Abrikozenjam met rozenblaadjes
Zacht en zoet: dat is de abrikoos. Een zachtheid en een zoetheid die je met allerlei smaken kunt combineren. Abrikozen gaan goed samen met citrusvruchten (sinaasappels), noten (amandelen) en specerijen (gember), maar ook met rozenblaadjes. Jam van abrikozen en rozen dat is bloemenaroma omringd door zomers zoet. Aaach…la vie est belle ☺!
Een tijd geleden proefde ik de mandarijnenconfituur met rozenblaadjes (Tangerine Love) van Catherine van Pipaillon – La Conserverie. Wat vormen fruit en bloemen toch een goed duo, dacht ik toen. Bij het maken van deze abrikozenjam moest ik daar aan denken. Het resultaat is oooooh zo jammie.
Tip
Je kunt abrikozen het hele jaar door kopen, maar in zomermaanden komen ze van minder ver. In de winkel vind je dan abrikozen uit Frankrijk, Griekenland en Spanje. Koop abrikozen die lekker ruiken en bewaar ze op een koele plaats. Liever niet in de koelkast. Dit gaat ten koste van de geur en de smaak van de steenvrucht.
Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke abrikozen-rozenjam. En mocht je nieuwsgierig zijn naar de mandarijnenconfituur van Catherine, in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen vind je haar recept.
Abrikozenjam met rozenblaadjes
Benodigdheden
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
- vergiet
- keukenpapier
Ingrediënten
- 550 à 560 gram abrikozen, 500 gram schoongemaakt gewicht
- 1 perssinaasappel, +/- 60 ml sap
- 195 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker of 360 gram geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) als je van zoet houdt
- 0,5 eetlepel biologische – gedroogde en eetbare! – rozenblaadjes, te koop bij de kruidenwinkel/herborist of toko
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
- Spoel de abrikozen af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de abrikoos rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.
- Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de abrikozenstukjes in een kookpan. Laat de abrikozen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.
- Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
- Weeg de geleisuiker speciaal of geleisuiker af. Plet de abrikozen eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de rozenblaadjes toe en roer ze goed door de jam.
- Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones. Of doe wat abrikozenjam op een snee briochebrood.Maak ook eens
Jam van abrikozen en perziken of abrikozen en aardbeien.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Reageer ook!