarover kan ik je helaas geen tips geven. Ik bewaar jam altijd in glazen potten.
Groet!
Janine
Ik wil ook jam gaan maken van pruimen, rode bessen en of bramen, maar ik vraag me af, hoeveel water doe je in de pan, of helemaal niet, het moet wel eerst koken en is daar ook wat over bekend :) . Leuke site is dit trouwens, erg veel informatie en Janine, jij eet vast héél veel jam.
Janine :
Hoi Johanna,
Leuk om te horen!
Ik eet inderdaad veel jam, maar ik geef ook vaak potjes weg en mijn lief is inmiddels ook een jamfan :-).
Vaak moet je aan fruit inderdaad wat water toevoegen, een bodempje. Je kunt het fruit dan koken totdat het zacht is en uit elkaar valt. Hoeveel water je moet toevoegen, verschilt per fruitsoort. Bij 1 kilo bramen voeg ik 250 ml water toe (en 1 vanillestokje, sap van een halve citroen en 650 gram geleisuiker speciaal), bij 1 kilo rode bessen voeg ik 190 ml water toe (en sap en rasp van 1,5 sinaasappel, 500 gram geleisuiker speciaal).
Succes met jam maken!
Groet!
Janine
Maak al jaren zelf jam, het begint met het plukken van bramen, wat ik op zichzelf al een feest vind. als de oogst binnen is begint het feest in de keuken, elk jaar weer verheug ik mij op de start van het seizoen met zomers fruit. Inmiddels is mijn jam manie behoorlijk uitgebreid.
alles waar je maar enig sinds jam van kan maken beland dan ook bij mijn in de keuken.
Nu zie ik op de fruitschaal bananen liggen, zou dit ook lukken????
Janine :
Dag Bert,
Ik ben nu wel heel benieuwd naar jouw voorraadkast ;-)
Leuk om zo – al plukkend en jammakend – de zomer door te gaan.
Van bananen kun je ook jam maken. Ik heb het één keer geprobeerd. Om eerlijk te zijn, was ik niet enthousiast over het eindresultaat. Ik had verwacht dat de jam een mooie donkergele kleur zou krijgen. Dat was niet het geval: de jam werd bruin :-(
Als je dat niet erg vindt, kun je gerust bananenjam maken. Het beste is om bananen te gebruiken die net rijp zijn. Houd er rekening mee dat bananen weinig pectine bevatten. Om te zorgen dat je jam dik wordt, moet je (gelei)suiker, citroen- of sinaasappelsap en/of pectinepoeder toevoegen. Banaan gaat goed samen met kaneel, vanille, cacao en sinaasappel.
Succes!
Groet!
Janine
Hallo,
Heb heel veel bramen om te plukken.
Weet iemand recepten om jam te maken.
Liefst gevarieerd: Bramen met ???
groet marjan
Janine :
Dag Marjan,
Wilde bramen zijn heerlijk! En plukken vind ik altijd leuk om te doen: oude broek en trui aan en plukken maar. Vaak kun je op één plek meerdere keren plukken; niet alle bramen zijn tegelijkertijd rijp.
Zelf maak ik vaak bramen-vanillejam. Ik laat dan 1 opengesneden vanillestokje meekoken met 1 kilo bramen en 250 ml water. Als de bramen een beetje kapot zijn en alles kookt, dan schraap ik het merg uit het vanillestokje en voeg dat toe. Daarna doe ik er wat citroensap bij (sap van een halve citroen) en 650 gram geleisuiker speciaal. Aan de kook brengen en 1 minuut laten doorkoken. Dan even de dikte controleren.
Je kunt bramen ook combineren met (zoetzure) appels, frambozen of bosbessen. Of probeer eens bramen met steranijs of munt.
Hoop dat het zo lukt.
Veel pluk- en jamplezier, Marjan!
Groet!
Janine
Het maken van jam is bij mij ook een uit de hand gelopen hobby. Ik heb al heel veel potten staan. Maar vandaag kreeg ik van een kennis 3 emmers met rode pruimen, een beetje vlezige soort. Ik kende het niet in elk geval.
De eerste batch is gemaakt met een scheutje port en kaneel. De tweede batch wil ik eens proberen met munt, dat heb ik nl. ook nog in de tuin staan.
Janine :
Dag Armande,
Drie emmers pruimen, ai dat wordt mouwen opstropen en aan de slag :-).
Van pruimen kun je gelukkig heerlijke jam maken. Zelf heb ik al vaker pruimen-kardemomjam gemaakt. Ik voeg dan een paar gekneusde kardemompeulen toe en een beetje kardemompoeder. Ook een lekkere combinatie is pruimen met sinaasappel (sap en rasp) en een vleugje kaneel. Pruimen en port gaan inderdaad ook goed samen: JAMMIE ;-)
Veel plezier met experimenteren!
Groet!
Janine
Hartelijk dank voor je tips, ga het snel proberen.
Groet Ria.
Hallo Janine.
Heb heel veel pruimen waar ik jam van maak, ook ik heb het probleem dat de jam niet dik genoeg wordt , heb er ook citroen en geleisuiker voor gebruikt.
Verder meng ik ook wel met bramen en kersen, wat kan ik nog meer toevoegen voor de variatie?
Janine :
Dag Ria,
Van pruimen kun je inderdaad heerlijke jam maken.
Ik heb dat soms ook, dat een jam niet dik wil worden. Dat kan komen doordat het pectinegehalte van de vruchten te laag is, de kooktijd te kort was en/of de jam niet genoeg suiker bevat. De algemene richtlijn is om minstens ¾ van het gewicht van de vruchten aan suiker toe te voegen.
Meestal voeg ik wat extra pectinepoeder (Marmello 2) toe als ik na de stollingsproef merk dat de jam nog te vloeibaar is. Dan laat ik het geheel 1 minuut koken en test ik de dikte weer.
Pruimen met sinaasappel (rasp en sap) en een vleugje kaneel is een lekkere combinatie. Sinaasappel zijn bovendien ook rijk aan pectine. Pruimen gaan ook goed samen met allerlei specerijen: kaneel, gember, maar ook kardemom. Of pruimen met port en kaneel is ook erg JAMMIE :-)
Veel plezier met experimenteren!
Groet!
Janine
Ik wil jam maken zonder suiker wat kan ik best gebruiken ipv suiker Stevia of canderel bind dat dan ook?
Groetjes, Maribel
Janine :
Dag Maribel,
Jam maken zonder suiker is zeker mogelijk. Je moet alleen op een paar dingen letten. Normaal gesproken gebruik je suiker om jam te maken, omdat suiker:
– een bindende werking heeft, zorgt ervoor dat jam dik wordt.
– een conserverende werking heeft, suiker zorgt er bij jam voor dat bacteriën en enzymen niet de kans krijgen om etenswaren (fruit) te bederven.
– zorgt voor zoetheid. Met name bij zure vruchten heb je iets zoets nodig om een goede smaak te krijgen.
Als je geen suiker wilt gebruiken, heb je andere ingrediënten nodig die de verschillende functies van suiker kunnen vervangen.
Stevia kun je inderdaad gebruiken om je jam te zoeten. Stevia bindt echter niet en heeft ook geen conserverende werking. Je kunt pectine toevoegen om je jam dik te laten worden. Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Je kunt het ook in poedervorm kopen. Marmello bijvoorbeeld, te koop in de biologische winkel.
Verder is het belangrijk dat je zorgt dat je potten echt schoon zijn. En dat je ze goed afsluit.
Cokkie van Frutti Confetti geeft soms ook een workshop jam maken zonder suiker.
Ik hoop dat het zo lukt.
Veel succes!
Groet!
Janine
Hallo Maribel,
Ik maak al een groot aantal jaren zelf jam en heb me onlangs verdiept in het gebruik van stevia i.p.v. suiker.
Om meerdere redenen ben ik er nog niet toe gekomen, maar ik denk dat de mogelijkheden beperkt zijn.
Zo zou jam met stevia slechts één week houdbaar zijn
Ik heb wel enkele tips.
Men gaat aan stevia denken als men niet meer in de gebruikelijke wereld van chemische zoetstoffen terecht wil komen.
Bij de meeste producten (zoetstoffen) waar stevia op staat is de stevia op de tenen doorheen gelopen. Let dus goed op dat je de echte stevia te pakken krijgt, zonder verder aangevuld met overige kunstmatige zoetstoffen (en daarom dus zeker geen Canderel).
Enkele winkels waar de echte stevia te koop is zijn te vinden op http://www.vitaminstore.nl en http://www.gezondheidswinkel.nl.
Kijk ook eens op stevia.startpagina.nl.
Stevia bindt niet, dus zijn er toevoegingen nodig. Op de site http://www.salusi.nl/zelf-jam-maken-zonder-suiker/ kun je daarover het nodige vinden.
Ik kwam een aardig recept tegen van stevia jam op de site http://www.greensweet-stevia.nl. Daar staat ook bij waarom stevia jam geen jam mag heten.
Misschien kom je met deze info verder.
Janine :
Dag Peter,
Dank voor al je tips!
Er is inderdaad nogal wat verwarring over stevia. Het tijdschrift Smaakmakend heeft er eens aandacht aan besteed. In het artikel ‘Zoet als stevia‘ wordt uitgelegd hoe extract van stevia wordt gemaakt.
Stevia is een ander product dan suiker en heeft ook andere eigenschappen. Stevia bindt inderdaad niet. De smaak van stevia is ook anders: veel zoeter en een andere zoetheid dan suiker.
Ik heb zelf weinig ervaring met het koken met stevia. Als je jam wilt maken met stevia is het volgens mij allereerst belangrijk dat je weet of je stevia wel lekker vindt. Misschien kun je stevia eerst gewoon een keer gebruiken: waar je normaal suiker gebruikt, neem je stevia. Op die manier kun je ontdekken of je het lekker vindt.
Het zou zonde zijn als je tijdens het jam maken ontdekt dat je stevia niet lekker vindt. Sommige mensen vinden dat stevia behalve zoet ook bitter smaakt.
Om te zorgen dat je jam stevig wordt, zou je pectinepoeder kunnen toevoegen. Marmello bijvoorbeeld, te koop in de biologische winkel.
In de biologische winkel kun je soms ook verse stevia kopen.
Groet!
Janine
Hai Janine,
Ik ga met 6 basisschoolklassen aardbeienjam maken. Maar dat heb ik nog nooit gedaan! Met al je tips kom ik een heel eind, het zal wel goed komen. Waar ik alleen niet achter kan komen is hoeveel ml jam ik heb als ik een kilo geleisuiker en, wat adviseer je, zo’n 650 gram (?) aardbeien gebruik. Ik moet slim gaan inkopen, dat snap je :-) Al die potjes moeten vol! Ik hoop dat je me kan helpen met verhoudingen. Dank je!
Groetjes, Inge
Janine :
Hoi Inge,
Zo, jij pakt ’t meteen groots aan :-)! Leuk!
Een paar tips voor het maken van aardbeienjam:
– Was aardbeien voorzichtig door ze in bak met water te dompelen. Houd ze niet onder een stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder de kroontjes pas na het wassen. Op die manier voorkom je dat de aardbeien ‘vollopen’ met water.
– Aardbeien bevatten weinig pectine. Om ervoor te zorgen dat je jam dik genoeg wordt, zul je dus genoeg (gelei)suiker en/of pectine moeten toevoegen. En vergeet de citroensap niet.
– Omdat aardbeien van zichzelf al lekker zoet zijn, wordt jam van aardbeien al snel te zoet. Althans dat vind ik… (smaken kunnen verschillen) Ik gebruik daarom altijd geleisuiker speciaal of pectinepoeder. Op die manier wordt je aardbeienjam wel dik, maar niet te zoet.
Het voordeel van geleisuiker speciaal is ook dat je er minder van nodig hebt. Volgens mij is de verhouding als volgt: 500 gram geleisuiker speciaal (1 pak) -> 1250 gram fruit. Hoeveel ml jam je uiteindelijk precies hebt, vind ik lastig te zeggen. Ik schat – als je uitgaat van de verhouding 500 gram geleisuiker speciaal en 1250 gram fruit – dat je uiteindelijk 1700 à 1800 ml aardbeienjam hebt.
Ik hoop dat het zo lukt. Veel succes & plezier!
Groet!
Janine
Dank je Janine, we gaan ervoor!!!!
Hallo bedankt voor de tip, zelf ben ik ook aan de slag gegaan en heb een geraspte appel toegevoegd de bittere smaak werd iets minder maar was nog wel te proeven, daarna hij prima om door de joghurt te gebruiken.
groeten Bart.
Hallo, ik heb mandarijnenjam gemaakt, maar nu is deze wat bitter van smaak, hoe kan ik oplossen?
groeten Bart.
Janine :
Dag Bart,
Ach, dat klinkt mij bekend in de oren. Ik heb hetzelfde probleem gehad bij een mandarijnenmarmelade die ik een keer maakte, die vond ik na afloop ook te bitter. Ik heb daarna wat sinaasappelsap met suiker en een vanillestokje aan de kook gebracht. Op het moment dat het geheel kookte, heb ik de mandarijnenmarmelade toegevoegd. Vervolgens het geheel laten doorkoken tot het de juiste stevigheid had en daarna alles weer in potten gedaan. De marmelade was daarna meer in balans.
Je kunt natuurlijk ook appelsap gebruiken. Als je niet te veel suiker wilt toevoegen, kun je geleisuiker speciaal gebruiken of pectinepoeder (Marmello).
En mocht je de jam te bitter blijven vinden, kun je ‘m altijd serveren bij iets zoets: bij een plak broodpudding of kruidkoek of een stuk amandeltaart. Mmmm….
Succes!
Laat je weten of het gelukt is?
Groet!
Janine
Ik ben een alleen staande man van 75, maak al jaren mijn eiegn jams
met de vruchten uit eigen moestuin . Er aardbeien frambozen de late
soort, sinds kort ook een braam– kruisbes-en duindoorn.
Ben sinaasappellikeur aan het maken om ook door de jam te doen
dit is misschien lekker Is er iemand die dat heeft gemaakt,ik kan
geen recept vinden. Rabarberjam (frambozenrood) met sinaasappel
is ook lekker.
Janine :
Dag Wijnand,
Wauw, jouw moestuin klinkt als een fruitparadijs: aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen… Leuk!
Sinaasappel gaat goed samen met rabarber, dus ik me voorstellen dat sinaasappellikeur ook lekker is in de rabarberjam. Zelf likeur maken, heb ik nog niet gedaan en dus kan ik je ook geen handige tips vertellen. Wel vond ik deze twee recepten: een van tuinadvies.nl en een van NRC.
Hoop dat het zo lukt. Succes Wijnand! Laat je weten wat het eindresultaat is?
Groet!
Janine
Ken ik ook diepvriesfruit, bv frambozen gebruiken om jam te maken.
Janine :
Dag Coby,
Ja, ook van diepvriesfruit kun je jam maken. Houd er wel rekening mee dat niet alle soorten diepvriesfruit geschikt zijn. Van diepgevroren bessen, bramen en frambozen kun je jam maken, maar diepvries aardbeien zijn bijvoorbeeld minder geschikt. Die vallen meestal helemaal uit elkaar. Zelf vind ik jam gemaakt van vers fruit toch altijd het lekkerst omdat het fruit meer smaak heeft en de vruchten beter hun textuur behouden.
Veel succes!
Groet!
Janine
Hallo Janine,
Ik ben al enkele weken bezig met het maken van kweeperenjam, van kweeperen uit eigen tuin, lekker biologisch ook. De oogst was dit jaar aanzienlijk, veel groter dan andere jaren.
Dit is de eerste keer dat ik probeer om jam te maken en dan kom je jezelf wel tegen. De jam blijkt keer op keer te dun en dan probeer ik hem dikker te krijgen door er nog wat extra kweeperen bij te doen en wat citroensap. De jam in wording wordt wel steeds lekkerder… want ik heb er al kaneel, vanillesuiker, rode wijn (scheutje) en wat Ierse whisky bij gedaan. Ook heb ik een deel van de vruchten door de blender gedaan maar dat ziet er toch wel minder fruitig uit.
Ik hoop dat ik de jam op de juiste dikte krijg en als je nog tips hebt graag…!!!
Jamgroetjes van Wim (leuke site hoor!)
Janine :
Dag Wim,
Dat is pas echt slow cooking wat jij doet ;-) Leuk al dat experimenteren.
Ik heb dat soms ook, dat een jam niet dik wil worden. Dat kan komen doordat het pectinegehalte van de vruchten te laag is, de kooktijd te kort was en/of de jam niet genoeg suiker bevat. De algemene richtlijn is om minstens ¾ van het gewicht van de vruchten aan suiker toe te voegen.
Meestal voeg ik wat extra pectinepoeder (Marmello 2) toe als ik na de stollingsproef merk dat de jam nog te vloeibaar is. Dan laat ik het geheel 1 minuut koken en test ik de dikte weer. Je kunt natuurlijk ook extra (gelei)suiker toevoegen. Dat maakt je jam wel zoeter. Vaak is het dan nodig om er extra citroensap bij te doen.
Welke oplossing je ook kiest, probeer altijd de kooktijd – na de toevoeging van de extra suiker of pectinepoeder – zo kort mogelijk te houden. Anders kook je de jam misschien kapot.
En dunne jam hoeft trouwens geen probleem te zijn. Het is juist erg lekker in de yoghurt, toetjes en taarten. Of om je croissant in te dopen. Mmm….:-)
Wim, jamexperimenteer ze & eet smakelijk!
Groet!
Janine
Wil voor het eerst druivenjam maken. Heb jij hier een recept voor?
Janine :
Dag Joke,
Druiven zijn heerlijk, maar die pitten, ai, dat wordt zeven :-).
Ik zou eerder een lekkere druivengelei maken. Witte druivengelei met witte wijn is bijvoorbeeld een klassieker. Hierbij een recept uit ‘Larousse Confituren’ dat ik eerder een keer heb gemaakt.
Je brengt 2,5 dl droge witte wijn met 2,5 dl water aan de kook en voegt de witte druiven (1kg) toe. Laten sudderen (15 min) en de druiven met een schuimspaan zachtjes aandrukken om het sap eruit te krijgen. Voeg 500 gram zure appel toe (ongeschild, in vieren gesneden) en 1 citroen (biologisch, schoon geboend en in plakjes gesneden) en laat alles nog 30 minuten zachtjes pruttelen.
Giet alles door een zeef (eventueel met neteldoek) en laat de fruitpulp 3-4 uur uitdruipen. Weeg het sap af. Weeg de suiker af (neem hetzelfde gewicht aan suiker als de hoeveelheid sap). Doe het sap en de suiker in de pan en verhit zachtjes. Breng aan de kook als de suiker helemaal is opgelost. Schuim tussendoor af. Laat +/- 10 minuten koken tot het stollingspunt is bereikt. Controleer de dikte en vul vervolgens de schone potten. En klaar is je druivengelei :-)
Je kunt ook allerlei specerijen toevoegen, bijvoorbeeld vanille, kaneel of kruidnagels.
Als je liever minder suiker toevoegt, gebruik dan geleisuiker speciaal of Marmello.
Ik hoop dat het zo lukt. Laat je weten wat je uiteindelijk hebt gemaakt?
Succes!
Groet,
Janine
Ik wilde graag vogelkers jam maken weet jij een recept
groetjes Gerda
Janine :
Oei, kersenjam: nee, dat heb ik nog nooit gemaakt. Zie namelijk een beetje op tegen het ontpitten (deze jammaakster is soms een beetje lui :-)). Vogelkersen zijn mij ook onbekend. Na korte zoektocht op internet vond ik de website vogelkers.nl.
Er staat helaas geen jamrecept op de website. En misschien vind je dit kersenrecept anders ook lekker.
Ik hoop dat het zo lukt. Succes!
Groet!
Jam maken ;en dan de jam potten te pronk zetten in je keuken prachtig, jam gemaakt van bramen …..vijgen uit eigen stadstuin .Ook van de wilde perzik met vijg …. appel met vijg …..rode bes met braam.In totaal 21 potten jam ,nu wil ik nog pruimenjam maken.groet.
Janine :
Dag Ellie,
Wauw, wat een productie! Het klinkt echt ontzettend lekker allemaal, vooral die combinatie van wilde perzik met vijg. Wat leuk dat je vijgen uit eigen tuin kunt gebruiken. Zelf vijgen kweken, is in Nederland namelijk niet altijd even makkelijk. Geniet van je oogst & je jamproductie.
Groet!
Janine
Hallo
Het is de bedoeling dat ik deze week voor het eerst jam gaat maken. Het huis van de buren staat leeg en ze hebben een leuke boomgaard waar ik vanalles mee kan zo heb ik gister al heerlijke appelflappen gemaakt. Maar er is ook nog een bramenstruik waar ik dus jam wil van gaan maken. Nou heb ik wel genoeg recepten maar kan alleen nog niet veel duidelijke informatie vinden hoe ik het het beste kan bewaren.
Mijn vraag dus na een heel(onnodig) verhaal. Hoe kan ik de jam het beste bewaren zodat het lang houdbaar blijft. Als je het in een pot doet komt er toch automatisch lucht bij?
Groetjes stefanie
Janine :
Dag Stefanie,
Heerlijk zo’n boomgaard van de buren die je mag leegplukken! Appels en bramen gaan heel goed samen, dus dat wordt vast lekkere jam. Mmmm…
Voor de houdbaarheid van jam is het belangrijk dat je werkt met schone potten en deksels. Als je de potten daarna tot even onder de rand vult met hete jam, sluit je de pot af met een schroefdeksel. Als je de potten direct na het vullen op hun kop zet, dan duwt de hitte van de jam de overtollige lucht uit de pot. Dit is essentieel voor de houdbaarheid. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan ‘t geheel rustig afkoelen. Op deze manier kun je jam lang bewaren (meestal een jaar). Ik hoop dat het zo lukt. Succes!
Groet!
Hallo, kun je van bosbessen ook jam maken? Groetjes Silvia
Janine :
Dag Silvia,
Zelf heb ik dat nog niet gedaan; als er (eindelijk) bosbessen zijn, dan eet ik ze meestal zo – vers – op, of eventueel vermengd in de yoghurt of een smoothie. Mmmm…:-)
Ik heb ’t daarom even opgezocht in de jam/weck-kookboeken die ik heb en daarin vond ik recepten voor bosbessenjam. Het kan dus wel. Bosbessen met limoen schijnt een goede combinatie te zijn. “De subtiele smaak van bosbessen is soms van zichzelf niet sterk genoeg. Als je een royale hoeveelheid fris-zuur limoensap toevoegt, haalt dit de smaak op en krijgt de jam een heerlijke citrussmaak.”
Verder moet je er rekening mee houden dat bosbessen van nature weinig pectine bevatten en je dus extra pectine moet toevoegen om de jam goed te laten binden. Extra pectine toevoegen, kun je bijvoorbeeld doen door geleisuiker speciaal te gebruiken of Marmello toe te voegen.
Ik hoop dat het zo lukt. Laat je weten wat je uiteindelijk hebt gemaakt?
Succes!
Heb de berichtjes gelezen. Zelf maak ik ook jams, chutney’s, zoetzuren van produkten uit mijn eigen tuin. Ik bespuit niets dus alles is biologisch. Regelmatig wordt ik gevraagd op fairs, dat is bijzonder leuk.
Momenteel heb ik 24 soorten jams, 12 chutneys, 3 soorten zoet/zuur
en een paar soorten relish. Heb ook een paar keer muntpesto gemaakt maar daar heb je zo ontzettend veel munt voor nodig en dat is niet handig voor in de tuin, gebruikt teveel ruimte door de penwortel en het komt overal op.
Ik kan niet ontdekken waar jullie wonen maar waarschijnlijk zijn ook daar wel ergens fairs.
Ik zou het leuk vinden iets van jullie te horen en mogelijk ook recepten?
groeten Karin
Janine :
Dag Karin,
Wauw, wat een voorraad: 24 soorten jam! Dat is mij nog niet gelukt, want alles is meestal snel op…tja…ben een echte lekkerbek :-).
In Utrecht hebben we inmiddels ook een streekmarkt (hoera!) die zowel in Utrecht als in Hilversum plaatsvindt. Misschien kun je daar een keer een kraam huren?
En jamrecepten komen zo snel mogelijk op de website. Ik moet alleen even tijd vinden om al mijn kladjes uit te werken.
Groet!
Dag Janine,
Wij maken al jaren zelf jam. Een probleem is dat je dat niet voor één potje doet, maar altijd voor 20, 30 en meer potjes. Gevolg is dat we lang dezelfde jam eten. Zou het een idee zijn om eens iets te organiseren (bv. een markt) waardoor mensen zelfgemaakte jam met elkaar kunnen ruilen. Op die manier krijgt iedereen een keur aan verschillende jams en leren we van elkaar.
Vr. groet,
Aad.
Janine :
Dag Aad,
Ja, dat ‘probleem’ herken ik. Ik heb eens de pruimenboom van vrienden mogen leegplukken en had daarna een enorme voorraad pruimenjam. Gelukkig ken ik meer jamliefhebbers waardoor ik heel snel door mijn voorraad heen was ☺.
Jam ruilen kan natuurlijk ook. Goed idee zo’n zelfmaakruilmarkt!
Lekkers ruilen wordt al volop gedaan. Kijk anders eens op de pagina van het Ruilplein of volg Inmaak Ruilbeurs op Twitter.
En ik kan natuurlijk ook een oproep plaatsen op de facebookpagina van JAMMIE of in de nieuwsbrief. Laat maar weten wat je graag wilt ruilen. Leuk!
wat kan ik bij rode bessen jam nog doen?
Janine :
Rode bessen zijn ideaal om jam of gelei te maken. Puur of in combinatie met andere bosvruchten zoals aardbeien, frambozen, kruisbessen en zwarte kersen. Ook lekker is rode bessen met vlierbloesem of probeer eens rode bessen met sinaasappel. Allemaal erg JAMMIE ☺!
Tip: je kunt rode bessen prima invriezen. Erg handig als je een grote voorraad bessen hebt en/of niet meteen weet wat je ermee wilt maken.
Ik hoop dat het zo lukt! Laat je weten wat je uiteindelijk hebt gemaakt?
Succes!