Boekrecensie: Het Love & Lemons Kookboek
Koken kun je leren. Dat bewijst Jeanine Donofrio, schrijfster van Het Love & Lemons Kookboek en de gelijknamige populaire foodblog. In 2008 ontdekt ze – tijdens een reis door Italië – eten. Vers eten, zelfgemaakt, met lokale ingrediënten van het seizoen. Zo wil Jeanine thuis voortaan ook eten. Dat lukt niet meteen. Pas nadat ze stopt met het maken van boodschappenlijstjes en seizoensgroenten als uitgangspunt neemt, kan ze koken zoals ze in Italië doen: andersom.
“De wortels op de markt zien er zo mooi uit dat je besluit daar iets mee te maken. Of je begint met een of twee groenten die je in huis hebt en stelt daar een menu mee samen”, legt Jeanine uit.
En nu – een paar jaar later – is er een veelgelezen blog en een kookboek ingedeeld op groenten (in 26 hoofdstukken) en met honderd vegetarische recepten.
VOOR WIE IS DIT BOEK?
Als je graag volgens de seizoenen eet en/of (meer) wil variëren met groenten en fruit, dan is Het Love & Lemons Kookboek iets voor jou.
WAT KUN JE MET DIT BOEK?
Jeanine deelt graag haar ervaringen en opgedane kookkennis. Met haar blog en kookboek wil ze anderen inspireren om – net zo als zij – te koken met lokale ingrediënten en volgens de seizoenen. Vandaar dat haar recepten over het algemeen eenvoudig zijn en vaak glutenvrije en veganistische opties bevatten. Voor ieder wat wils. Experimenteren en variëren moedigt ze aan. “Probeer eens amarant, paardenbloem of de loof van zoete aardappels.” Jeanine’s gerechten klinken niet alleen lekker, licht en snel, zo zien ze er ook uit. Al haar eten heeft een frisse, zonnige uitstraling. Haar styling- en grafische vaardigheden en de fotografiekunsten van haar man Jack zorgen ervoor dat je zin krijgt in de oogst van die dag. En dat is precies de bedoeling ☺.
WAT MOET JE ZEKER LEZEN?
Kies een hoofdstuk over je favoriete groente. Of juist je minst favoriete groente. Laat je verrassen door Jeanine’s smaakcombinaties. Jeanine is bijvoorbeeld gek op boerenkool en daarmee maakt ze zo wat alles behalve een stamppot. Boerenkoolsalade met geroosterde knolgewassen, gebakken eieren met zoete aardappel, boerenkool & salie, groentesoep met boerenkool & venkel en noedels met boerenkool & pindasaus. Haar kookboek bevat verder handige tips over het aanleggen van een goede keukenvoorraad en wat je kunt maken als je (te) veel groenten in huis hebt. Volgens Jeanine kun je zowat alles in een tortilla stoppen.
MIJN FAVORIETE RECEPTEN
De gierstsalade met wortel en gembersaus is heerlijk pittig en zoet. Ook lekker is de pizza met lente-uitjes. Die worden zacht en zoet in deze pizza met balsamicoazijn en mozzarella. De lente-uitjes kun je eventueel vervangen door stukken prei en in plaats van mozzarella kun je gruyère gebruiken. Ook erg JAMMIE ☺. Jeanine’s bloemkoolcurry met kikkererwten, krenten en verse munt is eveneens een aanrader.
Waar kun je dit boek kopen?
In verschillende boekwinkels en webshops. Onder andere Bol.com verkoopt het.
Titel: Het Love & Lemons Kookboek
Auteur: Jeanine Donofrio, met foto’s van Jack Mathews
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000349999
Verschijningsdatum: april 2016
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 320
Thema: Vegetarisch, Seizoen
Eerst even voorproeven?
Bekijk het inkijkexemplaar: de Nederlandse versie of de Engelse.
Reageer ook!