Jammie test Streekkrat van de Streekmolen
Streekproducten geleverd aan de voordeur: op steeds meer plekken in Nederland is het mogelijk. Hoera! In de regio Utrecht biedt onder andere de Streekmolen* een bezorgservice aan. Elke twee weken leveren zij een krat met eerlijke seizoensproducten uit de buurt. De vraag is natuurlijk hoe eerlijk & heerlijk is hun Streekkrat eigenlijk?
*Sinds juni 2020 is De Streekmolen samen gegaan met De Krat.
Hoe werkt het?
Bij de Streekmolen kun je kiezen uit drie abonnementen: een eenpersoons- , tweepersoons- of een vierpersoonskrat. Bij alle kratten kun je aangeven of je een vegetarische variant (zonder vlees- of visproducten) wilt ontvangen. Je aanmelden voor een Streekkrat kan via de website. Wil je de Streekkrat niet meer ontvangen, dan hoef je alleen voor maandagmiddag 12.00 uur een e-mail te sturen. Je hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn of een minimale afname of iets dergelijks. Wil je de Streekkrat eerst testen voordat je een abonnement afsluit, dan kun je eenmalig een proefkrat (voor twee personen) bestellen. Het bestellen en betalen van een proefkrat kun je via de website doen.
Voor alle varianten geldt dat de Streekmolen elke twee weken het krat op donderdag- of vrijdagavond tussen 18.00 – 21.00 uur bezorgt. Je kunt wel aangeven welke avond je voorkeur heeft, maar helaas niet welk tijdstip. Dat betekent dat jij – of je buren – die avond thuis moet(en) zijn. Iets om rekening mee te houden in je agenda dus.
Wat zit er in het krat?
Zo omschrijft de Streekmolen het krat op de website: “Elke twee weken direct van de boer een verrassend gevulde krat met streekproducten:
• lokaal gegroeid en dus vers;
• zo veel mogelijk volgens het seizoen;
• heerlijke bijpassende recepten op de site.”
Wat zat er in mijn streekkrat?
Donderdag 18 april 2013 ontving ik een proefkrat, de vegetarische variant, ter waarde van €25,-. Een proefkrat is geschikt voor twee personen en bevat ingrediënten voor drie à vier maaltijden.
Dit zat in het krat?
GROENTEN
- Portobello’s (2 stuks)
- Veldsla (125 gram)
- Witte kool (1 stuks)
- Rode bieten (700 gram)
- Sjalotten (250 gram)
- Nicola aardappels (900 gram)
- Witlof (4 stronken, 630 gram)
FRUIT
- Jonagoldappels (1 kilo)
OVERIG
- Biologische eieren van Lankerhof (6 stuks)
- Meergranen zuurdesembrood van de Veldkeuken
- Hoeksche chips (zak à 150 gram)
- Appel-perensap van Schulp ( fles à 740 ml)
- Vegetarisch gehakt van de Vegetarische slager (200 gram)
Alles werd gekoeld geleverd in een klein houten krat. Op een paar producten na (brood, eieren, sap en gehakt) was alles onverpakt. Hartstikke fijn, want dat scheelt weer afval. De veldsla – een groente die nogal kwetsbaar is en snel verlept – was bij aflevering stevig en fris, een teken van versheid. De kwaliteit van de overige producten was ook prima.
Omdat alle groenten en fruit los in het krat liggen, is het belangrijk om alles zo snel mogelijk na levering op te ruimen. Doe je dat niet, dat heb je de kans dat je sjalotten en aardappels (zeik)nat worden door de veldsla die bovenop ligt en daardoor snel zullen schimmelen.
Waar komt al dat lekkers vandaan?
Bij de verpakte producten is het niet zo moeilijk om te weten wie de leverancier is; dat staat er op. Maar van wie bijvoorbeeld die lekkere veldsla komt…?
Bij het Streekkrat zit geen productinformatie en in de digitale nieuwsbrief die ik voorafgaand aan de levering ontving, staat het ook niet. Dan maar op de website kijken. Een overzicht van leveranciers met wie de Streekmolen samenwerkt, is makkelijk te vinden. Wie wat deze week heeft geleverd, blijft echter onduidelijk.
Navraag via de e-mail levert helaas geen extra informatie op. Marketingmedewerkster Nicky Ruisch van de Streekmolen probeert op mijn verzoek bij haar collega’s van de inkoop de herkomst van de producten te achterhalen. Jammer genoeg lukt dat niet. Nicky:
“Momenteel geven we alleen informatie over onze leveranciers uit de streek, zoals je kunt lezen in de nieuwsbrief. De overige leveranciers zijn Nederlandse boeren, zoals onder andere Van Hees die de Jonagoldappels heeft geleverd en de Hoeksche Hoeve die de Hoeksche chips levert.
Naar aanleiding van jouw vraag hebben we besloten in de nabije toekomst wel alle leveranciers te vermelden.”
Fijn, (dank Nicky!) want anders blijven deze streekproducten net zo anoniem als de pakken en zakken in het supermarktschap. Een van de redenen om te kiezen voor zoiets als een Streekkrat is juist dat je wilt weten waar je eten vandaan komt.
Wat kun je ermee?
Bij elke Streekkrat ontvang je – via de nieuwsbrief – een recept. Deze week is dat Gevulde portobello met gehakt, een eenvoudig lichte hoofdmaaltijd.
Na het maken van dit gerecht blijft er nog genoeg lekkers over om mee te kokkerellen. Ik maakte onder andere:
- Een frisse rode bietensoep met aardappels, feta, tijm en citroen
- Een lauwwarme aardappelsalade met sjalotten-mosterdvinaigrette
- Een witlof-abrikozenconfituur
- Een frisse salade van veldsla en citroenvinaigrette met zuurdesembrood
En verder gingen de Hoeksche aardappelchips op bij de zondagavondborrel, belandden de eieren in de cheesecake en was het appel-perensap een prima dorstlesser tijdens het moestuinwerk.
En…eerlijk & heerlijk?
☺
Alle producten waren van goede kwaliteit en smaakten prima. Ik heb er heerlijke gerechten van kunnen maken. In de samenstelling van het krat zag je het seizoen terug: laatste restje winter (kool, witlof, veldsla) en een heel voorzichtig begin van het voorjaar (bieten). De hoeveelheden waren ruim voldoende voor vier tweepersoonsmaaltijden. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen liever meer fruit ontvangen, zeker in het voorjaar en in de zomer. Het zou handig zijn als je dat kunt aangeven.
☹
Grote minpunt was het gebrek aan informatie. Het was niet duidelijk waar de producten vandaan kwamen? Uit Utrecht? Uit andere provincies? Uit Nederland? Wat verstaat de Streekmolen eigenlijk onder ‘eerlijke producten’? Vragen waar je (ik in ieder geval wel) graag antwoord op hebt. Als het goed is, beantwoordt de Streekmolen die vragen binnenkort.
Tips
Behalve een recept, zou het krijgen van extra bewaar- en bereidingstips handig zijn. Je ontvangt een behoorlijke hoeveelheid groenten en fruit die je niet allemaal in korte tijd kunt opeten. Het is daarom goed om te weten hoe je al dat (h)eerlijks het beste kunt bewaren. Hopelijk voegt het Streekmolenteam die informatie toe aan de website. Over de website gesproken: kunnen de recepten op een andere manier worden geordend? En kan er een zoekfunctie komen? Op dit moment kun je recepten lastig terugvinden en dat is jammer.
Bestellen dat Streekkrat?
Ja, als je van streek- en seizoensproducten houdt en van koken, kan het Streekkrat zeker een uitkomst zijn.
Vandaag proefpakket ontvangen voor €29,-. Het eten mag misschien goed en eerlijk zijn, maar de prijs is schandalig hoog in verhouding wat je krijgt.
5 aardappelen, 1 bloemkool, 1 fles drank, 1 potje sambal, 4 appels, 7 wortels, wat vlees, 1 kleine paprika, 250 gr. tomaten, brood, 1 aubergine
Het is voor mij de eerste en laatste keer geweest.
Janine :
Hoi Michel,
Wat jammer dat je het proefpakket zo teleurstellend vond. Heb je een 1 of een 2-persoonspakket gekregen?
Ik heb destijds een 2-persoonskrat ontvangen, de vegetarische variant. Bij mij zat er een behoorlijk hoeveelheid groente in. Misschien komt dat omdat ik voor het vegetarische krat had gekozen. Ik kan mij voorstellen dat bij de vleesvariant best een groot deel van het budget opgaat aan het biologisch vlees dat in het krat zit. En dat er daardoor minder budget overblijft voor de overige producten (groente, fruit, brood etc.).
Of jij onredelijk veel hebt moeten betalen voor wat je hebt gekregen, vind ik zo lastig in te schatten, op basis van je opsomming. Misschien kun je een mail sturen naar de Streekmolen en vragen om uitleg? Mijn vragen hebben ze destijds gewoon beantwoord en op de reacties op hun Facebookpagina reageren ze ook snel.
Koop je normaal gesproken ook biologische producten of streekproducten? Het is namelijk wel zo dat biologische en/of streekproducten meestal duurder zijn dan niet-biologische producten of producten die niet uit de buurt komen. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop producten worden gemaakt (teeltwijze) en op welke schaal (meestal kleinschalig).
Ik vind het belangrijk dat producten op een zo’n natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt en wil weten wie de maker is van de producten die ik eet. Als dat betekent dat ik een hogere prijs moet betalen voor mijn boodschappen, dan doe ik dat. Ik vind dat ’t waard.
Ik hoop niet dat je door deze teleurstelling nooit meer streekproducten wilt kopen. Dat zou echt jammer zijn; er zijn zo veel mensen die op kleine schaal zulke lekkere en bijzondere dingen maken :-)!
Groet! Janine