Spinazie-venkelsalade
Spinazie en venkel groeien volop in het voorjaar en de zomer en zitten boordevol vitaminen. Goed groenvoer, dat we ook nog eens lekker met elkaar kunnen combineren.
De zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je daarom gerust eerder maken. Dat is zelfs aan te raden omdat de venkel helemaal moet zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor in de salade.
Tip
Verse spinazie moet groen van kleur zijn en hele, frisse bladeren hebben. De groente moet koel en knapperig aanvoelen op moment van aankopen.
Spinazie bederft snel. Eet spinazie daarom zo snel mogelijk na aankoop op. Lukt dat niet, dan kun je spinazie een dag of twee in de groentelade van je koelkast bewaren.
Zo en dan nu het recept. Met dit recept maak je een heerlijk lunchgerecht voor vier personen. Serveer de spinazie-venkelsalade met (zuurdesem)brood en kruidenolie van knoflook en tijm of met citroenmayonaise. Visliefhebbers kunnen gerookte zalm aan de salade toevoegen.
Spinazie-venkelsalade
Benodigdheden
- kom
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- citruspers
- vergiet
- fijne rasp
- mengkom
- lepel
- schone weckpotten
Ingrediënten
Zoetzure venkel
- 3 middelgrote venkelknollen
- 5 dl droge witte wijn
- 2,5 dl witte wijnazijn
- 5 takjes verse tijm
- 90 gram kristalsuiker
Salade
- 500 gram verse spinazie
- 2 rode uien
- 4 eetlepels kappertjes
- 1 biologische citroen
- 1 bosje verse tijm
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- versgemalen zout en peper, naar smaak
Hoe maak je het?
- Maak de zoetzure venkel volgens het basisrecept. Doe dit het liefst een dag (of langer) van tevoren. De venkel moet helemaal zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken in de salade
- Was ondertussen de spinazie en laat goed uitlekken.
- Snij de uien in ringen.
- Doe de spinazie, ui, kappertjes en zoetzure venkel (zonder het kookvocht) in een grote kom.
- Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen daarna uit.
- Maak de dressing: meng citroensap met de tijmblaadjes en 6 eetlepels van het zoetzure venkelvocht. Voeg al roerende de olijfolie toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en citroenrasp.
- Giet de dressing over het spinazie-venkelmengsel en hussel goed.
- Serveer de salade op een grote schaal of grote borden. Garneer de salade met fijngesneden venkelgroen.
Lekker bij
Serveer de salade met (zuurdesem)brood en kruidenolie van knoflook en tijm of met citroenmayonaise.Genoten van dit gerecht? Zin in meer?
In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
Bestel hier jouw Groene Garde.
Reageer ook!