Granola met abrikozen en vijgen
Slechte ontbijter? Dan is dit recept echt iets voor jou. Als je je eigen granola – cruesli in het Nederlands – maakt, kun je je favoriete granen, vruchten en noten kiezen. Zo wordt ontbijten een stuk leuker en makkelijker. De kaneel en gember geven deze granola een kruidige winterse twist.
Kooptip granen
Graanpletterij De Halm verwerkt biologische granen – veelal van Nederlandse bodem – tot heerlijke vlokkenmixen. Hun 7-korenvlokkenmix bevat haver, gerst, rogge, tarwe, maïs, boekweit en rijst: lekker en ideaal als je zelf granola wilt maken. Of je eigen muesli of cruesli.
Granola, cruesli of muesli?
Muesli, zo luidt de vertaling van Granola uit het Engels. Dat klopt eigenlijk niet omdat muesli geen gebrande noten bevat en de granen geen krokant zoet laagje hebben. Krokante muesli noemen wij meestal cruesli: muesli met een crunch. De term granola gaat al een tijdje mee, zo schrijft Harold McGee in zijn boek Over eten & koken. Zo’n honderd jaar geleden bedachten de broers John Harvey en Will Keith Kellogg de naam voor de krokante ontbijtgranenmix.
En nu aan de slag. Met dit recept maak je eenvoudig je eigen granola. Genoeg voor een grote weckpot van één liter. Voldoende dus voor heel wat ontbijtplezier. Meng de granola door de (soja)yoghurt of hangop en je hebt een heerlijk ontbijt.
Granola met abrikozen en vijgen
Benodigdheden
- weegschaal
- citruspers
- fijne rasp
- mengkom
- bakpapier
- oven
- bakplaat
- lepel
- 1 schone weckpot (waar 1 liter in past)
Ingrediënten
- 200 gram graanvlokken, bijvoorbeeld een mix van spelt, haver en roggevlokken
- 25 gram gepelde hennepzaad
- 25 gram boekweitkorrels
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram gebroken lijnzaad
- 10 gram sesamzaad
- snufje zout
- 1,5 theelepel gemalen kaneel
- 15 gram verse gember, genoeg voor 2 theelepel geraspte verse gember
- 1 biologische sinaasappel
- 4 eetlepels agavesiroop
- 2 eetlepels plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of kokosolie
- 100 gram gedroogde vijgen
- 100 gram gedroogde abrikozen
Hoe maak je het?
- Rasp de sinaasappel en pers ‘m daarna uit.
- Schil en rasp de gember.
- Neem een grote kom en meng daar in alle ingrediënten tot en met de gemalen kaneel.
- Meng in een andere kom de verse gember met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de agavesiroop en de olie.
- Giet het vloeibare mengsel over de droge mix.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verspreid het mengsel goed over de bakplaat.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster het geheel op 160 graden Celsius.
- Schep om de 10 minuten de boel even om. Controleer na 30 minuten of het mengsel krokant en goudbruin is.
- Snijd ondertussen de gedroogde vijgen en abrikozen doormidden.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat het mengsel rustig afkoelen.
- Schep vervolgens de abrikozen en vijgen erdoor. Doe het geheel in een weckpot.
Lekker bij
Meng de granola door de (soja)yoghurt of hangop en je hebt een heerlijk ontbijt.Bewaartip
Als je de granola goed afgesloten en op een donkere en koele plek bewaart, blijft de granola zeker een maand goed. Bang dat je met oude granola blijft zitten, hoeft niet. Wie eenmaal zijn eigen granola heeft gemaakt, wil niet meer anders ;-).Maak ook eens
Je kunt eindeloos variëren met graansoorten, gedroogde vruchten, noten en specerijen. Of probeer eens ahornsiroop om je granola mee te zoeten.Lekker is bijvoorbeeld granola met:
- sinaasappelrasp, cranberry’s en blanke amandelen
- anijs- en venkelzaad
- gedroogde peer en hazelnoot
- en…
Reageer ook!