Zoetzure venkel
Een witte bol met groene, pluimachtige uitlopers. Venkel. Een heerlijke groente; snel gaar, makkelijk te combineren en licht verteerbaar. Ideaal voor een zomerse salade, sandwich of soep.
Zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je daarom zonder probleem eerder maken. Dat is zelfs aan te raden omdat de venkel helemaal moet zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor bijvoorbeeld in een salade.
Tip
Vooral in de periode juli tot september kun je volop venkel van eigen bodem kopen. Let er bij het kopen op dat de knollen zuiver van kleur zijn en geen bruine vlekken hebben. Je kunt venkel enkele dagen in de groentelade van je koelkast bewaren. Het beste kun je venkel zo snel mogelijk na aankoop opeten. Dan bevat venkel nog de meeste smaak en voedingswaarde.
Zoetzure venkel is heerlijk in salades, bijvoorbeeld met spinazie. Of maak een sandwich met zoetzure venkel en zachte geitenkaas. Met dit recept maak je genoeg zoetzure venkel voor vier personen.
Zoetzure venkel
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- kookpan
- vergiet
- afsluitbare plastic bak
- afsluitbare plastic bak
Ingrediënten
- 3 middelgrote venkelknollen
- 5 dl droge, witte wijn
- 2,5 dl witte wijnazijn
- 5 takjes verse tijm
- 90 gram kristalsuiker
Hoe maak je het?
- Snij de venkelknollen in dunne ringen. Bewaar het venkelgroen. Dit kun je later gebruiken voor de garnering van bijvoorbeeld een salade of een sandwich.
- Was de gesneden venkel en laat uitlekken in een vergiet.
- Breng de wijn, de azijn, de tijm en de suiker aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken.
- Proef het wijnmengsel. Voeg als het te zuur is nog wat suiker toe.
- Voeg de venkelringen toe en zorg dat ze goed onder staan. Laat 20 minuten zachtjes koken, of totdat de venkel zacht is.
- Laat de venkel rustig afkoelen. Als je zoetzure venkel wilt bewaren, kun je alles in plastic bak met afsluitbare deksel doen. Of gebruik grote weckpotten. Je moet de weckpotten wel van tevoren schoonmaken.
- In de koeling blijft de zoetzure venkel 7 dagen goed.
Lekker bij
Zoetzure venkel is heerlijk in salades, bijvoorbeeld met spinazie. Of maak een sandwich met zoetzure venkel en zachte geitenkaas.Tip
Zin in meer venkel? Bekijk dan dit filmpje van Allerhande met bereidingstips.Genoten van dit gerecht? Zin in meer?
In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
Bestel hier jouw Groene Garde.
Reageer ook!