De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Geschatte leestijd: 7 minuten
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor?
Waar koop je de juiste flessen en jam- en weckpotten?
Kan ik potten en flessen opnieuw gebruiken?
In dit artikel vind je handige tips over het kopen en gebruiken van glaswerk bij het maken van conserven.
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor?
Voor conserven kun je kiezen uit verschillende potten en flessen. Belangrijk is dat je het juiste formaat neemt. Potten met een brede opening zijn handig voor een compote met grote(re) stukken fruit. Voor gelei kun je het beste kleine potten gebruiken. Gelei wordt daarin sneller dik. Kleine potten zijn sowieso handiger als het gaat om houdbaarheid. Eenmaal geopend is een klein potje sneller leeg dan een grote, minder kans dus op bederf.
1. Jampotten met schroefdeksels (twist-off deksels)
Mijn persoonlijke favoriet. Voor zoete conserven als jam, confituur en gelei die je maakt met (gelei)suiker, zijn glazen potten met schroefdeksels (twist-off deksels) ideaal. De glazen potten – of simpelweg jampotten – zijn gemaakt van extra sterk glas dat bestand is tegen hoge temperaturen. Je kunt jampotten daarom gerust steriliseren in kokend water en vullen met hete vloeistoffen. Aan de binnenkant van de schroefdeksel zit een rubberen ring. De ring sluit de pot luchtdicht af. Vanwege het suikergehalte hoef je conserven als jam niet extra te verhitten (te pasteuriseren, te wecken). Suiker heeft een bewarende werking. Conserven gemaakt met (gelei)suiker kun je daarom makkelijk, snel en veilig bewaren in jampotten met schroefdeksel.
Bij recepten met weinig of geen suiker is het verstandig om de gevulde potten te verhitten. Je kunt hiervoor weckpotten met schroefdeksels of weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen gebruiken (kijk voor meer uitleg bij alinea 2 en 3 hieronder).
2. Weckpotten met schroefdeksel
Net zoals jampotten zijn weckpotten (of inmaakpotten) met schroefdeksels gemaakt van extra sterk glas dat bestand is tegen hoge temperaturen. Alleen de sluiting van pot werkt anders. De deksel bestaat uit twee onderdelen. Een ring (de schroefdeksel) en een rondje (de vervangdeksel). Het rondje leg je op de opening van de pot, de ring draai je vast op het rondje en de glazen pot. Via de deksel kan lucht ontsnappen tijdens het koken van de potten in warm water. Op die manier ontstaat een vacuüm en is de inhoud van de weckpot luchtdicht afgesloten. Een handige pot voor conserven met een laag suikergehalte, bijvoorbeeld jam met weinig of geen suiker of compote. Weckpotten met schroefdeksel kun je onder andere kopen van het merk Kilner, Mason en Quattro Stagioni.
3. Weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen
Potten van dik, stevig glas, die je kunt stapelen in een weckketel of grote pan. Handig als je veel potten tegelijkertijd vult en daarna weckt. Door de glazen deksel en de manier van afsluiten zijn deze weckpotten met ringen en klemmen geschikt voor alle soorten conserven, zowel zoete als hartige, suikerrijke en suikerarme.
4. Flessen met schroefdeksel of beugelsluiting
Zelfgemaakt sap of zelfgemaakte siroop kun je goed bewaren in glazen flessen. Ook voor flessen geldt: liever een paar kleine flessen (500 milliliter of minder) dan een of twee grote. Je kunt flessen afsluiten met een schroefdop of een beugelsluiting met rubberen ring.
Waar koop je de juiste flessen en jam- en weckpotten?
Bij steeds meer (online) winkels kun je materialen kopen om thuis conserven te maken. Als je een klein aantal potten en flessen nodig hebt, kun je goed terecht bij winkels als Blokker, Dille & Kamille en Oldenhof. Wil je meteen flink wat glaswerk inslaan, dan kun je beter bij speciaalzaken als Brouwmarkt, Flessenland of Weckenonline bestellen. Bij deze winkels kun je voordeliger grotere aantallen flessen en potten bestellen.
Blokker
Via de webshop van deze huishoudwinkel kun je verschillende weck- en jampotten bestellen. Onder andere van merken als Leifheit, Le Parfait en Weck.
Dille & Kamille
Dille & Kamille heeft in haar kookafdeling een aparte sectie Inmaken en Fermenteren. Hier vind je handige keukenhulpjes, diverse weck- en jampotten en keukentextiel.
HEMA
Ook het warenhuis HEMA heeft een klein assortiment glazen potten: een weckpot van 0,8 liter en een weckpot van 1,14 liter.
Oldenhof
In de kookwinkels en webwinkel van Oldenhof kun je onder andere terecht voor koperen jam- en confituurpannen, weck- en jampotten van Kilner en diverse zeven. De meeste producten vind je in de sectie Wecken en Inmaken.
Speciaalzaken
Brouwmarkt
Winkel (in Almere) en webwinkel met groot assortiment aan benodigdheden voor het zelf conserveren van groente en fruit: verschillende soorten en formaten potten en handige hulpmiddelen als jamtrechters en geleizakken.
Flessenland
Deze Duitse webwinkel is gespecialiseerd in glaswerk. Je kunt hier grote(re) aantallen potten en flessen kopen.
Mason-jar.nl
Ben je fan van het merk Mason, dan kun je terecht bij deze Nederlandse webshop die een uitgebreid assortiment verkoopt aan Mason potten.
Weckenonline
Webwinkel gespecialiseerd in benodigdheden voor het thuis conserven van voedsel. Je vindt er onder andere inmaakketels, zeven, trechters en verschillende soorten en formaten (weck)potten. Onder andere van merken als Kilner, Leifheit en Weck.
Budgettip!
Bewaar potten en flessen en gebruik ze opnieuw
Zolang het glas onbeschadigd is, kun je jampotten, weckpotten en flessen hergebruiken. Deksels en rubberen ringen moet je vaker vervangen. Bij schroefdeksels (twist-off) van jampotten moet je altijd goed kijken of de deksel en de rubberen ring aan de binnenkant intact zijn. Is dat het geval, dan kun je de deksel hergebruiken. Hetzelfde geldt voor rubberen ringen van weckpotten en beugelflessen. Als je de rubberen ring voorzichtig uit elkaar trekt en je ontdekt geen scheuren of andere beschadigingen, kun je de ring gebruiken. Voor schroefdeksels van weckpotten geldt dat je het rondje (de vervangdeksel) één keer kunt gebruiken.
LET OP!
Potten die je hergebruikt, kunnen de smaak van je conserven ook beïnvloeden. Zelfs als je potten grondig schoonmaakt en steriliseert, kunnen sterke smaken en geuren blijven hangen. Vul eerder gebruikte potten altijd met dezelfde soort conserven. Zo voorkom je dat je heerlijke pruimenjam na opening naar rodekool smaakt. Ieuw ☹!
Heb je geen of weinig budget om glaswerk te kopen, hergebruik dan de glazen potten van etenswaren die je in de supermarkt of winkel hebt gekocht. Veel etenswaren zitten verpakt in glazen potten met een standaardmaat. Bij speciaalzaken als Brouwmarkt en Weckenonline kun je een passende nieuwe twist-off deksel kopen. Zo hergebruik ik potten notenpasta (die zijn ook zo ontzettend jammie ☺). De notenpasta’s laten geen sterke geuren achter waardoor ik de potten goed kan reinigen, vullen met jam en afsluiten met een nieuwe twist-off deksel.
Zelf jam, gelei of compote maken?
Koop mijn kookboek!
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
En nu hop aan de slag! :-)
Hieronder een overzicht van artikelen over jam maken met veel handige tips en natuurlijk jam(mie) recepten!
- Zelf jam maken
Wat is jam? Waarom maak je jam? Hoe wordt jam stevig? - De basis: dit zijn de belangrijkste stappen bij jam koken
In deze stap-voor-stap-uitleg leer je wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen. De belangrijkste principes van het jam maken: de basis. - Pectine
Wat is pectine? Waarom heb je pectine nodig als je jam maakt? - Pectine kopen
Waar kun je geleisuiker en geleipoeder kopen? Waar vind je pectine (pectinepoeder)? - Suikersoorten
Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht. - Stollingsproef
Hoe controleer je de dikte van jam? - De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jampotten en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips. - Handige keukenspullen
Dit overzicht vertelt je welke keukenspullen je nodig hebt om eenvoudig zelf jam te maken. - Jampotten en weckpotten schoonmaken
Leer hoe je potten goed steriliseert. - Jampotten vullen en afsluiten
Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit. - Help, mijn jam is mislukt!
Kun je dunne jam redden? Soms wel! Check deze al deze handige tips waarmee je je jam, confituur of gelei kunt redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is. - Home made zoete en hartige conserven
Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken. - Jamrecepten die jammie zijn
Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn recepten waarmee je thuis jam, gelei, confituur en andere conserven kunt maken. Bon appétit!
Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.