Aardbeiensiroop
De lekkerste siroop maak je zelf! Deze heerlijke aardbeiensiroop is zo klaar. Je hebt alleen wat aardbeien, water, suiker, citroensap en een klein beetje geduld nodig.
Aardbeien met een gekke vorm of grootte (klein of juist heel groot) zijn perfect om siroop van te maken. Goed van smaak en vaak voordeliger geprijsd. Albert Heijn verkoopt ze bijvoorbeeld onder de naam Buitenbeentjes.
Zo en dan nu aan de slag. Met dit eenvoudige recept maak je zo twee flessen aardbeiensiroop. Heerlijk voor op een warme zomerdag.
Aardbeiensiroop
Benodigdheden
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- zeef
- maatbeker
- trechter
- kaasdoek of neteldoek
- gesteriliseerde flessen en doppen
- trechter
Ingrediënten
- 500 gram aardbeien
- +/- 500 milliliter water
- 0,5 citroen
- ca. 250 gram fijne kristalsuiker, of meer naar smaak, zie stap 6
Hoe maak je het?
- Spoel de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien doormidden en doe ze in een kookpan.
- Voeg +/- 500 milliliter (ml) water af en voeg toe aan de aardbeien. De aardbeien moeten net onderstaan. Doe de deksel op de pan en breng de aardbeien rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de aardbeien pruttelen tot ze helemaal zacht zijn en er een moes ontstaat (duurt 10 tot 15 minuten). Plet de moes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
- Hang de kaasdoek of neteldoek in een zeef. Overgiet de doek met kokend water. Het aardbeiensap kan hierdoor straks makkelijker door de kaas- of neteldoek sijpelen. Plaats de zeef met de doek op een kom. Giet de aardbeienmoes in de zeef. Druk de aardbeien licht aan en dek de kom af. Zet de kom op een koele plek of in de koelkast en laat een 1 uur of langer staan.
- Maak ondertussen de flessen en de doppen schoon.
- Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit. Verwijder de kaas- of neteldoek en gooi de moes weg. Plaats een kom op de weegschaal en giet het aardbeiensap door een zeef in de kom. Doe hetzelfde met het citroensap. Weeg het geheel af en noteer het aantal milliliter. Doe het sap in de kookpan en breng aan de kook.
- Weeg de suiker af. Per 500 milliliter aardbeiensap voeg je 250 gram suiker toe (de helft van het sapgewicht). Zodra het sap kookt, doe je de suiker erbij. Roer goed door en breng het geheel weer aan de kook. Laat zachtjes koken tot de suiker helemaal is opgelost. Proef de siroop. Te zuur? Voeg nog wat suiker toe en breng opnieuw aan de kook.
- Stop met koken. Schenk de siroop in de gesteriliseerde flessen. Gebruik een trechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de doppen op de flessen of sluit de flessen af met een beugelsluiting. Laat de flessen rustig afkoelen. Je kunt de siroop een maand in de koelkast bewaren.
Lekker bij
Bruiswater met verse munt en een schijfje limoen. Of giet de siroop over een bolletje yoghurtijs of citroenijs.Maak ook eens
Siroop van aardbeien en rabarber. Ook lekker is om verse munt toe te voegen. Laat een handvol verse muntblaadjes de laatste minuut meekoken (stap 2) en vervolgens meetrekken (stap 3).Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Reageer ook!