Bloedsinaasappel curd
Deze bloedsinaasappel curd is een heerlijke variant op de klassieke lemon curd. Iets zoeter van smaak en ook nog eens mooi warm van kleur. Afhankelijk van de sinaasappelsoort, variërend van oranjegeel tot lichtroze. En – nog een pluspunt van deze fruitcurd – je maakt ‘m gemakkelijk zelf. Als je alle stappen van het recept volgt en je geduldig roert, schift de bloedsinaasappel curd niet en wordt die mooi dik. Eet ‘m lekker op bij scones of meringues: mmm…:-)
Welke soorten bloedsinaasappels zijn er?
Bloedsinaasappels – ook wel wijnsinaasappels genoemd – heb je in diverse soorten die onderling verschillen in smaak. Zo is er de Tarocco, de Moro en de Sanguinello. De een is zuurder, zoeter of meer bitter dan de ander. Allemaal hebben ze oranje vruchtvlees dat – naarmate ze rijpen – donkerrood kleurt. Als je ze opensnijdt, vloeit het donkere sap eruit: alsof de sinaasappel ‘bloedt’. Sommige soorten hebben een rode blos aan de buitenkant, bij andere blijft de schil oranje, ook als de bloedsinaasappel helemaal rijp is. Dit zijn dan de zogenaamde ‘halfbloeden’.
Voor alle soorten geldt: hoe rijper, hoe zoeter.
Waar en wanneer koop je bloedsinaasappels?
Het seizoen van bloedsinaasappels is vrij kort: van januari tot en met april. In die periode komen de bloedsinaasappels uit Italië en Spanje. Je kunt ze kopen op de (biologische) markt en in de biologische winkel of in de (grotere) supermarkt.
Tegenwoordig zie je de bloedsinaasappel soms ook buiten die traditionele maanden in de schappen liggen. Ze komen dan uit de Verenigde Staten of Zuid-Afrika.
Waar moet je opletten als je bloedsinaasappel curd maakt?
Bloedsinaasappel curd is een vruchtenpasta, ook wel fruitpasta genoemd, dat je maakt van zure vruchten zoals citroenen (lemon curd), sinaasappels, maar ook passievruchten en kruisbessen. Bij fruitpasta verwarm je het sap of de vruchtenpuree met eieren, boter en suiker. Verwarmen doe je au bain-marie: langzaam en op lage temperatuur (niet warmer dan 80 graden Celsius) Zo voorkom je dat de eieren schiften.
Wat als de eieren schiften in de fruitcurd?
Gaat het toch even mis, voeg dan een klein beetje maïzena (aardappelzetmeel) toe en verwarm opnieuw. Met maïzena kun je meestal geschifte eieren weer laten binden en krijg je uiteindelijk toch een mooie stevige curd.
Weinig tijd en wil je toch een fruitcurd maken?
Kies dan voor de snelle variant. Hierbij doe je alles (behalve de eidooiers) tegelijkertijd in een pan met zware bodem. Voeg een beetje maïzena toe (5 à 10 gram) en verwarm alles op laag vuur. Roer voortdurend. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de eidooiers toe. Roer totdat alles is gebonden tot een smeuïge massa. In dit filmpje zie je een goed voorbeeld van een snelle curd, een gemaakt van passievruchten.
Kooktip
Gooi de eiwitten die overblijven niet weg. Bewaar ze in de koelkast en maak er later bijvoorbeeld meringues van. Die zijn zo klaar en heerlijk in combinatie met de bloedsinaasappel curd. Je kunt het recept van de kokosmeringues gebruiken. Laat gewoon de geraspte kokos achterwege.
Zo, en nu aan de slag! Met dit recept maak je binnen een uurtje een heerlijke bloedsinaasappel curd.
Bloedsinaasappel curd
Benodigdheden
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- glastang
- vergiet
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- kleine kommetjes
- fijne rasp
- snijplank
- keukenmes(je)
- citruspers
- eierscheider
- vork
- kookpan en passende hittebestendige kom
- garde
- zeef
- houten lepel
- jamtrechter
Ingrediënten
- 3 onbespoten bloedsinaasappels, je hebt 220 ml sap nodig
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 120 gram ongezouten roomboter
- 2 grote eieren (L)
- 2 grote eierdooiers (L)
Hoe maak je het?
- Haal de roomboter en eieren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Spoel de bloedsinaasappels af onder koud stromend water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Rasp de schil van de bloedsinaasappel met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Snijd de bloedsinaasappels doormidden en pers ze uit. Zeef het sap (als je denkt dat er pitten in zitten) en voeg het toe aan de bloedsinaasappelrasp.
- Weeg de suiker af, doe in een kom en zet weg.
- Weeg de roomboter af. Snijd de boter in kleine blokjes, doe alles in een kom en zet weg.
- Voor bloedsinaasappel curd heb je eierdooiers nodig en moet je eieren splitsen. Dit kun je doen met een eierscheider. Die heb je in allerlei soorten en prijsklassen: variërend van een paar euro tot een tientje of meer. Geen eierscheider in huis? Je kunt eieren ook splitsen met 2 bakjes. Tik het ei op de rand van het bakje zodat het ei in 2 helften breekt. Laat het eiwit in een bakje lopen. Houd de 2 eierhelften boven datzelfde bakje en giet voorzichtig de dooier van de ene helft naar de andere. Herhaal dit totdat alleen de dooier overblijft. Leg de dooier in het andere bakje. Vind je dat overgieten van eiwit maar gedoe, gebruik dan een plastic flesje. Daarmee kun je de dooiers als het ware uit het eiwit ‘opzuigen’. In dit filmpje zie je precies hoe je dat moet doen. Bewaar de eiwitten in de koelkast; daarvan kun je later nog meringues maken (zie ook de kooktip boven het recept).
- Doe de eieren en de eierdooiers in een kom en kluts ze met een vork.
- Om te voorkomen dat de eieren schiften, verwarm je het mengsel au bain-marie. Hoe doe je dat? Vul een – niet te lage – kookpan met water en verwarm het water. Plaats een passende, hittebestendige kom op de pan. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het warme water niet raakt. Doe het bloedsinaasappelsap en de bloedsinaasappelrasp in de kom. Voeg al roerend de suiker en de blokjes roomboter toe. Roer met een garde tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten.
- Kluts de eieren en dooiers nog eenmaal. Schenk de eieren door een zeef bij het bloedsinaasappelmengsel. Klop alles goed door met een garde. Blijf daarna met een houten lepel roeren tot de bloedsinaasappel curd dik wordt. Nu moet je geduld hebben! Na 15 tot 20 minuten ontstaat een gladde, smeuïge crème. De curd is klaar als je met de bolle kant van een lepel een geul erdoor kunt trekken en de curd niet meteen daarin terugloopt. Soms moet je wat langer koken. Het mengsel is dan nog niet warm genoeg en heeft wat meer tijd (en extra warmte) nodig om tot kunnen binden. Verhoog niet de temperatuur! Het mengsel mag niet warmer worden dan 80 graden Celsius. Als de curd te warm wordt, gaat die schiften. Blijf daarom geduldig roeren en wacht totdat de curd stevig wordt.
- Haal de kom van de pan. Vul de gesteriliseerde potten tot net onder de rand met warme bloedsinaasappel curd. Sluit de potten luchtdicht af en laat ze rustig afkoelen.
Bewaren
Deze bloedsinaasappel curd is niet zo lang houdbaar. Dat komt door het gebruik van boter en rauwe eieren die niet op hoge temperatuur worden verhit. Je de kunt de curd het beste in de koelkast bewaren en snel opeten: binnen 1 maand. Vanwege de rauwe eieren is deze curd minder geschikt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.Lekker bij
Scones (klassieker)! Of gebruik de bloedsinaasappel curd als vulling voor een cakerol of meringuetaart.Maak ook eens
Een curd van grapefruit of aardbeien. Ook lekker is een mix van citroen en bergamot, een zure citrusvrucht met een heerlijke geur.Zin in meer fruitcurds?
Probeer dan eens mijn recept van lemon curd (een echte klassieker). Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Reageer ook!