Boekrecensie: Van haver tot gort
Het kookboek van journaliste en fotografe Ingrid Hofstra stond al langer op mijn verlanglijstje. Die eeuwige boterham ’s ochtends was ik beu en haar 60 seizoensrecepten met pap leken mij een heerlijk alternatief voor mijn saaie ontbijt. Dat in combinatie met de mooie fotografie en de rustige en stijlvolle lay-out, maakten dat ik Van haver tot Gort graag wilde lezen. Had ik dat maar eerder gedaan. Wat een mooi kookboek met verrassende recepten, waarvan de meeste vrij eenvoudig te maken zijn.
VOOR WIE IS DIT BOEK?
Als je eens iets anders op de ontbijttafel wilt serveren dan biedt Van haver tot gort voldoende inspiratie. Of als je wilt experimenteren en variëren met granen. In haar kookboek laat Ingrid zien dat je pap op elk moment van de dag kunt eten. Ook als lunch of avondeten kun je een kommetje met warme granen serveren dat voedzaam én lekker is. Oftewel comfortfood voor elke dag van het jaar.
WAT KUN JE MET DIT BOEK?
Van haver tot gort is een seizoenskookboek over granen. Je leert haver, rogge, gort en gerst beter kennen, maar ook spelt, rijst, polenta en boekweit. Dat laatste is overigens geen graan maar een zaad. Ingrid inspireert je om ze allemaal te proberen, op elk moment van de dag en in elk seizoen. Dus niet alleen havermout op een koude winterochtend, maar ook in de zomer in combinatie met frisse yoghurt, zoete perziken en gekarameliseerde pijnboompitten.
Wat moet je zeker lezen?
Het boek begint met een duidelijk overzicht van diverse granen en hun kenmerken. Handig; zo leer je snel de verschillen tussen de soorten en weet je waar je op moet letten bij de bereiding ervan. De recepten zijn ingedeeld per seizoen. Veel vegetarische recepten, maar ook enkele met vlees en vis. Voor alle recepten geldt dat ze vrij eenvoudig zijn te maken. Geen moeilijke kooktechnieken, wel kan de (voor)bereidingstijd wat langer zijn omdat je sommige granen moet weken. Lees daarom recepten van tevoren even door zodat je goed kunt plannen en je kommetjes pap op tijd klaar zijn. Check vooraf ook even de ingrediëntenlijst; sommige ingrediënten vind je niet in de supermarkt, maar alleen in de biologische winkel of een speciaalzaak. Kies vervolgens een recept met je favoriete graansoort – of juist een recept met een onbekende soort – en laat je verrassen. Wat denk je van havergrutten met geroosterde paprika en avocado of ijs van rijstepap met pistache en kersensaus? Of spicy gerstepap met kimchi, tempé en ei? Klinkt goed, nietwaar?
Mijn favoriete recepten
Deze winter maakte ik verschillende papgerechten uit Van haver tot gort. Ik probeerde vanillerogge met geraspte wortel, sinaasappel en warme appel, havermout met kaneel, bruine basterdsuiker en roomboter en maakte een eigen variant op de fryske sûpengrottenbrij met appelstroop en banaan. Allemaal waren ze jammie en voor herhaling vatbaar. Zo wil ik pap wel vaker eten ☺.
Waar kun je dit boek kopen?
In verschillende boekwinkels en webshops. Onder andere Bol.com verkoopt het.
Titel: Van haver tot gort
Auteur: Ingrid Hofstra
Uitgever: Carrera Culinair
ISBN: 9789048840205
Verschijningsdatum: oktober 2017
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 224
Thema: seizoen
Zin in meer lekker leesvoer?
In de Jammie winkel vind je een fijn overzicht van mijn favoriete (kook)boeken.
Reageer ook!