Rabarberjam met aardbeien
Zoet en zuur in een potje. Dat is aardbeien-rabarberjam. Of rabarberjam met aardbeien, want er gaan net zo veel zure stengels als zoete zomerkoninkjes in dit recept. Behalve ontzettend lekker, is deze jam ook erg makkelijk om te maken.
Tip
Aardbeien heb je in vele soorten. De ene soort is zoeter dan de andere. Erg zoete aardbeien kun je het beste combineren met geheel groene of met groenrode rabarber. Hoe groener de stelen, hoe zuurder de rabarber. Op die manier voorkom je dat de zoete aardbeiensmaak overheerst in de jam.
Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke rabarber-aardbeienjam. Lekker bij een cake van polenta (griesmeel) of bananenbrood. De jam gewoon op de boterham smeren kan natuurlijk ook ☺.
Rabarberjam met aardbeien
Benodigdheden
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
- vergiet
Ingrediënten
- 3 flinke stengels rabarber, 250 gram schoongemaakt gewicht
- 1 kleine perssinaasappel of bloedsinaasappel, 40 ml vers sinaasappelsap
- 250 gram aardbeien
- 350 gram geleisuiker, (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) of 335 gram fijne kristalsuiker en 10 gram pectinepoeder (ik gebruik Marmello jam maken met weinig suiker)
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarber-aardbeienjam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
- Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot hij helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten).
- Spoel ondertussen de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en plet ze fijn met een vork of (puree)stamper. Voeg de aardbeien toe aan de rabarber. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook. Plet het mengsel eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
- Weeg de geleisuiker (of kristalsuiker en pectinepoeder) af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een cake van polenta (griesmeel). Meng de rabarber-aardbeienjam door het cakebeslag.Of bak bananenbrood en voeg enkele lepels jam toe aan het brooddeeg/beslag.
Maak ook eens
Rabarberjam met aardbeien en gember. Of voeg verse munt of enkele lepels kokoslikeur toe voordat je de jam in potten doet.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Reageer ook!