Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder dan de flensjes te maken. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!
Tip
Boerenjongens is een typisch Nederlandse lekkernij. De in brandewijn ingelegde rozijnen kun je in vrijwel elke supermarkt of slijterij kopen. Zelf boerenjongens maken kan natuurlijk ook. Je hebt nodig: water, rozijnen, suiker, brandewijn, vanillestokje en/of kaneelstokje en een schone, afsluitbare pot. En wat geduld. Na één maand beginnen de rozijnen echt lekker te worden.
En nu aan de slag. Met dit recept maak je een heerlijk toetje voor vier personen (2 flensjes per persoon).
Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
Benodigdheden
- kom
- weegschaal
- dunschiller
- jamtrechter
- kookpan
- jamtrechter
- zeef
- 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
- keukenmachine of staafmixer
- brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
- mengkom
- oven
- garde
- koekenpan
- bord
Ingrediënten
Appelcompote met kaneel
- 2 halfzoete of zure moesappels
- 150 ml appelcider
- 1 kaneelstokje
- 0,5 onbespoten citroen
- 100 gram kristalsuiker
- snufje kaneelpoeder
Flensjes
- 75 gram bloem
- snufje zout
- 1 ei
- 250 ml melk
- 40 gram ongezouten roomboter
- 4 eetlepels poedersuiker
- 6 eetlepels boerenjongens, 4 eetlepels brandewijn en 2 eetlepels rozijnen
Hoe maak je het?
- Maak de appelcompote volgens het recept. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder te maken.
- Zeef de bloem samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek daarin het ei. Voeg de helft van de melk toe en roer het geheel met een garde of een mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de resterende melk toe. Laat het beslag vervolgens ongeveer 30 minuten rusten.
- Zeef na 30 minuten het beslag, zodat het helemaal klontvrij is.
- Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan.
- Voeg het beslag (niet teveel, want flensjes horen dun te zijn) toe zodra een deel van het schuim is weggetrokken. Keer het flensje om als de onderkant lichtbruin is en de bovenkant droog.
- Hou de flensjes warm op een bord boven een pan met heet water. Bak totdat het beslag op is.
- Verwarm 10 gram boter met de poedersuiker en de boerenjongens.
- Besmeer elk flensje met een dun laagje appel-kaneelcompote. Maak de compote een beetje warm. Rol de flensjes op en serveer het met het warme boerenjongensmengsel erover.
Tip
Maak het extra feestelijk door te flamberen! Verwarm nog een paar eetlepels brandewijn, steek het daarna aan en giet het voorzichtig – al brandend – over de flensjes. Als je geen of weinig ervaring hebt met flamberen, bekijk dan dit filmpje met flambeertips en trucs.Genoten van dit gerecht? Zin in meer?
In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
Bestel hier jouw Groene Garde.
Reageer ook!