Hummus
Hummus, hoemoes, hoummous of humous? Nou ja, gewoon een hele lekkere kikkererwtenpuree! Ideaal voor een zomerse picknick. Als we naar buiten gaan, willen we ook fijn buiten eten en drinken. Simpel, lekker en het liefst breek-, knoei- en hittebestendig moet dat zijn. Hummus is zo’n outdoortopper.
Kooptip
De lekkerste hummus maak je met kikkererwten van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de biologische van Tarantella, afkomstig uit Italië. Sesampasta (tahin) kun je in de meeste grote supermarkten en biologische winkels kopen. Of anders in de Turkse of Marokkaanse buurtwinkel.
Hummus net-even-anders
Kruidige hummusvariant
Voeg 2 eetlepels fijngesneden, verse koriander toe. Voor wat extra frisheid kun je ook limoensap gebruiken.
Hummus met (extra) pit
Voeg extra cayennepeper toe of gebruik een halve fijngesneden groene of rode peper.
Groentenhummus
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd een aubergine in de lengte doormidden. Smeer in met wat olijfolie en leg de auberginehelften met het vruchtvlees naar beneden op een bakblik in de oven. Bak 15 minuten of totdat de auberginehelften zacht zijn. Laat afkoelen. Schep het vruchtvlees eruit. Doe het samen met de hummus in de blender of keukenmachine. Voeg 1 eetlepel tahin en 1 theelepel gemalen komijnpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met 2 eetlepels fijngehakte, verse bladpeterselie.
En dan nu het basisrecept. Met dit recept maak je in tien minuten een heerlijke hummus, genoeg voor vier personen. Lekker op een snee (Turks) brood met bijvoorbeeld avocado en schijfjes tomaat.
Hummus
Benodigdheden
- snijplank
- keukenmes(je)
- vergiet
- keukenmachine of staafmixer
- lepel
Ingrediënten
- 175 gram gekookte kikkererwten
- 2 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels sesampasta, tahin
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
- snufje cayennepeper
- peper en zout, naar smaak
Hoe maak je het?
- Pel de knoflook.
- Roer de sesampasta (tahin) goed door.
- Doe alle ingrediënten, op de olijfolie na, in de blender of keukenmachine.
- Mix tot een gladde puree. Voeg eventueel wat water toe voor een glad resultaat.
- Voeg de olijfolie toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
Reageer ook!