Asperges: kopen, koken, eten én zelf telen
De lente is net begonnen
Het eerste groene grut komt van het land
Raapjes en raapstelen
En straks ook nog die mooie witte stengels uit het Limburgse zand
Oooh asperges… als de witte en groene stengels volop in de schappen liggen, weet je dat de lente echt is begonnen. Eindelijk voorjaar! Eindelijk nieuw groenvoer! Na al die maanden van aardpeer, pastinaak, wortels en pompoen, heb je zin in iets anders. Niets is dan zo lekker als verse asperges.
Wil je ook volop genieten van asperges?
Lees dan deze handige tips over het kopen, koken, eten én – voor de echte fans onder ons – zelf telen van asperges. Maar eerst even een paar leuke weetjes, om de aspergesmaak te pakken te krijgen ;-).
Wist je dat…
- …je goud eet – wit goud – als je asperges klaarmaakt; zo staan de witte stengels ook bekend. ‘Koningin der groente’ worden ze trouwens ook wel genoemd.
- …je in een korte tijd (veel) asperges moet eten. Witte asperges kun je kopen vanaf halverwege april tot en met 24 juni.
- …je asperges in verschillende kleuren kunt eten: wit, paars en groen. Witte groeien volledig onder de grond en worden uitgestoken. Hetzelfde geldt voor paarse, alleen worden die pas geoogst als de kopjes boven de grond uitsteken. Gevolg: een paarse kop (punt) en een witte stengel. Groene asperges groeien bovengronds.
Kooptips
Waar moet je opletten bij het kopen van asperges?
Voor zowel witte als groene asperges geldt: hoe verser hoe beter. Met een paar simpele trucjes check je in de winkel zo de versheid van asperges.
- Bekijk de stengels: kies de asperges met een lichte glans.
- Verse asperges zijn vochtig. Als je met een vingernagel voorzichtig in de stengel drukt, moet er vocht uitkomen.
- Controleer de onderkant van de asperge: die mag niet uitgedroogd zijn.
- Wrijf 2 asperges langs elkaar: hoor je een piepend geluid, dan heb je een verse asperges te pakken.
Let bij het kopen van asperges ook op de kwaliteitsklasse. De beste (en tevens duurste) witte asperges krijgen de aanduiding Klasse 1 AAA. Deze zijn vingerdik en hebben gesloten kopjes. De beste groene asperges kun je herkennen aan de aanduiding Klasse 1 AA.
Na het kopen, kun je asperges het beste vochtig houden. Haal ze uit de verpakking, wikkel ze in een vochtige (thee)doek en bewaar ze onderin de koelkast. Voor het koken, kun je ze even in een bak met water leggen. Mochten de stengels toch een beetje droog zijn, dan zuigen ze zich vanzelf weer vol.
Je kunt witte asperges vanaf halverwege april tot en met 24 juni in alle supermarkten en biologische winkels kopen. Groene asperges vind je (meestal) het hele jaar in het groenteschap van de supermarkt. De meest verse asperges koop je direct bij de teler. Zoek op internet op de woorden ‘asperges kopen bij teler’ – en vul eventueel ook je provincie in – en je vindt aspergetelers bij jou in de buurt.
Kooktip
Waar moet je opletten bij het koken van asperges?
Groene asperges zijn ideaal voor de gehaaste kok; de groene stengels hoef je meestal niet te schillen en het koken ervan kost maar een paar minuten. Volg deze vijf stappen en je zet zo verse groene asperges op tafel.
Het klaarmaken van witte asperges kost iets meer tijd. Dat komt door het schillen. Dat moet je goed en zorgvuldig doen. Doe je dat niet, dan proef je vooral witte harde draden en niet zachte asperges: jammerrr.
Volgens culinair journalist Johannes van Dam kun je het beste witte asperges schillen onder een felle keukenlamp.
“Dan installeer ik me, voor het schillen, aan tafel onder mijn felste licht. Ik leg steeds een asperge op een snijplank met de kop naar me toe, net buiten de rand uitstekend, plat op de plank. Met een gewone, enkelvoudige dunschiller schil ik dan van vlak onder de kop naar de voet. Na iedere haal draai ik de asperge een stukje kloksgewijs. Omdat de schil net iets anders gekleurd is en anders glimt dan het ‘vlees’, zie je onder fel licht waar je al geweest bent. Snijd eventueel ook nog een stukje van de voet af.”
Aldus Johannes van Dam over witte asperges in Dedikkevandam.
Na het schillen, is het tijd voor het koken. Met een aspergepan is dat echt zo gepiept, maar met een gewone grote, brede kookpan lukt het ook. Volg deze stappen en binnen kwartiertje staat jouw portie verse witte asperges.
Variatietip
Waar eet je asperges bij?
Asperges zijn een groente met een zoete, zwavelachtige smaak. Bij zoet en zwavel past zilt en zuivel en dan het liefst met een flink vetpercentage. Lekker bij asperges zijn daarom boter, parmezaan en hollandaisesaus. Andere etenswaren met een zwavelsmaak doen het ook goed bij de stengels: schaaldieren, knoflook en eieren. Je begrijpt nu waarom je asperges ook vaak met Pasen eet. Ook lekker bij asperges zijn aardappels. Bij witte asperges proef je het minder goed dan bij groene, maar toch, ze hebben iets nootachtigs. De aardse notensmaak van aardappels combineert daarom goed met die van asperges. Noten natuurlijk ook. Amandelen, hazelnoten of pistachenoten: allemaal prima voer voor bij asperges.
Wat het eten van asperges betreft: wist je dat je asperges mag slurpen? Je gebruikt je bestek als hefboomtruck: links de vork waarmee je in de stengel prikt – een aantal centimeters vanaf de onderkant gezien. Rechts het mes waarmee je het kopje van de asperge ondersteunt. Je slurpt (zuigt) ze voorzichtig helemaal naar binnen. Een (beetje) geluid daarbij maken mag :-).
Moestuintip
Hoe teel je asperges?
Asperges zijn vrij duur. Als je een grote aspergefan bent, loont het de moeite om ze zelf te telen. Op wat zaadjes en/of plantgoed na, kost het niets. Behalve (veel) geduld. Als je asperges wilt zaaien, moet je rekenen op vier jaar voordat je kunt oogsten. Wat?! Jep, vier jaar! Gebruik je plantgoed dan duurt het twee jaar. Je geduld wordt gelukkig wel beloond; na al die jaren is het oogsten, oogsten en nog eens oogsten, elk seizoen weer, zonder dat je opnieuw moet zaaien. Op de blog van ervaren moestuinder Diana lees je waar je op moet letten bij het telen van asperges. Diana beschrijft uitgebreid het hele teeltproces van zowel witte als groene asperges met veel tips. Als je al deze adviezen opvolgt, lukt het telen van asperges vast en zeker, maar het blijft een klus. Een die ik (als ongeduldige moestuinder) daarom graag overlaat aan ervaren telers zoals Ron :-).
Reageer ook!